Beddua yapmak günahtır. Kötü muamele nasıl günahsa, kötü dua da günahtır. Ne kadar kızgın olursak olalım, karşı taraf ne kadar hakkımıza girmiş ve hukukumuzu çiğnemiş olursa olsun, insanların kötülüğüne dua etmemeli, hayrına ve iyiliğine dua etmeliyiz.
Bu konuda ayet ve hadis çoktur. Ancak nasıl ki duanın kabul olma şartları varsa ve herkesin her duası kabul olmuyorsa, kendisine haksızlık yapılan veya kalbi kırılan kimsenin de bedduası hemen kabul olacak diye bir şey yoktur.
Cevap: Zalimden başkasına beddua etmek haramdır. Zalime de, zulmü kadar beddua etmek caiz olur. Caiz olan bir şeyin miktarı da, özrün miktarı kadar olur. Zalime de beddua etmemek, sabretmek ve hatta, affetmek daha iyidir.
- Müslümanlar ağızlarını güzel sözlere ve hayır dualara alıştırmalı, sakıncalı sözleri kesinlikle kullanmamalıdır. - Müslümana lânet etmek, büyük bir günahtır.
Beddua konusuna değinen Prof. Dr. Mustafa Karataş, mazlumların ve zulüm gören kişilerin bedduasının tutacağını belirtti.
İlgili 15 soru bulundu
Rivayetlerde Hz. Peygamber (asm)'in Bi'r-i Maûne olayında şehid edilen Müslümanlar nedeniyle Rıl, Zekvan, Lıhyan ve Usayya oğulları aleyhinde kırk sabah lânet okuyarak beddua ettiği bildirilir (bk. Buhari, Cihad 17).
Değerli kardeşimiz, Dinimizde beddua kaldırmak diye bir şey yoktur. Dini kullanarak insanları soyan bu madrabazlara fırsat ve imkan vermek caiz değildir. Zulme uğrayan bir kimse zalime beddua etmiş ise ettiği zaman ya yerini bulur veya Allah Teâlâ makul ve adil bir sebeple bedduayı kabul etmez yahut gereğini erteler.
Beddua iki tarafı keskin bıçak gibidir. Boşu yoktur. Ya yapılana gider, ya döner yapana isabet eder! Yapan haklıysa, yapılan gerçekten zulmetmişse, Allah da dilerse yapılana gider. Yapan haksız ise, İlahî adalet işler, döner yapanı bulur.
Söylediğim söze pişman olursam ne yapmam lazım? Haklı ya da haksız yere yapılacak beddua veya söylenen kötü sözlere pişman olmak Allah'tan bağışlanmayı talep etmek demektir. Biz buna tövbe etmek diyoruz. Tövbe etmenin şartları vardır ve o şartlara uygun tövbe edilirse tövbe makbul olur.
Bir kimsenin başına kötü şeyler gelmesi için yapılan dua. Kulun bütün benliğiyle yüce yaratana yönelerek ondan istek ve dilekte bulunması anlamında dinî terim ve bu amaçla icra edilen bir ibadet şekli.
Mesela zulme uğramış bir insan zalime ölmesi için beddua ederse kabul olur mu? Değerli kardeşimiz, Ecel denen husus, Allah'ın ilminde mevcuttur ve her ne olursa olsun onun ölüm vakti ve dolayısıyla da ömür müddeti Allah tarafından takdir edilmiş olup bunun değişmesi mümkün değildir.
Hadis-i Şeriflerden açıkça anlaşılacağı üzere laneti hak etmeyen bir kişiye lanet etmek lanetin kişiye geri dönmesine sebeptir.
İnsanın, kendisi veya başkaları aleyhinde "Allah kahretsin, Allah belâsını versin" gibi ifadelerle yaptığı dualara denir. Bütün bunlardan sonra diyebiliriz ki Müslüman, günahkâr da olsalar, Müslümanlara beddua etmekten sakınmalı, fakat gerektiğinde açıkça din düşmanlığı yapanlara beddua ve lanet edilebilir.
İsmi Abduluzza bin Abdülmüttalib olan Peygamberimiz Muhammed (s.a.v.)'in amcalarından biridir. Ebu Leheb isminin anlamı ise ateşin babasıdır. Karısı ve kendisinin yapmış oldukları kötülükler nedeni ile Tebbet Suresinde karısı ve Ebu Leheb'e beddua edilmiştir.
Peygamber Efendimiz (S.A.S.) bir hadis-i şerifinde: “Kim birinin kalbini kırıp onu ağlatırsa, o kişinin bedduasından sakınsın. Çünkü gözyaşları yere düşmeden ne dilerse o olur” buyurmaktadır. Üç günlük dünyada mazlum ahı almaktan kendimizi korumalıyız. Dünya hayatı fani, ebedi hayat ise bakidir.
Rasûlüllah Efendimiz (asm) buyurur: "Ben lânetçi olarak gönderilmedim." (Müslim, Birr 87). Dua ve bedduaları kabul edecek olan Allah'tır. Eğer haksız iseler, anne ve baba da olsa bedduaları kabul olmaz.
Çınar, "Bu nedenle beddua eden herhangi bir ceza almaz, fakat vermiş olduğu manevi zarar nedeniyle tazminat ödemek zorundadır. Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinde yer alan hakaret suçunun cezası ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası olarak belirtildi" dedi.
Bu istek, beddua şeklinde olabilir, 'ah'lanma şeklinde olabilir. Nasıl olduğundan ziyade insanın işi Allah'a havale etmesi önemlidir. Uygun olan beddua etmemektir. Fakat beddua etmek günah değildir.
Örneğin, “Allah senin belanı versin”, “Allah senin canını alsın”, “ Allah seni bildiği gibi yapsın”, ” Yarını göremezsin inşallah” şeklindeki sözler beddua niteliğinde sözler olup hakaret suçunu oluşturmaz.
Ah almak ile beddua yakın anlamlı olsa da birbirinden farklıdır. Beddua eden kişi birinin doğrudan kötülüğünü ister. Ah almak ise kişinin er ya da geç yaptığı kötülüklerin cezasını çekeceği anlamına gelir.
Haksız yere mâsum birine beddua etmek o kişiye zulmetmek olduğu gibi tâbi ki hakkına da girmektir. Ayrıca yaptığı bedduanın kendisine dönmesi mevzubahis olur. Ebu'd-Derdâ (r.anh), Rasûlullah (s.a.v.)'in şöyle buyurduğunu söylemiştir: "Kul bir şeye lânet ettiği zaman o lanet semaya yükselir.
“Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu. Anlamı ise “Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim.” demektir.
Allah'a havale etmenin anlamı; sadece Allah'a tevekkül etmektir. Sonuç olarak çocukların terbiyesinde işleri Allah'a havale etmek bu konuda Allah'a tevekkül etmek demektir. Bu amacı gerçekleştirmek için Allah'a yönelmektir. Nitekim kulun her işinde Allah'a tevekkül etmesi güzel bir davranıştır.
Tefsirlerde yer aldığına göre, bu anne ve babanın daha sonra bir kız çocukları dünyaya gelir ve bu kız da bir peygamberle evlenerek başka bir peygambere anne olur. İşte Resul-i Ekrem Efendimiz (asm) da bu çocuğun ileride yapabileceği kötülüklere mâni olmak için, istikbali görerek çocuğa böyle bir bedduada bulunmuştur.
Nasıl duanın keffareti yok ise bedduanın, yani kötü duanın keffareti de yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri