Türkiye'nin en lezzetli ve en kaliteli Harput Dibek kahvesi yumuşak bir içime sahiptir. Kahvemizin içeriğinde bulunması zor ve dünyada çok pahalı olan Kakule Tohumu, Öğütülmüş (İnce Dereceli, Orta Kavruk) Arabica Kahve, Kahve Kreması ve Kakao bulunmaktadır.
Dibek Kahvesinin İçindekiler
Bir çok farklı aromanın bir araya getirilmesi ile elde edilmiş olan Dibek kahvesi içinde; keçiboynuzu, Türk kahvesi, menengiç, kakao, krema, zahter ve salep bulunur. Dibek kahvesinin bu aromalar ile bir araya getirilmesi sonucu daha farklı ve daha doygun bir tat ortaya çıkmıştır.
Dibek kahvesi bir kahve çeşidi değildir, kahvenin öğütülme şeklidir. Peki, dibek kahvesi nasıl yapılır? Kavrulmuş kahve çekirdekleri, tahta veya taş dibeklerde el emeği ile dövülür, böylelikle kahve, yağını kendi bünyesinde muhafaza eder. Dibek kahvesi ismini de bu öğütülme yönteminden alır.
Dibek Kahvesi Kafein Oranı
Ortalama olarak 60 mg kafeine sahip olan Dibek kahvesini tüketmek için en uygun olan zaman uyandıktan bir saat sonrasıdır.
Tadı Türk kahvesinden daha yumuşak ve rengi de daha açıktır. Toz kahveye göre daha hacimli ve kıvamlıdır. Dibek yüzyıllar boyunca köylüler tarafından tahılları un haline getirmek için kullanılmış büyük ve küçük boyutları bulunan bir havan çeşididir.
İlgili 38 soru bulundu
- Dibek kahvesinin her gün ve düzenli biçimde tüketilmesi ile iyi kolesterolün yükselmesine yardımcı olduğu ve kötü kolesterolün düşmesine etki sağladığı bilinmektedir. Dibek kahvesi, kolesterolün dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Kolesterol açısından da oldukça faydalıdır.
Midenin daha hızlı çalışmasına etki eder ve yiyeceklerin sindirimden geçmesine yardımcı olur. Sindirim Sistemine Faydası: Düzenli şekilde içildiğinde ya da ağır yemeklerden sonra tüketildiğinde mideyi rahat ettirdiği gibi sindiriminde hızlı olmasını sağlar ve hazımsızlık derdine son verir.
Dibek kahvesi sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor. Dibek kahvesinin vücuda olan en temel etkilerinden biri sindirim sistemi üzerinde oluyor, sindirim sisteminin hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor.
Kişi sayısı ölçü alınarak yapılan dibek kahvesi, hem su hem de sütle pişirilebilir. Su veya süt kullanılarak yapılmasının yanı sıra, şeker de tercihe bağlı olarak eklenir.
Enerji vermesinden dolayı uykunuzu açar ve içim sonrası daha ayık olmanızı sağlar.
DİBEK KAHVESİ TARİFİ
Cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı kadar dibek kahvesi koyun. Ardından üzerine kişi başı bir fincan su ilave edip iyice karıştırın. Ardından cezveyi ocağa alın ve hiç karıştırmadan pişirmeye başlayın. Kahve köpürmeye başlayınca taşmadan, hemen ocaktan alın ve fincanlara köpüklü kısmı pay edin.
Kavrulmuş kahvenin bileşiminde; %0,8-1,8 kafein, %9 protein, %30,3 karbonhidrat, %13 lipitler, %0,4 uçucu yağlar, %4,2 uçucu olmayan asitler, %1,6 alkaloidler, %4 kül, %2,5 su, %35 fenolik bileşikler ve kahveye özgü renk veren kimyasallar bulunmaktadır [5, 6].
Kocatepe dibek kahvesi 100 gramlık paketler içerisinde laktoz bulunmaktadır.
dibek kahvesi kökeni Eğe ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile özdeşleşmiştir. Türkiye'de iki ayrı bölgede rastlanılan Dibek kahvesi görülmektedir. Biri Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Eğe Bölgesinde Dibek kahvesi ismi bölgelerle özdeşleşmiştir.
Dibek kahvesi ile Türk kahvesini ayıran bir başka özellikte pişirme şeklidir. Türk kahvesi soğuk su ile cezvede ve ocakta pişirilir. Ancak dibek kahvesi günümüzde Türk kahvesi gibi normal cezvede hazırlansa da orijinalinde ateş üzerinde pişirilir ve soğuk su değil, sıcak su ilave edilir.
Daha önce denemeyenler için dibek kahvesinin hoş bir aromaya sahip olduğunu ifade edebiliriz. Dibek usulü bir fincan kahve kaç kalori sorunuza şu rakamlarla yanıt verelim: 1 fincan dibek kahvesi yaklaşık 76 kaloriye sahiptir. Bu değer 20 gramlık fincan ölçüsü için geçerlidir.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Şekersiz tüketilmesini öneriyoruz. İyice karıştırdıktan sonra ateşin üzerine koyun ve dibek kahvesi kaynayana kadar bekleyin. Kahvenin ilk köpüğünü alın ve bir taşım daha kaynatın, fincana kalan kahveyi alın.
Keçi boynuzu, sahlep, zahter, kakao ve menengiç içeren Dibek kahvesi hem öğütülüp hem de dövülerek elde edilir. Kahvenin içinde dövüldüğü ağaçtan veya taştan yapılan havan kabına Dibek denir ve bu kahve adını buradan almıştır.
'Sabahları kahve içemeden kendime gelemiyorum' diyorsanız dikkat. Sabah aç karnına tüketilen kahve; mide rahatsızlıklarına, uykusuzluğa ve sinire neden olabilir.
Aksine kahve idrar söktürücü olduğu için dışkı içerisindeki sıvıyı çeker ve dışkı katılaştığı için kabızlığa zemin hazırlar. Eğer kabız olduysanız kahve, çay, kola ve alkol tüketmeyin.
Sabah kahvesini uyandıktan hemen sonra değil, aradan biraz zaman geçtikten sonra tüketmek daha etkili sonuç verir. Uzmanlara göre 08.00-09.00, 12.00-13.00 ve 17.30-18.00 arası dışındaki saatler kahve içmek için ideal saatler sayılır.
Düzenli olarak tüketilen dibek kahvesi, iyi kolesterolü artırarak kötü kolesterolü azaltabilir. Böylece pek çok kalp ve damar rahatsızlığına karşı koruyucu bir etki gösterebilir. Ek olarak hücrelerin gelişimini de desteklemeye yardımcı olur.
Dibek kahvesi kilo vermek isteyen kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir kahve çeşididir. 1 kahve fincanı içerisinde 76 kalori bulunmaktadır. Bu nedenle diyet yapan kişiler bu kahveyi rahatlıkla tüketebilir. Fakat zayıflamak için tek başına dibek kahvesi içmek pek bir işe yaramamaktadır.
Hazmı kolaylaştıran dibek kahvesi aynı zamanda kabızlık sorununa da iyi gelmektedir. Özellikle kabızlıktan kaynaklı meydana gelen şişliğin kısa sürede inmesine yardımcı olur. Sabah kahvaltısından sonra içildiğinde gün içinde daha enerjik olmanıza yardımcı olarak daha zinde hissettirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri