32 Dolayısıyla faillik ise isnat edilebilme yeteneği olmayan, cezalan- dırılmayan veya kusurlu sayılmayan bir insanı, bir suçu işlemek için maddi bir araç gibi kullanmaktır. Örneğin küçüğü ve akıl hastasını suça azmettiren veya bir kişiyi maddi manevi cebirle bir suçu işlemeye zorlayan kişi dolayısıyla faildir.
Faillik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Fail olma durumu.
Ceza hukukunda fail, suçun kanuni tanımındaki fiili gerçekleştiren, bu eylem üstünde hâkimiyet kuran, kanuni tanıma uygun haksızlığı gerçekleştiren kişidir.
TCK md.37'de düzenlenen faillik, “müşterek faillik” ve “dolaylı faillik” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır: Müşterek Faillik Suretiyle Suça İştirak (TCK m.37/1): Müşterek faillik, suçun vücut bulması için suçun işlenmesine katılan her bir failin eyleminin zorunlu katkısına ihtiyaç duyulması halinde söz konusu olur.
Kanunda suç olarak öngörülen bir fiili işleyen kimse faildir. Elbette, failsiz suç da, mümkün değildir. Her fiil zorunlu olarak bir failin eseridir. Fail suçludur.
İlgili 21 soru bulundu
Ceza hukuku anlamında hukuka aykırı eylemi işleyen kimse, suçun failidir. Suçun failinin belli bir sıfata sahip olmasının gerekip gerekmediğine göre suçlar genel suçlar ve özgü suçlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Genel suçlar, suçun oluşabilmesi için failin sıfatının önem taşımadığı suçlardır.
Tüzel kişiler ya da kurumlar suçtan zarar gören olarak adlandırılırken suçun mağduru olamazlar. Bir kişi suçun hem faili hem de mağduru olamaz. Suçun konusu ve suçun mağduru ayrı kavramlardır. Bazı suçlar söz konusu olduğunda suçun maddi konusu ve mağduru aynı kişi olabilir.
Genel olarak, suçlar bir kişi tarafından işlenebilir. Bu suçların işlenmesine, ikinci bir kişinin katkı sağlaması, ikinci kişi açısından iş- tirakı oluşturur. Bazı suçlar ise, unsur olarak en az iki veya daha faz- la kişinin birlikte bulunmasını gerektirir. Bu suçlara, çok failli suçlar denir.
Yabancı ülkede işlenmiş olsa bile soruşturmayı ülke olarak yapmanın bazı milli menfaatleri gerektirdiği failin veya mağdurun Türk olması gibi makul bağlantı olan durumlarda bu bağlantı noktaları üzerinden yargılama yetkisi kul- lanılır. Buna "faile veya mağdura göre şahsilik ilkesi" denir19.
TCK m.43/1'de yer alan zincirleme suç hükmüne göre, bir failin aynı suç işleme kararı çerçevesinde aynı mağdura karşı aynı suçu birden fazla kere işlemesi durumunda kendisi hakkında tek bir cezaya hükmedilecek, ancak cezası hüküm uyarınca dörtte birden dörtte üçe kadar artırılarak verilecektir.
Suç türleri. Suç türleri, tek hareketli suçlar, oldukça hareketli suçlar, bağlı hareketli suçlar, özgür hareketli suçlar, seçimlik hareketli suçlar, mütemadi (kesintisiz) suçlar ve dikkatsizliği suçlar olarak sınıflandırılabilir.
başarısız olmak {fi.}
Fek ne demek sorusu dahilinde fek; bozma, kesme, ayırma gibi anlamalara gelen bir kelimedir. Daha çok çok ipotek ile birlikte kullanıldığından ipotek fekkinin ne olduğu sıklıkla merak edilir. İpotek fekki, bir gayrimenkul üzerinde bulunan ipoteğin kaldırılması işlemidir.
Birden fazla failin birbirlerinden bağımsız ve habersiz, kural olarak, aynı suçu işlemek üzere bir araya gelmeleri, yan yana failliği ifade etmektedir. Yan yana faillik bir diğer faillik türü olan müşterek faillikle yakın ilişki içindedir.
fail - Nişanyan Sözlük. Arapça fˁl kökünden gelen fāˁil فاعل “yapan, eden” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça faˁala فَعَلَ “etti, eyledi” fiilinin fāˁil vezninde etken fiil sıfatıdır.
Hareket ile meydana gelen hukuka aykırı sonucun birden sona ermeyip zaman için‐ de devam etmesi ve bu devamlılığın failin iradi bir davranışına bağlı olması halinde mütemadi suçtan söz edilmektedir.
Münhasır ekonomik bölge açısından, bir devlete uluslararası sözleşmelerle hak tanınması, bu bölgenin gerçek anlamda ülke olduğu anlamına gelmemektedir. Bu alanlar farazi anlamda ülkeyi ifade eder.
bir ülke sınırları içinde bulunan herkesi o devletin hukukuna tâbi tutulması.
Buna göre, geçen yıl Türkiye'de en fazla suç iddiası, 2 milyon 461 bin 166 rakamıyla "malvarlığına karşı" oldu. 2020'de bu rakam bir milyon 933 bin 775'ti. Malvarlığına karşı işlenen suçlardan hırsızlık, dolandırıcılık, mala zarar verme ve yağma suçlarının geçen yıla göre artması da dikkat çekti.
Türkiye'de Şahsa Karşı Suçlar
Türkiye genelinde şahsa karşı suçlar içerisinde en çok (%42.2) yaralama olayları meydana gelmektedir.
31 Müşterek faillik, birden fazla kişinin birlikte suç işleme kararına bağlı olarak suçun kanuni tanımında yer alan fiil üzerinde müşterek hâkimiyet kurmaları halinde ortaya çıkan iştirak şeklidir.
İtiyadi Suçlar
Aynı harektIerin yinelenmesi ve bu yinelenmelerin failde al ış- kanlığı gösterecek sayıda olmasıyla meydana gelen suçlara itiyadi suç denir. İtiyadi suçları, diğer birden fazla hareketli suçlardan ayıran husus, bu suçu meydana getiren hareketin ayn ı türden ol- masıdır.
Pasif süje demek; hukuki varlık ve menfaatlerin belli kişi veya kişilerin elinde toplanması demektir. Sadece gerçek ve tüzel kişiler değil, aynı zamanda tüzel kişiliğe sahip olmayan insan toplulukları da suçun pasif süjesi olabilirler.
b) Netice Suçları
Yani netice suçlarında tehlikenin zarara dönme ihtimali kesindir. Suçun tamamlanması anında zarar gerçekleşmiştir. Artık bir tehlikeden değil, gerçekleşen zarardan bahsedilebilir. Netice suçlarına, gerçekleşen zarar açısından en tipik örnek kasten öldürmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri