Dikey çatışma, bir örgüt içindeki ast- üst konumunda bulunan bireyler, gruplar veya kademeler arasında söz konusu olur. Yatay çatışmalar ise, aynı yatay düzlemdeki bireyler, gruplar veya kademeler arasında ortaya çıkan çatışmalardır.
Bu çatışma türü, beş grupta incelenebilir: 1. Kişilerin kendi içlerindeki çatışma 2. Kişiler arası çatışma 3. Kişiler ve gruplar arası çatışmalar 4. Grupların kendi içinde ve gruplar arası çatışmalar 5. Organizasyonlar arası çatışmalar (Koçel, 2007: 508).
İnsanların herhangi bir sebepten ötürü, örneğin çekindikleri ya da küs oldukları için birbirleriyle iletişim kurmamalarını pasif çatışma olarak adlandırıyoruz. Bu kişiler, bir yandan küslüğü sürdürmek isterken, bir yandan barışmayı isterler.
Çatışma (İç Çatışma ve Dış Çatışma)
Dış çatışma, karakterin düşman, hava durumu veya diğer gerçek dünya engelleri gibi içsel benliğinin dışında olan bir şeyle mücadele etmesidir.
İlgili 36 soru bulundu
Bireyin kendi içinde yaşadığı çatışmaya Kişi İçi (İçsel) Çatışma denir. Yaşamamız boyunca sürekli kararlar alırız. Kimi zaman bu kararları alırken yaptığımız tercihler içimizde çatışma yaşamamıza neden olur. Bu tür çatışmalar bizi rahatsızlığa, kızgınlığa ve baskı altında kalmaya sevk edebilir.
Çatışma, birbiriyle uyuşmayan iki veya daha fazla güdünün aynı anda bireyi etkilediği anlarda ortaya çıkar. Örneğin; Seçtiği alanda doktora yaparak mesleğinde ilerlemek isteyen üniversiteli genç kadının aynı zamanda sevdiği gençle erken yaşta evlenerek bir an önce anne olmak da ister.
Potansiyel çatışma; henüz mevcut olmayan ama ortaya çıkması muhtemel çatışmalar 2. Algılanan çatışmalar; Tarafların tümü ya da bir kaçının çatışmanın açığa çıkmamış yönlerini fark etmesidir 3. Hissedilen çatışmalar; Taraflar birbirine yönelik olumsuz duygular beslemeye başlar.
Çatışma yönetimi stilleri, bireylerin çatışmayla başa çıkarken kullanmayı tercih ettikleri özel davranış kalıpları olarak tanımlanmaktadır. Beş farklı çatışma yönetimi tarzı vardır: bütünleştirmeci, kaçınmacı, ödün verici, hükmedici, uzlaşmacı.
Yaklaşma – Kaçınma Çatışması: Aynı durumun bir istenen bir de istenmeyen özelliğe sahip olması nedeniyle o durumu tercih yapmak zorunda kalınması halidir. Mesela; şişman olan birisinin pasta yemekten çekinmesi, bireyin hem yüzmek istemesi hem de boğulmaktan korkması.
Adından da anlaşılacağı üzere yıkıcı çatışma yönetiminde, sürecin ciddi ölçekli olarak hırpalanması ve buna istinaden de topluluğu oluşturan unsurların psikolojik olarak zarar görmesini sağlayan iletişim sorunları söz konusudur.
Önyargılı Çatışma: (Ben kararımı çoktan verdim.) Bir konu hakkında bir yargıya varmış ve bunu yargısını terk etmeye niyeti olmayan kişi, bu yargısını değiştirebilecek türden yeni bilgilere kulaklarını kapatarak önyargılı çatışma yaratmış olur.
Bu yaklaşım, bir örgütte çatışmanın gelişip ortaya çıkmasını, yöneticilerin başarısızlıkları ya da yöneticilerin yeterli iletişimi sağlayamamalarından kaynaklandığını savunurlar. olarak kabul eder. fonksiyonları bulunduğuna inanır. yönetime yardımcı olabileceği düşüncesiyle “yapıcı çatışma” olarak nitelendirilir.
Rol çatışması, aynı anda iki ya da daha fazla rol gönderiminden birisine uyulması ve diğerine uymanın güçleşmesi söz konusu olduğunda ortaya çıkmaktadır (Katz ve Kahn 1977: 202). Birey aynı anda birden fazla rolü gerçekleştirmek durumunda kalmakta ve rol gereklerinden birisine diğerine oranla daha fazla uymaktadır.
Gruplar arası çatışmalar, aynı bölüm yöneticisine bağlı olan grupların, birbirleriyle mücadeleye girmelerinden doğan çatışma türüdür. sistemlerden olumlu veya olumsuz biçimde etkilenir. olabilir. birim yöneticisi, terfi etmek, kendi bölümünün ve işinin önemini kabul ettirmek ve öne geçmek çabası içindedir.
Hissedilen çatışma, çatışma halindeki tarafların olay ve olaylar konusundaki hislerini ifade etmektedir. Taraflar kızgın, öfkeli, kırgın, endişeli, patlamaya hazır olabilir. Bu davranışlar rekabet, işbirliği, uzlaşma, kaçınma ve uyarlanma biçiminde ortaya çıkar33. Bu aşama çatışmanın sonuçlan ile ilgilidir.
Çatışma, anlaşmazlığın yoğun yaşandığı durumlarda ortaya çıkan fikir, değer, istek, amaç ve ilgilerimizin karşımızdakiyle uyuşmaması ve bazı durumlarda bunların tehdit edildiği algısıdır.
Yanlış atıf taşıyan Çatışma: Belli bir çatışmanın neden çıktığı konusunda taraflardan birinin oluşturduğu kanı yanlıştır. Örneğin, bir alt- düzey yönetici, kendi biriminin bütçesindeki kesintiyi üst düzey yönetim yaptığı hâlde bunu kendi amirinden bilebilir.
Birey İçi Çatışma: Kişinin kendisinden ne beklendiğinden emin olmadığı veya kendisinden farklı ve çelişkili şeyler (davranışlar, kararlar vb) beklendiği veya kendisinden kendisinin yapabileceğinden fazlasının beklendiği durumlarda ortaya çıkan ve kişiyi rahatsızlığa engellenmeye ve baskı altında kalmaya (stres) sevk ...
Aşikâr çatışmalar, artık çatışmanın başladığını ve karşılıklı ciddi atışmaların yaşandığı, suçlama, hakaret boyutuna ulaştığını gördüğümüz çatışmalardır.
Açık çatışma, çatışma halindeki tarafların fiilen gösterdiği; karşılıklı tartışma, birbi rine ağır dil ve sözler kullanma, belirli bilgi ve verileri karşı tarafa göndermeme, hat ta kaba kuvvet kullanma vb. şekillerde ortaya çıkabilen davranışlardır.
Kişisel -örgütsel düzeyde yaşanan değer çatışması, bir kişinin bireysel değerleri ile örgüt ve örgüt içindeki diğer kişilerin değerleri arasında bir farklılık olduğunda görülmektedir.
Öncelikle toplumsal çatışma demekle, toplum- daki topluluklar arasındaki çatışmaların kastedildiği görülüyor.
Dramatik anlaşmazlık (İngilizce: Conflict), edebi metinlerde dramatik anlaşmazlık veya ihtilaf. Bir hikâye içerisindeki güçlerin karşı karşıya gelmesi veya çatışması ile oluşur. Latince'de conflictus anlamına gelen bu cümlenin kelime manası karşı karşıya gelme, müsademe, çatışma anlamına gelmektedir.
Çatışmaya bakış açısı yönetim anlayışlarından etkilenir. Geleneksel yönetim yaklaşımı, çatışmadan – yıkıcı niteliği gereği- kaçmak isteyen anlayışı savunur. Bu yaklaşım çatışmanın yönetimi değil çözümü üzerinde durur. Çağdaş yaklaşım ise çatışmayı olağan hatta kaçınılmaz olarak görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri