Size hiç sürücü kartı verilmemişse, takograf sürücü kartı olmadan araç kullanmak suçtur. Sürücü kartınızı diğer sürücülerle paylaşamazsınız.
Aynı şekilde başkasının kartını (dijital ehliyet) kullanan ve üzerinde oynama yapanlar 7000 tl ile 15000 tl arasında para cezası ve 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
Çift Şoför İle Sürüş
İki şoför ile sürüşlerde ise, iki şoför en fazla 30 saat çalışabilir. 30 saat sonrası her şoför en az 8 saat dinlenmeye çekilmelidir. Bu 30 saat süre boyunca en fazla 18 saat sürüş gerçekleştirilebilir. Çift şoför kullanımında yine 4 saat 30 dakika sonra 45 dakika mola verilmeli.
Yasa diyor ki; il sınırları içinde çalışacağını taahhüt ve beyan eden araçların takograf bulundurma zorunluluğu yoktur.
Takoğraf veya taksimetre bulundurmayan ticari araçlara 31/1-B trafik cezası kesilir Bu ceza 488 TL olmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Sadece sayısal takograf için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan onay almış yetkili servisler servis kartı alabilir. Sürücü ve şirket kartları 5 yıl, denetim kartları 2 yıl ve servis kartları ise 1 yıl geçerlidir. Sayısal Takograf Başvuru sistemi sürücülerimizin müracaatlarını kolaylaştırmak için yeniden geliştirilmiştir.
Her iki yılda bir takograf kalibre edilmelidir. Bu yükümlülük hem analog hem de dijital takograflar için geçerlidir. Kalibrasyon sırasında takografın çeşitli parçaları mühürlenir. Bu mühür iki yıl süreyle geçerlidir; bu, bir takografın iki yılda bir kalibre edilmesi gerektiği anlamına gelir.
Ticari araçlar içerisinde takografya veya taksimetre bulunmaması veya çalıştırılmaması sonucunda 31/1-b trafik cezası uygulanmaktadır. Bu ceza 598 Türk Lirasıdır. 31/1-b Cezası Ceza Puanı Ne Kadar? 31/1-b trafik cezası uygulanan sürücülere trafik ceza puanı 20 puan olarak belirtilmiştir.
Takograf verilerini saklama süresi ne kadardır? Takograf ve sürücü kartındaki veriler, kayıttan sonra en az bir yıl (52 hafta) saklanmalıdır. Veriler ayrıca vergi düzenlemelerine uymak için kullanılıyorsa, en az yedi yıl saklanmalıdır.
Takograf kayıtları, kayıt tarihinden 1 ay süreyle araçlarda, 5 yıl süreyle işyerlerinde saklamaları zorunludur.
Uzun yol şoförleri 24 saat içerisinde en fazla 9 saat araç kullanma hakkına sahiptir. Ayrıca bir hafta içerisinde 56 saat, iki hafta da 90 saat araç kullanma hakları bulunmaktadır. Bir tır şoförü çalıştığı süre boyunca kesintisiz olarak 4.5 saat araç kullanma hakkında sahiptir.
Her 4,5 saatlik sürüş süresinden sonra sürücü en az 45 dakika mola vermelidir. Sürücü bir seferde 45 dakika sürüş yapabilir veya 15 dakikalık bir mola ve ardından 30 dakikalık bir mola (toplam 45 dakika) olarak dinlenme süresini planlayabilir.
Günlük Araç Kullanma Süresi : Günde en fazla 9 saat araç kullanılabilir. Bu süre bir hafta içinde 2 defa 10 saate çıkarılabilir. Bu durumda, haftada toplam sürüş süreniz her ne olursa olsun 56 saatten fazla olamaz.
Alınan dijital ehliyetin belli bir kullanım süresi bulunur. Süre sonunda ise kartın mutlaka yenilenmesi gerekmektedir.
Süresi dolmuş bir sürücü kartıyla sürüşe asla izin verilmez. Her zaman zamanında yeni bir kart talep ettiğinizden emin olmalısınız, yeni bir kart almanız birkaç haftayı bulabilir, aynı durum yeni bir kart başvurusu için de geçerlidir.
Sürücü, şirket, servis ve denetim şeklinde 4 ayrı akıllı dijital ehliyet çeşidi bulunur. Eşya taşımacılığı, uluslararası taşımacılık ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerden SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4, SRC 5 belgesine sahip olan kişiler dijital ehliyet için başvuru yapabilir.
Takograf Dinlenme Süreleri. Sürücüler günde en az 11 saat dinlenme süresi almalıdır. Günlük dinlenme süresi azaltılırsa bu süre 9 saatin altına düşmemelidir. Sürücüler günlük dinlenme süresinin azaltılmasını her 2 haftalık dinlenme periyodunda sadece 3 kez yapabilir.
Günlük dinlenme süreleri 24 saat içinde tamamlanmalıdır. Çift şoför durumu söz konusu ise günlük dinlenme süresi AETR'ye göre 30 saat içinde en az 9'ar saat, Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre 8'er olarak uygulanır. Haftalık Dinlenme: En az 45 saat olarak uygulanır. 24 saate kadar kısaltılabilir.
Bazı çalışanların ise işten ayrılırken tüm takograf kayıtlarını işyerinden alıp gittiği de görülmektedir. Unutulmamalıdır ki saklama ve ibraz yükümlülüğü işverene aittir ve cezai müeyyide işverene uygulanmaktadır.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
“Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Araçlarda Kullanılan Takograf Cihazları Hakkında Yönetmeliğin” 9. maddesi ve AETR sözleşmesi gereğince, dijital takograf cihazlarının verilerinin ise 1 yıl saklanması gerekmektedir.
Dijital Takograf'tan indirilen bu verilerin bir yıl süre ile saklanması gerekmekte ve belirtilen süre içinde indirme yapılmaması durumunda eski verinin üzerine yeni veri yazılıyor ve dolayısı ile eski veriler silinmiş oluyor.
MADDE 20 – (1) (Değişik:RG-12/5/2012-28290) Yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf cihazı kullanması zorunlu olan araçlardan; a) ilk defa tescil edilerek trafiğe çıkarılacak olanlarda, b) 1996 model ve sonrası olup, ilk defa takograf cihazı takılacak olanlarda, dijital takograf cihazının kullanılması zorunludur.
Şoförler her 24 saat içerisinde 11 saat kesintisiz dinlenecektir. Bu süre, biri en az 8 saat kesintisiz olmak üzere iki veya üç ayrı süre halinde kullanılabilir. Ve bu durumda günlük dinlenme süresi 1 saat daha eklenerek 12 saate çıkartılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri