Bir harfin iki kez okunması gereken durumlarda o harfin üstüne yazılmaktadır. İki aynı harfin birisinin cezimli birisinin de harekeli bir şekilde okunması gerektiğini ifade eden işaret şedde olarak bilinmektedir.
ŞEDDE NASIL OKUNUR? Harfin üzerinde bulunan okutma işareti bir harekeyle beraber kullanılır ve harfi 2 defa okutur. Üzerinde şedde bulunan harf ilk seferinde cezimli olarak okunur. İkincisinde ise üzerinde bulunan harekeye göre okunur.
Şedde(ــّـ): Birincisi cezimli, ikincisi de harekeliiki aynı harfin yan yana gelmesi ile, birinci harfin ikinci harfle birleştirilerek vurgulu okunmasıdır. Şeddeişareti ise ters “m” şeklinde harfin üstüne yazılır. Uygulamada şöyle olur:اِنْ نَ, kelimesinde iki tane “Nûn” yan yana gelmiş.
Şedde, üzerinde bulunduğu harfin iki defa okunmasını sağlar. Yani, birinci defa cezimli, ikinci defa ise kendi harekesi gibi okutur.
More videos on YouTube
Cezm, iki harfi birbirine bağlamak, iki harfi ses olarak birleştirmek... İşte bu işlevi gören harekeye de biz "cezm" veya "sükun" diyoruz.
İlgili 29 soru bulundu
CEZİM – CEZM
(ﺟﺰﻡ) i. (Ar. cezm) Arapça kelimelerde harf üzerine konan “–” şeklindeki harekesizlik işâreti, tutar.
Ders 11: Cezm (Sükun-Harflerin Birleştirilmesi) Üzerinde bulunduğu harfi, kendinden önceki harfin harekesi ile birleştiren yuvarlak işarete cezm denir.
Hemze sâkinse hafifçe yumuşatılarak önündeki harekeye göre okunur (BÜ'Sün ⟶ BÜ' / vSün, Zİ'Bün ⟶ Zİ' / yBün, SE'ELE ⟶ SÊLE, SÜ'İLE ⟶ SÜ'i / yLE, LE'ÜME ⟶ LE'ü / vME).
1. İklab. Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Be harfi gelirse İklab olur.
Genelde nekre isimlerin sonuna gelen iki üstün, iki esre ve iki ötre için kullanılan terim. Arap alfabesinin yirmi beşinci harfi.
i. Üzerinde şedde işâreti (ّ) bulunan ve yan yana iki harfmiş gibi okunan sessiz (harf): “Şedde kelimesindeki d (dal) şeddelidir.”
Hareke sistemi
Hareke sisteminde 8 temel işaret vardır. Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
Şeddeli okunuş: harfin kendisini iki defa okumaktır. Birincisi cezimli yani sakin; ikincisi harekeli okunur. Mesela; rab- be yani ra harekeli okunur. b sesinin kendisi ve kendisiyle birlikte harekeli olan be harfi birleştirilerek okunur.
Ayet ve duraktan önceki kelimenin son harfinin harekesi şeddeli ise kelimenin sonu yine cezimlenerek durulur. Ancak şeddenin varlığı sebebiyle son harf biraz daha belirgin şekilde yani üzerine bastırılarak telaffuz edilir.
Cezm, üzerinde bulunduğu harfi bir önceki harfe bağlar ve bir önceki harfin harekesiyle birleştirerek okutur. Cezim'in Arapçadaki adı Sükun'dur. Cezm'in görevi üzerine geldiği harfi, bir önceki harfe bağlayarak okutmaktır.
Üstün: Kalın harflerde ''a'' sesini (ta,ğa,sa..) verirken; ince sesli harflerde ''e'' (se,be ,te,ce..) sesini verir. Esre: Kalın harflerde ''ı'' sesini (sı,tı...) ince harflerde ''i'' sesini (si,ti,ci...)
Sözlükte “genizden konuşmak, inlemek” anlamına gelen gann (gunne) kökünden isim olup kıraat ve tecvid ilimlerinde “genizden gelen ses” olarak tarif edilir (Mekkî b. Ebû Tâlib, er-Riʿâye, s. 240).
Tenvin veya sakin nundan sonra be ( ب ) harfi gelirse, nun ( ن ) sesi mim ( م ) sesine çevrilir. Kelimenin sonuna gelerek cezimli nun sesi veren iki üstün, iki esre ve iki ötreye sakin nun denir.
Kalb kökünden türeyen ve sözlükte “döndürmek, çevirmek, altını üstüne getirmek” anlamlarına gelen iklâb, tecvid terimi olarak bâ (ب) harfinin önünde bulunan sâkin nûn veya tenvinin idgam yapılmaksızın “mîm”e dönüşmesini ifade eder.
Elif harfi (harekeli iken Hemze) harekesine göre a ile e, ı ile i veya u ile ü arasında sesler veren bir harftir.
Durulacak kelimenin son harfi şeddeli ise yine sükûn üzere vakfedilir, hareke okunmaz. Ancak harfin şeddeli olduğunu belirtmek için o harfi sükûnlu olarak biraz tutmak gereklidir.
Ayn /ʕ/ sesini temsil ederken Hemze ise /ʔ/ (Gırtlak vuruşu; Türkçede "a-aaa" gibi bazı ünlemlerde bulunur) sesini temsil eder. Arapçadaki Ayn (ع) yutaksıl bir ses olup, kesinlikle sessiz bir harftir. Türkçede bu ses yoktur. ISO'nunArapça latinizasyonunda hemze ˈ ile gösterilirken Ayn ise ʿ işaretiyle kullanılır.
Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir. Sâkin harfin üzerine okumada kolaylık sağlamak için cezm denilen küçük yuvarlak bir işaret ( ْ ) konur.
ÖTRE: Harfin üstüne gelen bu işaret ince harfleri "u" ile "ü" sesi arasında bir sesle, kalın okunan harfleriyse "u" sesi ile okutur.
Muhaffef kelime; dile hafif gelen, cezmli kelime demektir. Harf-i medden sonra sebeb-i med olan sükûn-i lâzım cezm ise yani idğam durumunda değilse (şeddeli değilse), medd-i lâzım kelime-i muhaffef olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri