Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür. Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig, Aşık Paşa'nın Garibname, Nabi'nin Hayriye adlı eserleri bu türün ünlü örnekleridir.
Ahlak, din, teknik vb. gibi bilgi vermek amacıyla yazılan bütün edebiyat eserleri didaktik türüne girmektedir. Yusuf Has Hacib'in, Kutadgu Bilig'i ahlâk, ideal hayat ve devlet yönetimi anlatması bakımından bu türe en ideal örnektir.
Anlatım Biçimleri, Öğretici (Didaktik) Anlatım. Öğretici metinler, bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir.
Bu terimin kökeni "eğitim ve öğretime ilişkin" anlamına gelen Eski Yunanca'daki διδακτικός (didaktikos) sözcüğündenden gelmektedir ve büyüleyici ve merak uyandırıcı biçimde öğrenmeyi temsil etmektedir. Didaktik sanat, eğlendirmek ve eğitmek anlamına gelirdi.
Belirli bir konuda öğüt ve bilgi vermeyi amaçlayan öğretici nitelik taşıyan şiir türüne didaktik şiir denilmektedir. Didaktik şiir biçim olarak şiire benzese de edebi dil bakımından şiir değeri taşımamaktadır. Didaktik şiirlerin duygu yönü azdır. Asıl amaç belirli bir konudaki düşünceyi okuyucuya aşılamaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Didaktik geleneği, Kıta Avrupası'nda (özellikle Almanya ve Kuzey Avrupa) etkili bir eğitim (okullaşma) yaklaşımıdır. Bu gelenek; okullaşmada yaygın Anglo-Amerikan geleneği olan Eğitim Programından (Curriculum) farklılıklar göstermektedir.
1- didaktik üslûb: (öğretici üslûb): bilgi ağırlıklı sakin, ciddi bir metin değerindedir.. 3- uzun cümlelerden yapılmış üslûb: (yan ve sıra cümlelerle takviye edilen metinlere bu adı veriyoruz.. uzun cümleler, fikir ve duygu öbeklerini temsil ve ifade eder..)
Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür.
Bu bağlamda öğretmenin rolü öğrencilerin ön bilgileri ve hazır bulunuşluklarını göz önünde bulundurarak öğretimi tasarlamasıdır. Aksi takdirde düzenlenen ortamlar öğrenciyi zorlamayacağı için AÖO değil didaktik öğrenme ortamı olur.
Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir. Alegori, "yaygın açık eğretileme (metafor)" özelliği de gösterir.
Öğretici metinler, bir konuda bilgi vermek, düşündürmek, yönlendirmek, uyarmak, düşünceleri değiştirmek, bir şeyleri haber etmek veya tanıtmak gibi amaçlar güdülerek yazılmış metinlerdir.
Bu amaçlara bağlı olarak dört anlatım biçimi kullanılır:
Açıklayıcı Anlatım. Tartışmacı Anlatım. Betimleyici Anlatım. Öyküleyici Anlatım.
Anlatımda kimi zaman konuşma dili, kimi zaman şiir dili kullanılır. Her ikisi için de iki anlatım biçimi vardır: Dolaylı anlatım, dolaysız anlatım.
Kökeni eski Yunan edebiyatına dayanan didaktik şiirin ilk örnekleri Hesiodos tarafından verilmiştir.
Didaktik şiirlerde duygular yerine bilgi ve felsefe ön plana alınır. Düz yazı gibi yazılarak okurlara aktarılmaya çalışılır. Şiir tarzında yazılmasının nedeni kafiyelerin kullanım imkanıdır. Şair, kafiyeleri kullanarak verdiği öğütleri okuyucunun kafasına kazımaya çalışır.
Didaktik şiirler, eğitici ve öğretici nitelik taşımaktadırlar. Yapısal olarak şiire benzese de işlediği konu bakımından şiirle benzerlik göstermemektedir. Türün ilk örneklerine Yunan Edebiyatında rastlanmaktadır. Öğretici niteliğin ön planda olduğu eserlerde sanatsal kaygı yoktur.
Soyut, varlığı duyu organları algılanamayan, somut karşıtı. Soyut sanat, biçimler ve renklerin, temsili olmayan veya öznel kullanımı ile yapılan sanat.
İroni (Eski Yunanca: eironeía), söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir. Söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi hedefler. Mizahtan farklı olarak, ironi daha eleştirel yaklaşır.
Salt çoğunluk, tek sayılarda yarıdan az olmayan; çift sayılarda yarıdan bir fazla olan çoğunluktur.
DİDAKTİK ŞİİR: *Bilgi vermek, öğüt vermek gibi öğretici amaç taşıyan şiirlerdir. *Ahlakilik ağır basar. *Kuru bir üslubu vardır.
Câhilîye devri şiirinde bu konu, genel olarak kaside bütünlüğü içinde bir tema olarak görülmektedir. Emevî devrinde görülen urcûzeler dil çalışmaları için bir kaynak oluşturmuş ve bu manzumeler didaktik birer şiir kabul edilmiştir.
bilgi vermek, öğretmek, öğüt vermek gibi öğretici amaç taşıyan şiir türüne verilen addır. ahlakilik hakimdir. kuru bir üslubu vardır. manzum hikayeler ve fabllar hep didaktiktir.
Didaktik şiirlerin temel amacı öğretme ve bilgilendirme olduğu için duygu unsuruna daha az yer verilir. Bu tür şiirlerde asıl amaç, okuyucuya belirli bir konuda bilgi aktarmak veya ahlaki bir ders vermektir. Bu nedenle duygu ve estetik kaygıdan ziyade mantık ve akla hitap eden bir dil kullanılır.
A3 ise, “Tavır kavramı benim için “çalgı tekniğine” dair ortaya çıkmış genel uygulamaların bireysel icraya yansıması olarak görülmektedir. Üslup ise bu teknik özelliklerin üzerine kişisel süsleme, çarpma ve nüans tercihlerini de içeren daha geniş, 'şümullü'3 bir yapıyı temsil etmektedir” ifadelerini kullanmıştır.
Sade / Akıcı
Kolay ve rahat okunabilme amacı dışında, bu üslubu kullanan yazarlar, romanında anlattığı hikayenin veya vermeye çalıştığı mesajın herkes tarafından anlaşılabilmesine de dikkat eder, yoğun ve süslü bir dilin metnin önüne geçmesine engel olmaya çalışırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri