-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 5-10 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 14-28 günde çimlenir.
MELİSA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR? Melisa çiçeği kolay çoğaltılabilen bir bitkidir. Nisan ayında tohumla çoğaltabileceğiniz gibi köklendirerek de çoğaltabilirsiniz. Esnek dallarından birini koparmadan eğerek bir bölümünü toprağa gömdüğünüz takdirde birkaç hafta içinde köklendiğini göreceksiniz.
Melisa Ağacı Ne Zaman Dikilir? Melisa ağacı ilkbahar da dikilmesi gereken bir ağaçtır. Zamanında dikilen melisa ağacı, ilkbahar sonlarına doğru çiçek vermeye başlar. Doğru iklim koşullarına sahip yerlerde ve uygun koşullarda oldukça uzun ömürlüdür.
· 15 ya da 21 gün aralıklar ile gübreleme yapılması ve toprağının havalandırılması bitkinin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. · Yüksek sıcaklıklar görüldüğünde bitki daha büyük bir saksıya alınabilir. Melisa çiçeği bakımı yapılırken bu konulara dikkat edildiğinde kökleri, gövdesi ve yaprakları daha güçlü olacaktır.
Melisanın çiçek kokusu çok beğenilir, Güneş battıktan sonra koku çıkarır ve Gece yarısında koku şiddeti zirveye ulaşır. Kışın sıfırın altında üç, dört dereceye kadar sorun olmaz. Biraz daha fazlasında yapraklar ve dallar kurur. En fazla -10°C soğuğa toprak üstü her parçası donup ölerek dayanabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Melisa çiçeği sıcağı sever. Bu çiçek, tropikal iklim çiçeklerinden birisidir. Bundan ötürü de gün içerisinde minimum olarak 4 saat güneş görmesi gerekmektedir. Melisa çiçeği; deniz ürünlerinden oluşmuş olan gübreleri sevmektedir.
Oldukça dayanıklı bir bitki olan melisa, sıcak iklimleri sever. Ülkemizde özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi'nde yaygın olarak bulunan melisa otu, bol suyu sever. Kendi kendini yenileyebilen bir bitki olan melisa otu, mis gibi kokusu ile huzur veren bitkiler arasında yerini alır.
Melisa çiçeği, doğru bakım ve sulama ile kolayca canlandırılabilir. İlk olarak, bitkinin bulunduğu saksının uygun büyüklükte olduğundan emin olun. Melisa çiçeği, geniş bir saksıda yetişir ve kökleri genişleyebilir. Saksıda drenaj delikleri olduğundan emin olun ve toprağın suyu iyi bir şekilde süzülmesini sağlayın.
İster bahçenizde isterseniz de evinizde sade bir süs bitkisi istiyorsanız, melisa çiçeğine şans verebilirsiniz. Limona benzer taze narenciye kokusu olan melisa çiçeğinin beyaz veya açık sarı renkli çiçekleri ile hem bahçenizi hem de evinizi renklendirebilirsiniz.
Melisa bitkisinin çiçeği akşam saatlerinde güneşin batması ile açılarak etrafa çok güzel olan kokusunu yayar. Ardından güneşin doğuşu ile kapanan ve kokusunu yaymayı durduran bir bitkidir. Aşırı olan rüzgara maruz kaldığında hassas yapısı ile kötü etkilenecek olan bir bitkidir.
4 metre kadar yükselebilen bir çalıdır. Bir süs bitkisi olarak bahçelerde yetiştirilir. Şifalı otlardan melisa limon otu'dur. Kışın sıfırın altında üç, dört dereceye kadar sorun yok.
-Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 7-14 günde çimlenir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir.
Yüksek ateş, grip, nezle, balgam, soğuk algınlığı, nefes darlığı gibi sorunların oluşmasına engeller. Vücuttaki toksinleri ter yoluyla atabilmeyi sağlar. Uçuk, egzama ve mantar gibi ciddi cilt rahatsızlıkları üzerinde faydalıdır. İdrar sökücü özelliği vardır.
Melisa çiçeğinin sulanması konusunda ihmal edilmemesi oldukça önemlidir. Toprağın nemli kalmaması ancak sulanırken de aşırıya kaçılmaması gerekmektedir. Melisa çiçeği bakımında sıcaklık çok önemli bir faktördür. Melisa çiçeği sıcağı sever.
Çimlenme süresi 14-28 gündür.
Tiroit, uyku, glokom, sakinleştirici ve serotonini etkileyen diğer ilaçları kullanıyorsanız melisa çayı içmeden önce doktorunuza başvurun. Hamilelikte ve 12 yaşın altındaki çocukların tüketiminde mutlaka doktorunuza danışınız. Graves Hastalığı olanların melisa çayı tüketmesi önerilmez.
Gece Melisası (Gece Kokan Melisa) Hakkında
Kolonya çiçeği olarak da bilinen melisa parfüm çiçeği veya çalısı olarak da adlandırılmaktadır. Melisa bütün yıl yaprağını dökmeyen, 4 metre kadar yükselebilen bir çalıdır. Bir süs bitkisi olarak bahçelerde ve balkonlarda yetiştirilir.
Bir diğer adıyla kolonya çiçeği olarak bilinen melisa çiçeği, ince yapraklı, yumuşak tüylü, limon kokusuna benzer kokulu ve beyaz çiçekli bir çiçek türüdür. Latince ismi, Cestrum Nocturnum olarak bilinen melisa çiçeği, Güney Asya'da kendi kendine yayılan bu çiçek türünün kokusu, herkesi kendine hayran bırakmaktadır.
Öğle ve akşam yemeklerinden önce tüketildiğinde sindirim sistemini destekleyebilir, özellikle mide rahatsızlıklarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Akşam saatlerinde içildiğinde, melisa çayının hafif sedatif özellikleri uyku kalitesini artırabilir, bu nedenle yatmadan önce içmek rahatlatıcı bir seçenek olabilir.
Yaz mevsiminin başında büyümeye başlayan yaprakları çiçek açtıktan sonra kokusunu kaybedeceği için çiçekleri büyümeden yaprakları toplanır. Melisa otunu saklamak için toplanan yapraklar önce ayıklanmalı ve temizlenmelidir.
Melisa çayı bu sorunlara iyi geliyor
Mide bulantısına iyi gelmektedir. İrritabl kolon, gastrit, kusma biliyer dispepsi, baş ağrısı, titreme, psikojenik baş dönmesi ve taşikardiyee iyi geldiği bilinmektedir. Melisa otu suyu ya da yağı cildin yenilenmesine, yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olur.
Yasemin çiçeği çoğaltma için çiçekten bir parça (çelik) alınır. Bu parça alınırken çiçeğin zarar görmemesi için makas kullanmanızı öneririz. Yaseminin tepesinden yaklaşık 10 santimetre uzunluğunda bir parça kesin ve su içinde 1 ay köklendirmeye bırakın.
İsim, Yunanca μέλισσα (melissa), "Bal Arısı"ndan gelmektedir. Bu kelime ise μέλι (meli), "bal"dan gelmektedir. İrlanda'da bazen bir feminen formu olarak da kullanılır. Kelt dilinde erkek ismi olarak kullanılan benzer Maoilíosa ise, İsa'nın kulu anlamına gelir.
Melisa fazla kuru olmayan, sıcak ve güneşli yerleri sever. Ne kadar çok direkt güneş ışığı alırsa o kadar iyi gelişim gösterir. Belirli ölçüde gölgeye dayanıklıdır. Yaz döneminde toprağının tamamen kuruması beklenmeden ve çok aşırıya kaçmadan sulanmalıdır.
Hızlı ve güçlü büyüyen bir şifalı bitkidir. Derince bir saksıda ya da baharat tarhında kısa sürede gelişir ve yapraklarını aynı sezon hasat etmeye başlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri