Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar.
Özellikle günlük aldığınız protein miktarı saç uzamasıyla doğrudan bağlantılı. Belirli vitaminler, mineraller, yağ asitleri, biotin, omega 3 ve 6 gibi bileşenler saçların daha hızlı uzamasını sağlar. Hazırladığınız beslenme programında bu bileşenlerin olmasına dikkat etmelisiniz.
1.Saçımız/Saç folikülü deri organına bağlı bulunan kendi de ayrı bir cumhuriyet olan bir organdır. Saç kökü damar ağı ile çevrili besinini kandan alan bir hücreler ve dokular bütünüdür. Saçımızın uzama hızı da bu organın sağlıklı çalışmasına yani sağlıklı hücre bölünmesi yapmasına bağlı bir durumdur.
İlgili 43 soru bulundu
Ayda bir veya iki santim uzayan saçlara haftada üç kez pirinç maskesi yapıldığında bu uzunluklar artar. Saç diplerine düzenli uygulanan pirinç suyu, bir ay içinde beş santime kadar uzama imkanı sunar.
En Doğru Saç Yıkama Rutini Nedir? Normal şartlarda saç yıkama rutini 2 günde bir olmalıdır. Saçları her gün yıkamak temizlemek yerine daha çok yağlanmasına ve kurumasına sebebiyet verir. Saç derimizde, saçlarımızı daha sağlıklı hale getirecek doğal ve faydalı yağlar bulunur.
Saçı en iyi besleyen bir diğer madde ise yağdır. Bu nedenle özel yağ karışımları da küsen saçların tedavisinde etkilidir. Biberiye yağı, jojoba yağı, lavanta yağı gibi yağlar saçlara en iyi gelen maddelerdendir. Bu yağların düzenli aralıklarla kullanılması küsen saçı eski sağlığına kavuşturur.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Biotinin yer aldığı besinler arasında yumurta, mantar, balık, avokado, yulaf, yer fıstığı ezmesi, karnabahar, muz, badem, yaban mersini ve ceviz yer alır. B vitamini ailesine mensup olan B12, hücreleri yenileyerek sağlıklı saçların üretimine katkı sağlar. B12 eksikliğinde saçların uzaması bu nedenle durur.
Ancak bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, stres, uyku düzeni, çevresel faktörler, yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği gibi sebeplere bağlı olarak çoğu zaman saç uzaması yavaşlayabilir ve durarak dökülmeler de başlayabilir. Saç kökleri beslenemediği zaman saç uzayamaz.
Günde 8 bardak yani 1,5-2 litre su içmek yalnız vücudunuza iyi gelmekle kalmaz, saçlarınızı da güçlendirir ve güçlü saçlar çok daha çabuk uzar. Düzenli olarak su içmek ayrıca saçlarınızı içten dışa nemlendirir, nemlenmiş saç daha yumuşak ve bakımlı görünür.
Genel olarak sağlıklı bir yetişkinin saçları ayda yaklaşık olarak 1 - 1.5 cm arasında uzayabilir.
Saçı Örmek Saçı Uzatır Mı? Saçların uzaması, saçların köklerinde meydana gelen bir etkidir. Saçları örmek doğrudan saç köklerinize bir katkı sağlamasa da onları koruma ve yıpranmasını engelleme gibi faydaları vardır. Bu faydaları sayesinde saçlarınızda daha güçlü bir uzama gözlemleyebilirsiniz.
Saçlar, her bireyin oldukça önem verdiği bölgelerdir. Saçları kısa olan kişiler, saçlarının kısa süre içinde uzamasını istiyor. Saçlar bir ay içerisinde ortalama 2.5 cm uzayabiliyor.
Dermatolog Ahmet Günay, günde 2- 2,5 litre su içmenin saç dökülmesini önlediğini söyledi. Sonbahar gibi mevsim geçişlerinde saç dökülmelerine karşı uyaran uzmanlar, özellikle bol su tüketimi ve sağlıklı beslenmeyle bu sorunun ortadan kaldırılacağını belirtiyor.
Özellikle E, B ve A vitamini, protein ve demir içeren yiyecekler tüketmek saç sağlığı açısından oldukça faydalıdır ve saçların kalınlaştırılması için olmazsa olmazdır. Bunun yanında sigara, çay ve alkol tüketiminin azaltılması da ince telli saçların kalınlaşmasına yardımcı olacaktır.
Doğal ürünler arasında zeytinyağı, bal, yumurta, elma sirkesi ve aloe vera ve sarımsak oldukça etkilidir. Aynı zamanda badem yağı, Hindistan cevizi yağı ve yılan yağı gibi ürünlerle saç derinize masaj yaparak, saç köklerinizi uyarabilir ve saçlarınızın daha hızlı ve uzamasını sağlayabilirsiniz.
Erkeklerde saçın uzunluğunun saç dökülmesine etkisi bilim insanları tarafından da araştırılmıştır. Saçını uzatan erkeklerin saç dökülmesi ile ilişkisi doğrudan saptanmamıştır. Bir başka deyişle erkeklerde saç uzatma ile saçın dökülmesi arasında bir bağlantı bulunmamaktadır.
Dökülen, seyrekleşen saçlar, doğru bakımlar yapıldığında hızla gürleşebilir.
Peki saçı tekrar çıkarmak mümkün değil mi? Duruma göre değişir. Eğer bir folikül görevini kapatmışsa, yok olduysa, zarar gördüyse veya yeni bir saç üretmiyorsa, yıllar geçse de yeni bir saç üretmez. Eğer folikül sağlam ise yeniden saç üretmesi mümkün olur ve incelmiş saçların kalınlaşması da sağlanabilir.
Duş sırasında vücudunuzdan önce saçınıza kullandığınız şampuan veya saç kremi ciltte tahrişe ve sivilce oluşumuna neden olabilir. Bundan kaçınmak ve cildinizden kalan saç kremi ve şampuanı temizlemek için önce saçınızı şampuanlayın daha sonra ve saç kremi uygulayın.
Saç Kaç Kere Şampuanlanır? Genelde bir kere şampuanlama yeterli olabilir. Ancak, saçta yoğun bir kirlilik ya da ürün birikimi varsa, iki kere şampuanlamak daha temiz bir sonuç verebilir.
Bir şampuanlama en az iki dakika sürmeli ve bu sure içerisinde saç derisine nazikçe masaj uygulanmalıdır. Eğer saçlarınız uzun ise üç dakika kadar aynı yönetemle yıkama yapılmalıdır. Yıkayın , yıkayın ve yine yıkayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri