Dikenli incirin dikiminden itibaren 3. Yıldan itibaren meyve alımı başlar. 8 yılda tam verime ulaşır. Ağacın meyve verme ömrü ise 20 yıl ve üzeridir. Ülkemizde meyve hasadı Temmuz ayında başlar, Ağustos, Eylül, Ekim ayında devam eder.
Akdeniz ülkelerinde frenk inciri bahçeleri ya hiç sulanmaz, ya da çiçeklenmede veya meyve gelişimi döneminde hafifçe sulanır (20). Özellikle çiçeklenme ve meyve gelişimini arttırmak için, başta İsrail ve İtalya olmak üzere, sulama konusunda çalışmalar yapılmaktadır.
Dikenli incir nasıl yetiştirilir diye merak ediyorsanız bu muhteşem bitkinin tohum üzerinden üretimi mümkün olsa da dikenli incir yetiştiriciliği çoğunlukla çoğaltma yöntemi ile yapılıyor. Gövde çelikleri kullanılarak çoğaltılan kaktüsler, köklendirilmiş dalların dikilmesiyle ürüyor.
Bitkinin sapları etli ve çöl ortamına adapte olabilme yeteneğine sahiptir. Bitkinin çiçekleri açık sarı ile turuncu arasında gösterişli ve büyüktür. Genellikle mart ayından haziran ayına kadar çiçekli olan bitki, haziran ayından sonra meyve vermeye başlar. Dikenli incir tohumu meyvenin çekirdekleridir.
İncir Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? İncir fidanının meyve verebilmesi için 20 metrelik bir boya ulaşması gerekir. Bu nedenle incir ağacının meyve vermesi genellikle 2-3 yılı buluyor.
İlgili 22 soru bulundu
İncir ağacının en uygun yağış isteği 625 mm dir. Yağış miktarının 550 mm. nin altına düşmesi durumunda sulama yapmak gerekir. Yıllık yağışın yeterli olmadığı yıllarda yağışların miktarına da bağlı olarak bir veya iki sulama yapmak yararlı ve hatta zorunludur.
Bir ağacın yetişmesi meyve vermeye başlaması 2 yaşından itibaren başlar. Tam verime ulaşması 8-10 seneyi bulmaktadır. İncir ağacı her yıl büyüyerek kendini geliştirir. 10 yıldan sonra tamamen büyümüş olur.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
İncir Kaç Derece Soğuğa Dayanır? İncir ağacı subtropik yani ılıman iklim bitkisi olup yazları sıcak ve kurak yerleri, kışları ise ılık yerleri sever ve buralarda daha iyi yetişir. Kış aylarında maksimum -8 derece soğuğa dayanabilmektedir. Daha soğuk yerlerde yetiştirilmek istenirse iç mekânda yetiştirilme yapılmalıdır.
Dikenli incirin zararlarını incelediğimizde; şayet 2 veya 3 taneden gazla tüketilmesi durumunda sindirilemeyen çekirdekler bağırsakları tıkayabilmektedir. Aynı zamanda gerekenden fazla tüketildiğinde karın ağrısı gibi sorunlar da kendini gösterebilmektedir.
Belirtilen bölgelerde yetişen meyvenin günde en fazla 2-3 adet ve çekirdekleri çıkarılarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Araştırma, biyolojik ve tıbbi aktivite çalışmaları ile derinleştirildiğinde, ülkemiz ve dünyadaki tamamlayıcı tıp ile aromatik bitki çeşitliliğinin sürdürülmesine katkı sağlayacaktır.
Dikenli incir, eşsiz tadıyla beğeni toplar. Bu lezzetli meyve taze halde tüketildiği gibi kurutularak da tercih edilir.
Açık köklü fidanlar yaprak dökümünden sonraki ekim sonundan nisana kadar olan süreç içerisinde ekilebilir. Bu dikim zamanı illere göre farklılık gösterebilir. Genelde dikim 11. aylar ile 4. aylar arasında yapılabilmektedir.
İncir ağacının dikiminden başlayarak belirli zamanlarda gübre desteği gerekmektedir. Dikiminde uygulayacak olduğunuz leoanardit içerikli organik gübre ile gelişimini hızlandırabilir. Ayrıca dikimden sonra yapılacak fosfor ve potasyum içerikli gübreler ile kök ve gövde yapısını daha iyi duruma getirebilirsiniz.
İncir fidanlarını minimum olarak sıra üzeri 6 metre, sıra arası 7 olacak şekilde dikebilirsiniz. Daha az aralıklarda dikmek isterseniz ağaçlar büyüdükçe birbirine yakın olacağından dolayı gelişimi ve verimi azalabilir.
Toprak işlemesi, sulanmayan bahçelerde ilkbaharda ve sonbaharda olmak üzere yılda en az iki kez yapılmalıdır. Kurutmalık incirlerde meyve tutumunu sağlamak için erkek incir ağaçlarından alınan ilek meyvelerinin içlerindeki ilek arıları ile birlikte dişi incir ağaçlarına asılması olayına ilekleme denir.
Dikenli incir,hint inciri gibi isimlerle bilinmektedir. Kaktüsgiller ailesinden olup meyve veren bir bitkidir. Bu bitkiler çiçek açar ve meyve verir.Meyveleri silindirik bir yapıda olup dış yüzeyi dikenlidir.
Türkiye'de dikenli incir sadece Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Antalya ile Güney Ege sahillerinde doğal olarak yetişmektedir. Bu bölgelerde doğal olarak yetişen dikenli incir yaz aylarında toplanarak yerel pazarlarda satılmaktadır.
İncir ağaçları güneşi seven bitkilerdir, bu nedenle güneş ışığının bolca bulunduğu bir yere dikmelisiniz. Toprak seçimi de önemlidir. İncir ağaçları iyi drenajlı, verimli toprakları tercih eder.
Afrodizyak etkisi olan dikenli incir bu özelliği sayesinde bazı bölgelerde cinsel gücü arttıran ilaç olarak kullanılıyor. Düzenli olarak tüketildiğinde özel hayatınız üzerinde olumlu etkilerini göreceksiniz.
Dikenli incirin orijini Amerika kıtasıdır. Günümüzde bu kıtanın haricinde Akdeniz Ülkelerinde de yaygın olarak yetiştirilmektedir. Cumhuriyeti, İspanya ve Yunanistan'dır.
İçi nasıl derseniz, yoğun bir turuncu ya da kırmızıya çalan bir renge sahip. Oldukça sulu bir meyve. Biz tadını daha çok dut ve kavun arası bir lezzete benzettik. Anlayacağınız, oldukça lezzetli.
İncir ağacı kireç seven bir bitki olduğu için oldukça yüksek kirece sahip topraklarda yetiştirilebilir. Toprak pH sının düşük olduğu yerlerde ağaçlara kireç verilmesi yararlı ve hatta zorunludur.
genel olarak Ocak- Şubat aylarında yapılır. İklimin ılıman geçtiği Aydın ve İzmir illerinde ağaçlar yaprağını döker dökmez Kasım ayından itibaren budama işlemine başlanabilir. b) Yaz Budaması: Yaz boyunca ( Mayıs- Haziran- Temmuz ayları) yapılan budamadır.
Ortalama olarak bir incir ağacı 40-50 yıl yaşar. Bu zamanın uzaması da kısalması da ağacın bakımına bağlıdır. İncir ağacı fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri