Mutfaktaki yanık kokusunu gidermek için ocağın üzerine küçük bir cezve ile su koyun. Su kaynarken içine bir miktar oda parfümü damlatın. Su kaynadıkça oda parfümünün kokusu etrafa yayılacak, yanık kokusu da yavaş yavaş yok olacaktır.
Bir cezve içine 1 adet limonu dilimleyin ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Sonrasında bu suyu kaynatın. Su kaynadığı esnada limonun ferah kokusu etrafa yayılmaya başlayacaktır. İsterseniz bu suyu kullanarak, tezgah ya da fayansları da silerek odanın tamamından yanık kokusunu arındırabilirsiniz.
Yanık yiyeceklerin, kömürleşmiş gıdalar olduğunu dolayısıyla yanmış karbonun toksik etkisi sebebiyle mide bağırsak sisteminde kanser tetikleyici bir faktör konumuna girdiğini söyleyen Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Yanık yiyecekler kanserin gelişmesine zemin hazırlar.
Pişirme kâğıdının üstüne tarçın, şeker serpin ve 1 çorba kaşığı (15 ml) tereyağı ekleyin. Fırını kapatın ve pişirme kâğıdını fırında 2-4 saat bekletin. Bu, evin, biraz önce lezzetli bir şey pişirmişsiniz gibi kokmasını sağlayacaktır.
Yanmış Et ya da Sebzeler
Eti sadece pişirmek isterken, sonunda kömürleşmiş bir yığınla karşılaşırsanız; sadece yanmış katmanı kesin üzerine yağ, su veya et suyu ekleyerek kaynatmaya devam edin. Yanık kokusunu yemeğinizden uzaklaştırmak isterseniz de; etiniz başka bir tabağa alın ve üzerine nemli bir bez örtün.
İlgili 18 soru bulundu
Mutfaktaki yanık kokusunu gidermek için ocağın üzerine küçük bir cezve ile su koyun. Su kaynarken içine bir miktar oda parfümü damlatın. Su kaynadıkça oda parfümünün kokusu etrafa yayılacak, yanık kokusu da yavaş yavaş yok olacaktır.
Denizli Yöresine has kese yoğurdu türüdür.
Dibi yanık yoğurt da denilir. İnek ve keçi sütünden yapılabileceği gibi daha çok koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibi tutturulur ve bu şekilde yanık kokusunu alan süt toprak kaplarda mayalandırılır.
Etkili yöntemlerden biri de sirke ve limonlu su kaynatmak. Yemekten sonra sinmiş olan kokuyu yok etmekiçin bir cezveye 1 bardak su, bir miktar elma sirkesi ve bir adet limonu sıkarak kısık ateşte kaynatın. Bu yöntem ile eve sinmiş kokular tamamen yok olacaktır.
kışın iç açan kokusu.
Baca temizleme yöntemlerinden ilki karbonat. Yanan sobaya bir kaşık karbonat atın ve sobanın bütün kapaklarını kapatın. Bu sayede bacadaki kurumlar borudan ve bacadan dökülecektir. Hava almayan sobanın patlama ihtimali üzerine bu işlemi yapmanız tehlikelidir.
Sıcak su ilave ettikten biraz bekletin. Beklettikten sonra içerisine karbonat ve sirke ilave birkaç saat daha bekletin. Ardından tencerenizi yeniden ocağa alın ve 10-15 dakika kadar kaynatın.
Tencerenize yanık kısmın üzerini geçecek kadar su koyun ve içerisine bir miktar bulaşık makinesi deterjanı ekleyin. Bu şekilde tenceredeki suyu kaynatın ve bir gece bekletin. Bir gece sonunda bir tahta kaşık yardımıyla yanık kısımların kolayca temizlendiğini göreceksiniz.
Düdüklü tencerede yemek pişirirken mutlaka su ekleyin. Hiç su eklememek, tencerenin çatlamasına yol açabilir. Az su kullanmak ise su bittiğinde yemeğin dibinin tutmasına neden olur. Bununla birlikte yemeği pişirirken kapağı açıp kontrol edemeyeceğiniz için, su miktarını uygun şekilde ayarlayın.
Yanık yemeğin kömürden farksız olduğunu belirten Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, "Yiyeceğin sadece yanık kısmı değil, yanarken çıkan dumanın da yiyecekteki kirliliği arttırdığını görüyoruz. Yani hem yanarak karbonlaşmış yani kömürleşmiş kısım, hem de duman, kanseri tetikliyor" dedi.
Kış ayı başlangıcında yüksek ısıda yaktığımız kalorifer peteklerinden yanık kokusu gelebilmektedir. Gelen bu kokunun en büyük etkenlerinden biri içeride dolaşan suyun uzun süre kalmasından kaynaklanabilmektedir. Kombi ilk kullanıldığından itibaren her yıl düzenli olarak tesisattaki suyun değişmesi gerekmektedir.
Küvet ya da genişçe bir leğeni kaynar su ile doldurun. İçine güçlü buhar etkisi yaratacak beyaz sirke ekleyin. Kıyafetlerinizi bu küvet ya da leğenin üzerine asın. Güçlü buhar is kokusunu alıp götürecektir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi terin kokusu yoktur. Vücut kokusu aslında vücudunuzun terli bölgelerinde yaşayan bakterilerin hatasıdır. Bakteriler koltuk altlarınız gibi nemli ortamlarda gelişir. Terlediğinizde, bu bölgelerde üremiş bakteriler terdeki bazı proteinleri asitlere ayırır.
Bugün kullanılan en genel sınıflamaya göre kokuları 7 temel kokuya göre sınıflandırmaktayız. Bu kokular keskin, çürük, nane, misk, çiçek , kafur , eter olarak adlandırılmaktadır.
Kişi uyurken bile görev başında olan koku duyusu duman kokusu gibi tehlikeli durumlarda bizi uyarırken, annemizin kahvaltı için hazırladığı çöreklerin kokusuyla şahane bir sabaha uyanmamızı da sağlıyor.
Karbonatı yalnızca kötü kokuları gidermek için değil; kötü koku oluşmasını engellemek için de farklı yöntemlerle kullanabilirsiniz. Kötü kokan çamaşırlarınızın üzerine biraz karbonat serpin. 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra fırçalayarak karbonatı yedirin ve giysiyi temizleyin.
Koku bağlayıcı proteinler ile koku molekülleri etkileşime geçtikten sonra koku reseptör hücresinde bir elektriksel aktivasyon oluşur. Bu elektiriksel sinyal önce koku soğancığına oradan da beyindeki koku merkezlerine iletilir. Beyinde mevcut sinyal işlenir ve alınan kokunun tanımlaması gerçekleşir.
Kaynamaya başlamış olan sütün altını kısmadan yüksek ateşte pişirmeye devam etmek kısa süre içinde dibinin tutmasına sebep olur. Bunun önlemek için süt kısık ateşte kaynatılmalıdır. Sürekli karıştırmak ve sütü tencereye koymadan önce tencereyi bir miktar su ile çalkalamak da dibinin tutmaması için etkili bir yöntemdir.
Bunu yaklaşık 10 dakika ya da ağrı geçene kadar yapın. Enfeksiyona neden olabileceğinden yanığa merhem, diş macunu, tereyağı gibi şeyler sürmeyin.
Yoğurt: Güneş yanığına karşı en çok kullanılan uygulamadır ve gerçekten işe yarar. Yoğurt cildi yatıştırır, soğutarak rahatlama sağlar. En iyi etki için yağsız yoğurt kullanın ve yoğurdu sürmeden önce dolapta bir süre soğutun. Cilde sürüp 3-4 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri