[Hud 123, Nahl 77] (Bazıları insanlara ait değildir.) (De ki: Göklerde ve yerde gaybı Allah'tan başka bilen yoktur.) [Neml 65] (Bazılarını insanların bileceğini söylemek bu âyet-i kerimeye de aykırıdır.)
Yunus Suresinin: "Gayb yalnız Allah'a aittir.33 11 iiyetiyle; Neml Suresinin:"De ki:"g6kte ve yerdekiler gayb ı bilmez/er, onu ancak Allah bilir.34 " ayeti bunun delilidi r.
İslam inancına göre, Yüce Allah tarafından kendilerine bilgi verilen peygamberler dışında hiçbir insan gelecekten haber veremez. Dindeki konumu, derecesi, bilgisi ne düzeyde olursa olsun herhangi bir kişiye gayb alanı kapalıdır.
Allah size gaybı da bildirecek değildir; fakat Allah (gaybı bildirmek için) peygamberlerinden dilediğini seçer.
Neml suresi 65 ayeti okunuşu
De ki: "Göklerde olan melekler ve yerde olan insanlardan hiç kimse gaybı bilemez. Sadece Yüce Allah, onu bilir. Ayrıca göklerde ve yerde olanların hiçbirisi karşılıklarını almak üzere Yüce Allah'ın huzurunda ne zaman yeniden diriltileceklerini bilemezler."
İlgili 40 soru bulundu
“Bu, her şeyi sapasağlam yapan Allah'ın sanatıdır” cümlesi, sadece dünyanın ve dağların değil, evrendeki her şeyin Allah'ın ilmi, kudreti ve sanatıyla mükemmel bir şekilde yaratıldığını ve yaratılış amacına uygun, düzenli bir şekilde idare edildiğini, hiçbir şeyin tesadüfe bırakılmadığını ifade etmektedir.
Sûre, ana konu olarak İslâm'ın inanç esaslarından bahseder. Allah'ın varlığı ve birliği, peygamberlik, vahiy gerçeği ve ilâhî kitaplar, âhiret hayatı mevzuları işlenir.
De ki: “Ben kendim için, Allah'ın dilediği dışında ne bir fayda elde edebilirim ne de zarardan kurtulabilirim. Eğer gaybı biliyor olsaydım elbette bundan çok faydalanırdım, başıma kötülük de gelmezdi. Ben yalnızca inanan bir toplum için uyarıcı ve müjdeleyiciyim.”
Şeytanların mü'mini ve itaatlisi yoktur. Cinler, Allah'ın izni ve hükmü olmadan hiç kimseye ne iyilik ne de kötülük yapabilirler. Cinler gaybı bilmez, Allah'ın peygamberlerine bildirdiği İlahi vahye muttali olamazlar.
Allah'ın bildirmesi şartıyla gaybı Allah'dan başkası da bir derece bilebilir. Ayetteki “razı olunmuş rasul” ifadesi değişik şekillerde tefsir edilmiştir. Bazılarına göre, buradaki “Rasul”den murat peygamberdir. Yani, Allah gaybını ancak bir peygambere bildirir.
Hiç kimse yarın ne kazanacağını bilmez. Hiç kimse nerede öleceğini de bilmez.”32 Hz. Peygamber de “Gaybın anahtarları beştir. Onları ancak Allah bilir”33 buyurmak suretiyle, bu beş hususun “gayb” olduğunu ve onları Yüce Allah'tan başkasının bilmesinin imkânsız olduğunu belirtmiştir.
Gerek peygamberler, gerekse veliler gayb'ı ancak Allah'ın izniyle bilebilir. Allah'ın bildirmediğini ise hiç kimse bilemez. Bizatihi ve külli olarak gayb bilgisi ancak Allah'a aittir. Bu sebeple bizatihi gaybı bilmek ancak Allah'a nisbet edilebilir.
De ki: “Allah'tan başka göklerde olsun yerde olsun hiç kimse gaybı bilemez.” Onlar ne zaman diriltileceklerini de bilmezler.
2.ذٰلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ ف۪يهِ “O kitap (Kur'ân); onda hiçbir şüphe yoktur.” Yüce Allah mukatta'a harflerine yemin ederek bilginin harflerle ilişkisini ortaya koymakta, bir anlamda harflerden meydana gelen ilahi mesaj olan bu kitabın yani Kur'ân'ın kaynağında ve içeriğinde hiçbir şüphenin olamayacağını dile ...
(Ne var ki) Gaybın (bütün) anahtarları (şifreleri ve projeleri) Allah'ın katındadır. Onları Allah'tan başkasının bilmesi (imkânsızdır. Sadece seçtiği nebilerine ve velilerine dilediği kadarını gösterip aydınlatır.) O, karada ve denizde (büyük küçük) ne varsa hepsini bilip durmaktadır.
Gayb (Arapça: الغيب el-ġayb [“gayb” sözü “gaip” sözü ile karıştırılmamalıdır]) İslam inanışına göre görünmez anlaşılmaz yani akıl ve 5 duyu ile algılanamaz âlem. Gayb, görülenin zıddıdır ve Gayb görülenden üstündür.
Kur'ân-ı Kerîm'de verilen bilgilere göre cinler de insanlar gibi Allah'a kulluk etmeleri için yaratılmıştır. Cân insan türünün mevcudiyetinden önce yakıcı ve her şeye nüfuz edici ateşten (nâr-ı semûm, mâric) halkedilmiştir. Cinlere de peygamber gönderilmiş, bir kısmı iman etmiş, bir kısmı kâfir olarak kalmıştır.
CİNLER Cinler, Allah'ın adının anılmadığı yerlerde yaşarlar. Terk edilmiş binalar, mağaralar, ormanlardaki inler, tuvaletler, hamamlar ve plajlarda yaşamayı severler.
Cinleri köpek, yılan gibi hayvanlara benzer şekilde bazen çok korkunç bir yaratık olarak bazen de cüce, ayakları ters insan şekillerinde görenler olmuştur. Anlaşıldığı üzere enerjiden yaratılan bu varlıklar istedikleri suretlere bürünebilirler.
Âyetin “Peygamber onlara iyiliği emreder ve onları kötülükten meneder; yine onlara temiz şeyleri helâl, pis şeyleri haram kılar. Ağırlıklarını kaldırır, üzerlerindeki zincirleri çözer” meâlindeki kısmının ifade ettiği önemli bir husus da Peygamber'in teşrî'deki yeridir.
Gâafillerden olma. Hem Rabbini, içinden yalvararak ve korkarak, yüksek olmayan bir sesle sabahakşam zikret; ve sakın gafillerden olma! Rabbini kendi içinde saygıyla, hürmet ile ve korkarak, sabah akşam yüksek sesle olmamak kaydı ile sözlü olarak an. Sakın ola ki Rabbinden habersizlerden olma.
(O gün) göklere ve yere bütün ağırlığıyla çökecek ve sizi mutlaka umulmadık bir anda yakalayacaktır.” Sanki sen (kıyametin ne zaman kopacağını) biliyormuşsun gibi sana (onun vaktini) soruyorlar. De ki: “Onun bilgisi ancak Allah'ın katındadır. Ama insanların çoğu bunu bilmezler.”
Mekke döneminde Şuarâ sûresinden sonra nâzil olmuştur, doksan üç âyettir. Adını, Hz. Süleyman'ın ordusuna yol veren karıncayla ilgili kıssanın anlatıldığı 18. âyetten alır. Sûretü Süleyman olarak da anılır.
Cinlerden bir ifrit[407], ”Sen yerinden kalkmadan ben onu sana getiririm ve şüphesiz ben, buna güç yetirecek güvenilir biriyim” dedi. İfrit, “Şeytanî özelliklerde ileri gitmiş, tuttuğunu devirir, güçlü, becerikli, ele avuca sığmaz” demektir.
Sure 93 ayetten oluşur. İki kez besmele geçen tek sure Neml suresidir. Sure ismini 18. ayetinde Süleyman'ın ordusunun geçeceği karınca vadisindeki karıncaların konuşmalarının anlatıldığı karınca anlamına gelen neml kelimesinden almıştır. Mekke'de indirildiğine inanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri