Doğum kontrolü DIANE 21 günlük bir doğum kontrol ilacıdır; 21 gün boyunca her gün bir tablet alınır ve sonraki 7 gün boyunca hiç tablet alınmaz. DIANE Klamidya (cinsel yolla bulaşan bakteri) veya HIV enfeksiyonu (AIDS) ve diğer cinsel yolla geçen hastalıklara karşı koruma sağlamaz.
Doğum kontrol hapının içinde bulunan östrojen ve progesteron hormonları, yumurtlamanın gerçekleşmesini önleyerek olası gebeliklerin önüne geçilmesini sağlar. Yüksek etkinliğe ve düşük yan etkilere sahip olan doğum kontrol haplarının gebeliği önleme olasılığı %100'e yakındır.
Adetin ilk 5 günü içinde kullanılmaya başlandı ise kombinasyon doğum kontrol hapları anında korumaya başlayacaktır. Ancak bu aralık dışında herhangi bir zamanda içilmeye başlandıysa hapın etki etmesi 7 günü bulacağı için, 7 gün sonra hamilelikten korunmaya başlarsınız.
Yalnızca akne tedavisinde kullanılmalı
İlacın ruhsat sahibi firma da açıklamasında, Diane 35'in yalnızca akne tedavisinde hastalara reçeteli verilmesi gerektiğini, doğum kontrol hapı olarak tavsiye edilmediğini duyurmuştu.
Doğum kontrol hapı 7 günlük arada da korumaya devam eder.
İlgili 25 soru bulundu
DIANE, hamilelikte kullanılmamalıdır. DIANE kullanımı sırasında hamilelik meydana gelirse kullanım durdurulmalıdır. Hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, DIANE, kullanmayı bırakmadan önce hamilelik testi yaparak durumdan emin olun.
Unutulan ve günün hapı olmak üzere bir günde iki hap içilmelidir. Kalan haplara aynı düzende devam edilir. Hap, 48 saatten daha uzun sürede alınmamışsa 7 gün boyunca prezervatif gibi ek bir korunma yöntemi gereklidir.
Doğum kontrol haplarının en önemli dezavantajı cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamamasıdır. Bu tür enfeksiyonlardan korunmak için doğum kontrol hapı ile gebelikten korunan kadınların ek olarak prezervatif kullanımına özen göstermesi gerekir.
En zararsız olarak kabul edilen doğum kontrol hapları genellikle düşük dozlu olanlardır. Örneğin, Loestrin 24 Fe ve Yaz gibi markalar genellikle en az yan etkiye sahip olarak kabul edilir.
Doğum kontrol hapının kullanımı genellikle regl döngüsünün ilk gününde başlar. Hapı her gün aynı saatte almak önemlidir. Reglin ilk günü 1 hafta boyunca ek koruma olmadan cinsel ilişkiye girilebilir.
Fransa İlaç Denetleme Kurulu (ANSM), doktorlara “Diane 35” adlı ilacın olası yan etkileri nedeniyle doğum kontrol amaçlı verilmemesi uyarısında bulundu.
Doğum kontrol hapının koruma etkisi kullanıldığı ilk günden itibaren başlar. Ancak en iyi koruma için düzenli kullanım esastır. Hapı her gün ve günün aynı saatinde almak oldukça önemlidir. Bir ayın sonunda hapın, doğum kontrol etkisi yüzde yüze yaklaşmış olur.
Ertesi gün hapları, korunmasız girilen cinsel ilişkiden sonra, mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. Hapın etki edebilmesi için cinsel ilişkiden sonra en fazla 72 saat içinde alınmalıdır.
Bir kadın doğum kontrol hapı alındıktan sonra etkisini hemen görebilir. Ancak hormonların düzenlenmesi için ortalama 1 ay geçmesi önerilir. Bu yüzden 1ay süre ile cinsel ilişkide kondom kullanılması da tavsiye edilir. İlaç uygun kişilerin doğru kullanımı ile % 0,3, yanlış kullanımda ise % 8 gebelik riski taşır.
Haplar, cinsel ilişkinin ardından ne kadar erken alınırsa, koruyuculuk özelliği o kadar artar. Ertesi gün haplarının kullanılması halinde gebeliğin oluşma ihtimali vardır. Eğer adet gecikmesi meydana gelirse mutlaka gebelik testi yaptırmanız gerekir.
Doğum kontrol hapı kullanırken ilaca 7 gün ara vermenin sağlığa herhangi bir yararı olmadığını açıklayan Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Fakültesi (FSRH) üyeleri, bu yeni araştırma sonuçlarının istenmeyen gebeliği önlemede daha çok yardımcı olabileceğini umuyor.
Bu çok yüksek bir risk buna karşılık en garantili doğum kontrolü şu anda dünyada, tüplerin bağlanması yani kadının her iki tüpünün bağlanması ve her ikisinin yakılması veya deri altı implantları veya hormonlu spiral bunlar şu anda en güvenli doğum kontrol yöntemleri.
Doğum kontrol hapları tek başına kıllanmayı azaltsalar da tam olarak etkili değillerdir. Doğum kontrol haplarının hepsi kıllanma tedavisi için uygun değildir. İçindeki progesteronun erkeklik hormonunu azaltan bir doğum kontrol hapı olması tedaviyi olumlu olarak etkiler.
Evlenecek kişiler evlenmeden 1 ay önce hap kullanmaya başlamalıdır. Ancak piyasada değişik adlarda ve değişik hormonal içeriğe sahip doğum kontrol hapları bulunmaktadır. Her kadının vücudu bu haplara farklı tepkiler verebileceğinden kullanmaya başlamadan evvel bir uzmana danışmak gerekmektedir.
Cinsel ilişki sırasıda prezervatifin vajina içinde takılı kalmasını engellemek için: Prezervatifi sevişme başladıktan sonra "penis iyice sertleşince" takınız. "Ejekulasyon" yani erkekte boşalma sağlandıktan sonra vajina içindeki penis sertliğini kaybetmeden çekilmelidir.
Prezervatif kullanımı, dünya genelinde en yaygın tercih edilen doğum kontrol yöntemlerinin başında geliyor. Doğru bir şekilde ve doğru zamanda kullanıldığında prezervatifin koruyuculuk oranının %98 dolaylarına yükseldiği biliniyor.
Doğum kontrol hapları kullanmak, döngü içinde bir kanamanın atlanmasına neden olabilir. Bu durum çoğu kadın için normal kabul edilir. Özellikle yalnızca progesteron içeren haplar âdetin gecikmesine neden olur. Hapların bırakılmasıyla birlikte âdet döngüsünün normal seyrinde ilerlemesi beklenir.
Mini hap olarak da bilinen bu ilaçların alınma saati 3 saat gecikse dahi hamile kalma riski oluşabilir. Hapın unutulması halinde unutulan ilaç içilmeli ve son 3 ile 5 gün içinde korunmasız cinsel ilişki mevcutsa acil kontrasepsiyon kullanılmalıdır.
Bir defaya mahsus olarak doğum kontrol hapının unutulması herhangi bir sıkıntıya yol açmaz. Hatırlanır hatırlanmaz hapın alınması ya da ertesi gün iki hapın birden alınması yeterli olacaktır.
Eğer bir hap unutulursa, hatırlar hatırlamaz onu almalıdır ve o gün alınması gerekenle devam edilmelidir. Eğer bütün gün unutulursa, ertesi gün iki hap beraber alınmalıdır. Eğer 2 gün unutulursa, hatırlandığında 2 hap birden alınmalı, ertesi gün 2 hap daha alınmalıdır. Bundan sonra normal günlük alıma devam edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri