Pek çok fast food restoranında çocuk menüleri bulunmaktadır. Çocuklar için fast food gibi eğlenceli ama sağlıklı yiyecekler şöyle sıralanabilir: Fırında pişmiş ve ızgara besinler. – Et sandviçlerinin yanı sıra, tavuklu ve balıklı sandviç seçenekleri.
Dr. Canan Karatay, "Lahmacun en sağlıklı fast food. Çünkü içinde kıyma var, yağ var, sebze var, soğan var, karbonhidrat var" dedi.
Fast food yemek hangi sağlık sorunlarına neden olur? Aşırı kalori tüketimi obezite, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek problemleri, tip 2 diyabet, karaciğer hastalıkları gibi birçok sağlık problemi yaratır. Aşırı sodyum tüketimi de hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara neden olur.
Fastfood deyince aklımıza ilk gelen hamburger, pizza,kolalı içecekler.Ne yazık ki bizim kültürümüzde de fastfood olarak kabul edeceğimiz besinler bulunuyor.Döner,pide,tost,lahmacun,kumpir,kokoreç ,poğaça gibi besinler de hızlı ve hazır yemekler arasında yer alıyor.Özellikle çalışanlar,çocuklar ve gençlerin sık tercih ...
Yüzde 35'i fast food tercihini burgerden yana kullanırken burgeri, yüzde 29 ile pizza, yüzde 13 ile döner, yüzde 8 ile kebap ve lahmacun, yüzde 5 ile pide takip ediyor.
İlgili 19 soru bulundu
Hazır halde satışa sunulan ekmek arası döner, hamburger, patates kızartması, pizza gibi pek çok yiyecek fast food olarak kabul edilir.
Tam olarak çiğnenmeden yutulan lokmaların midenin yorulmasına neden olduğunu söyleyen Kesici, “Yemek en az 20 dakika süreyle ve çiğnenerek yenmeli. Hızlı yenilen ve iyi çiğnenmeden yutulan lokmalar, dişlerin görevinin mide tarafından yapılmasına neden olur.
Ülkemizde en çok tüketilen fast-food türü yiyecek içecekler arasında; tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, kek, bisküviler, cipsler, pizza, kızarmış patates, kızarmış parça tavuk, kumpir, kokoreç, kolalı içecekler vb. yer almaktadır.
Fast food çeşitleri nelerdir? Hamburger, patates kızartması, ayak üstü yenecek köfte, tost gibi gıdalar fast food kategorisine girer.
Her gün kahvaltıyı geçiştirmek için tüketilen poğaça ve hazır meyve suyu, 2 ayda fazladan 2.7 kilogram olarak vücutta depo ediliyor. Fazla şeker ve kalori alımına bağlı olarak karaciğer yağlanması, kalp ve damar hastalıkları, obezite, kanser, yüksek kolesterol ve tip-2 diyabet gibi hastalıkların riski artıyor.
Hamburgerin içinde bulunan yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sodyum minerallerinin etkinliğinde vücudumuz, yediğimiz hamburgere karşı daha şiddetli bir arzu duyar. Bu durum ilerleyen süreçte obezite, şeker ve kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.
Usulüne uygun, doğru ve taze malzemelerle yapılmış olan pizzanın hem sağlıklı hem de besleyici bir yiyecek olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Dizdar, "Kullanılan malzeme bütün beslenme yaklaşımlarına göre fazlasıyla dengelidir.
Fast Food Ürünler
Hazır yiyecekler, içerdiği yüksek miktar doğmuş yağ dolayısıyla yerken tatlı gelse de fazla tüketimi özelikle göbek, bel ve basen bölgesinde fazlaca yağlanmaya sebep olacaktır. Kilo almanız hızlanır, spordaki yağ yakımınız zorlaşır.
Ticari hamburgerler, evde hazırladığımız içeriği bilinen hamburgerlere kıyasla çok daha fazla tuz, aroma verici katkı maddeleri, fazla miktarda trans ve doymuş yağlar içerir. Bu yüzden fazla ve sık tüketildiğinde başta kalp-damar sağlığı olmak üzere sağlık açısından risk yaratabilmektedir.
Kaya, “Bu deney de gösteriyor ki abur cubur ve fast food bağımlılık yapıyor. Özellikle şekerli yiyeceklerde kokain etkisi var. Beyinde mutluluk hormonu üreten bölgeyi etkileyerek bağımlılık yapıyor” diyor. opiat ve dopamin reseptörlerini uyararak bu bağımlılığı sağlıyor.
Özellikle büyüme ve gelişme döneminde olan çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinler; yüksek kalorili, posadan fakir, vitamin ve mineral içeriği düşük, gazlı ve şekerli içecekler, cipsler, çikolata, bisküvi ve kekler, kızartmalar, hamur işleri hazır besinler ve fast food dediğimiz besinlerdir.
Fast food yiyeceklerin aşırı tüketimi, akademik becerilerin daha yavaş gelişimine neden olmaktadır. Fast food yiyeceklerin büyük porsiyon miktarlarında, yağ içerikleri, enerji yoğunlukları ve sodyum, kolesterol miktarı fazla olup posa içeriği A vitamini, C vitamini ve kalsiyum yönünden düşüktür.
Hızlı hazırlanması, tüketim ve taşıma kolaylığı nedeniyle fast food, insanların yemek tercihinde favori seçeneklerden birisidir (Siew vd., 2017). Fast food restoranlar ise bu gıda grubunu sunarak insanların yiyecek içecek ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet veren işletmelerdir.
Hızlı yeme alışkanlığına bağlı olarak hazır yiyecekler grubuna giren sandviç, hamburger ve pizza gibi yiyecekler fast food yiyecekleri olarak adlandırılmaktadır. Bu yiyecekler hızla kilo almanızı sağlar ve kontrollü olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.
Peygamber Efendimiz (A.S.M.) ve Sahabeleri günde 2 öğün yemek yerdi. Efendimizin (A.S.M.) öğlen yemek yediğine dair hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Günün öğünleri ise sabah ve akşam yemeğidir.
Sindirimi kolaylaştırmak ve açlığın bastırmak için 15:00 öğününde; kuru meyveler, meyveli yoğurt, kefir ve muz tercih edebilirsin. Akşam yemeği için 18 – 20 saat aralığı idealdir.
Sağlıklı bir insanın uyandıktan sonra 2 saat içinde kahvaltı etmesi gerekiyor. Diyetisyen Theresa Shank ve dünyaca ünlü birçok beslenme uzmanına göre sağlıklı, rutin bir hayatı olan insanın sabah uyandıktan sonra 2 saat içinde kahvaltı etmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri