Dijital etnografi nedir? Dijital etnografi, araştırmacıların katılımcı davranışları hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olan bir araştırma yöntemidir.
Etnografik araştırma türleri tarihsel, coğrafi ve psikososyal yöntem olmak üzere üç alt başlıkta incelenebilir. Geçmişte meydana gelmiş olay, olgu ve durumların araştırılmasında ya da bir problemin geçmişle olan ilişkisinin incelenmesinde kullanılan yönteme denir.
Etnografi, etno (insan) ve grafi (betimleme, tasvir etme) kelimelerinden türemektedir ve ortak bir kültüre sahip bir grubun davranışlarını, deneyimlerini, kültürel öge, pratik ve kodlarını yorumlayan ve pek çok veri toplama yöntemine başvuran; sonucunda büyük portreler çizen bir araştırma desenidir.
Etnografya (budun betimi, kavmiyat), kavimleri karşılaştırarak inceleyen, kültür oluşumlarını araştıran, kültür bilimidir. İnsanın toplumsal varlığını niteliksel ve niceliksel olarak inceler. Bu incelemeleri alan çalışmasına göre gerçekleştirir. Bütünlükçü bir yöntem tercih eder.
İlgili 22 soru bulundu
Etnografya, insan topluluklarının kültürlerini kendine araştırma alanı olarak seçer. Bu sayede biz geçmiş toplulukların ürettikleri maddi değerleri öğrenebiliriz. Örneğin geçmiş dönemlerdeki süs eşyaları gibi. Etnografya üstlendiği bu görev ile tarih bilimi ile de yakından ilişkilidir.
Antropologlar tarafından geliştirilmiş olan etnografik araştırma yöntemi, bazen antropoloMik alan çalışması yaklaşımı olarak da adlan- dırılmaktadır. Etnografi; kültürel bir yapının bütünsel olarak, derin bir analizinin yapılması şeklinde tanımlanabilir.
Etnografik araştırmanın sonucunda nitel veriler elde edilir.
Etnografi, etno (insan) ve grafi (tanımlama, tasvir etme) kelimelerinden oluşmaktadır. İnsan topluluklarının ilişkilerini ve davranışlarını kendi ortamlarında gözleme, belgeleme ve yorumlamayı içeren bir yöntemdir (Baş ve diğ., 2008).
Etnografik eser, genel tanımıyla halkın günlük yaşamında kullan- dığı her türlü maddi kültür ürünleridir. Bu tanımın kapsamına geçmişten günümüze kadar gelmiş ve günümüzde de kullanılan bilimsel,kültürel, din- sel ve teknik özelliklere sahip malzemeler dahil edilir.
Kısacası etnografik metin, artık kültürün şeffaf bir temsilinden ziyade kültürün inşa edilmesi (etnografın oluşturduğu bir inşa süreci) olarak ifade edilebilir.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Dijital etnografi, araştırmacıların katılımcı davranışları hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olan bir araştırma yöntemidir.
Kavimleri araştırarak inceleyen, kültür oluşumlarına ele alan bilimsel araştırma etnografi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bir kültür bilimi olarak ifade etmek mümkündür. Kültürel açıdan birçok değişik kavim ile beraber farklı topluluklar bu konuda ele alınır.
Klasik etnografik araştırma, araştırmacının kendi kültürü dışındaki bir kültürün tam bir etnografik çalışmasını içerir. Geleneksel olarak etnografik araştırmaya katılanlar yıllarca “alan” olarak da adlandırılan çalışma alanı içinde araştırmalarını sürdürür.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
İnsanların yeryüzüne dağılışını ve etnik gruplara ayrılışını inceleyen bilim dalına Etnoloji denilmektedir. Milletlerin töre, dil ve kültür yapılarının incelenmesi sonucu yeni araştırmalar yapılır. Etnoloji bilim dalında değişik kültürler incelenerek bu konuda çıkarımlar yapılır.
Netnografi, etnografik araştırma tekniklerinin online ortama uyarlanarak tüm dijital iletişim kanallarında bulunan farklı insan topluluklarının veya kültürlerin, davranışlarını, tutumlarını ve sosyal etkileşimlerini anlamaya çalışmaktır.
Etnografi; bir grubun davranışını doğrudan gözlemlemek ve bu gözleme dayanarak bu gruba ilişkin bir betimleme yapmak olarak tanımlanmaktadır. Etnografik araştırmada amaç; grup üyeleriyle doğrudan ilişki kurmak ve grubun kültürel yapılarını ve bu yapıları oluşturan davranış ve deneyimleri açıklamaktır.
Etnografik Eser nedir? Etnografik Eser; Halkın sosyal hayatını yansıtan insan yapısı araç ve gereçler dahil bilim, din ve mihaniki sanatlarla ilgili taşınır kültür varlıkları.
Etnografya, olabilecek en öz tanımı ile kültürleri ve kültür oluşumlarını araştıran bilim dalına verilen isimdir. Etnografya biliminin konuları arasında; kültürlerin niceliksel ve niteliksel özellikleri, kültürün oluşmasında insanların üstlendiği roller vb. konular yer almaktadır.
Etnografik mülakat, yapısı ve amacı olan bir konuşmadır. Amacı kullanıcılardan hikayeler elde etmektir. Hayatlarını, deneyimlerini ve bakış açılarını anlatmaları beklenir. Etnografik mülakatta cevap, öneri, tavsiye aramak yerine sorun keşfedilmesi amaçlanmaktadır.
Etnografik kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Etnografik kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Etnografik kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı ethnographique şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri