Dijital İmzalar (“Dijital İmza”) kapsama dahil edilmemiştir. Bir diğer ifade ile, her ne kadar uygulamalar üzerinden rahatlıkla ıslak imza kopyası oluşturularak dokümanlar online olarak imzalanabiliyor olsa da bu şekilde atılan dijital imzaların henüz Türkiye'de yasal dayanağı ve hukuki geçerliliği bulunmamaktadır.
Güvenli elektronik imza elle atılan imzanın hukuki sonuçlarını doğurur. Bu yüzden kanun koyucu elektronik imzanın yetkisiz kişilerce oluşturulmasını , bu imzada sahtecilik yapılmasını suç olarak düzenlemiştir.
Evet e-İmza (elektronik imza), ıslak imza yerine geçer. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre e-İmza, elle atılan imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır. Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğerdir ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş veriler senet hükmündedir.
Güvenli Dijital İmza, elektronik imza ile elle atılan imzayı kombine ederek evrak süreçlerinin daha teknolojik bir biçimde yürütülmesini sağlayan biyometrik imza aracıdır.
Sertifikanızı ve ortak anahtarınızı içeren dijital imzanız, dijital kimliğinizden kaynak sağlar. Ayrıca bu dijital kimlik, benzersiz dijital işaretiniz olarak hizmet verir ve alıcıya içeriğin iletilim sırasında üzerinde değiştirilmemiş olduğu sinyalini verir. Ek gizlilik için, e-posta iletilerini de şifreebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Elektronik imza nedir? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda yer alan şekliyle elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlar.
Tek fark, elektronik imzanın dijitalleştirilmesi ancak belgeyi doğrulamak için kullanılmasıdır. Öte yandan, bir dijital imzanın belirli bir belgeyi güvence altına almak için kullanılan parmak izi gibi benzersiz özelliklerden oluştuğu görülebilir.
Dijital imzalar hash fonksiyonlarını, açık anahtar kriptografisini ve şifreleme teknikleri gibi kriptografik sistemler kullanır. Elektronik imza, dijital imzaya göre güvenli bir kodlamaya sahip değildir ve şifreleme kullanmaz. Kimlik doğrulayabilmek için Islak imzanın yerine kullanılabilen bir teknolojidir.
Mobil İmza aboneliğimi nasıl iptal ederim? Turkcell Müşteri Hizmetlerini arayarak kimlik teyidinden geçtikten sonra ya da Turkcell Mağazasına kimliğinizle giderek aboneliğinizi tamamen iptal edebilirsiniz.
Dijital imza, kayıtlı bir işlemdeki bir belgeyle söz konusu belgeyi imzalayanı güvenli bir şekilde ilişkilendiren, elektronik ortamdaki kimlik doğrulama yöntemidir.
Elektronik imzanın taklidi, kopyalanması, tahrifatı imkansız. Doküman değiştirildiğinde imza geçersiz hale geliyor. Akıllı kartın içindeki özel anahtarlar çıkarılamıyor. Çalındığında parola bilinmeden kullanılması mümkün değil.
Elektronik imza uygulaması ile banka müşterileri, banka şubesine hiç gitmeden, günün her saatinde kredi başvurusunda bulunup, bir kaç dakika içinde kredi alabilecekler. İstenilen kredi birkaç dakika içinde müşterinin hesabına geçirilecek.
Madde 5- Güvenli elektronik imza, elle atılan imza ile aynı hukukî sonucu doğurur.
E-İMZA BAŞKASININ ELİNE GEÇERSE NE OLUR? Eğer başka kişilerin eline geçmişse kullanılmaması için mutlaka iptal edilmelidir. Bu işlemden sonra yeni bir elektronik imza alımı yapılması gerekmektedir. Çünkü elektronik sertifika bir defaya mahsus üretilmekte olup bir yedeği bulunmamaktadır.
Elektronik imza ile yapılamayacak işlemlerden biri de Türk Ticaret Kanunu'nun 1526. maddesinde düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre; poliçe, bono, çek, makbuz senedi, varant ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler güvenli elektronik imza ile düzenlenemez.
Kanunların resmi ya da özel bir merasime tabi tuttuğu yasal işlemler ile teminat sözleşmeleri e-İmza ile gerçekleştirilemez. Örneğin; evlenme, verasat ve intikal, emlak alım satımı gibi işlemlerde e-İmza kullanılmaz ve bu işlemlerin yasal geçerliliği ıslak imza ile sağlanır.
Dijital İmzalar, sertifika tabanlı dijital kimlik kullanan bir Elektronik İmza türüdür. Bu kimlik, bulut tabanlı güvenilir hizmet sağlayıcısından veya imzalayanın yerel sisteminden alınır. Dijital imza, geleneksel el yazısı imza gibi belgeyi imzalayan kişiyi tanımlar.
E-imza almak için yetkili Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı'lara (ESHS) başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli olan Nitelikli Elektronik Sertifikalar için başvurulacak bu hizmet sağlayıcılar, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na bildirim yapmış durumda olmalıdır.
İmza yazılarak atılması gerekmesinin yanında ad ve soy ad bulundurmalı ve özellikle ismin ilk başta kullanılması sağlanmalıdır. İmza atarken kişi kendi el yazısındaki tüm karakter çizgileri yansıtacak şekilde bir imza belirlemeli ve bu imzayı sürekli aynı şekilde atmaya özen göstermelidir.
E-imza olarak da bilinen elektronik imza , belgelerinizi dijital olarak imzalamanın etkili bir yoludur. Dijital belgeler üzerinde onay veya rıza almak yasal olarak geçerli bir yöntemdir.
E-İmza Islak İmza Yerine Geçer mi? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre elektronik imzalar yani e-imza ile elle atılan imzalar yani ıslak imza kanunen eş değer kabul edilmektedir. Her ikisi de aynı hukuksal geçerliliğe sahiptir.
Dijital İmzalar doğrulandığında, imza durumunu belirtmek için belge mesaj çubuğunda bir simge görüntülenir. Diğer durum ayrıntıları İmza panelinde ve İmza Özellikleri iletişim kutusunda görüntülenir.
01.06.2021 tarihi itibarıyla e-İmza başvuruları online ortamda “eimzaonbasvuru.ptt.gov.tr” adresinden ön başvuru yapılarak alınacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri