Dikey entegrasyon sistemine örnek olarak araba üreten bir firmanın tekerlek üreten bir firmayla birleşmesi örnek verilebilir. Aynı zamanda bir hava yolu şirketinin bir seyahat şirketiyle veya sigorta şirketiyle birleşmesi de dikey entegrasyona örnektir.
Dikey entegrasyon, bir şirketin tedarik zincirinin entegre olduğu ve o şirkete ait olduğu bir düzenlemeyi ifade eder. Genellikle tedarik zincirinin her üyesi farklı bir ürün veya (pazara özgü) hizmet üretir ve ürünler ortak bir ihtiyacı karşılamak için birleşir.
Yatay bütünleşme, bir işle ilgili işletmeleri, yani rakiplerini satın alarak büyüdüğünde gerçekleşir. Dikey bütünleşme ise, bir işletme üretim veya dağıtımdaki bir veya daha fazla aşamanın kontrolünü ele geçirdiğinde ve böylece endüstriyel sürecin tüm bölümlerine sahip olduğunda ortaya çıkar.
Dikey birleşmeler üretici ve tedarikçi arasında gerçekleşirken, yatay birleşmeler ise şirket rakibi satın aldığında gerçekleşir. Dikey birleşmeler, kârları artırırken, işleri genişletirken ve maliyetleri düşürürken paylaşılan pazar değerini artırmayı umuyor.
Entegrasyon sözcüğü, bütünleşme ve uyum gibi anlamlara gelmektedir. İşletmelerde farklı operasyonların bütün hale gelmesi ve tek kaynak üzerinden uyumlu şekilde çalıştırılabilmesi amacı ile tasarlanan sistemlere ise entegrasyon sistemleri adı verilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Entegrasyon Türleri Nelerdir? Entegrasyon türleri 5'e ayrılır. Entegrasyon türleri şunlardır: pazar yeri entegrasyonları, muhasebe entegrasyonları, ödeme sistemi entegrasyonları, geliştirici araç entegrasyonları ve son olarak kargo ve lojistik entegrasyonlarıdır.
Entegrasyon, birbirleriyle ilişkili birden çok sistem veya uygulama arasındaki etkileşimlerin sağlanması ve veri alışverişi yapılması sürecidir. Bu süreçte farklı yazılım veya sistemlerin birbirleriyle uyumlu hale getirilmesi, birlikte çalışabilmesi ve veri alışverişi yapabilmesi hedeflenir.
Dikey entegrasyon sistemine örnek olarak araba üreten bir firmanın tekerlek üreten bir firmayla birleşmesi örnek verilebilir. Aynı zamanda bir hava yolu şirketinin bir seyahat şirketiyle veya sigorta şirketiyle birleşmesi de dikey entegrasyona örnektir.
19 ve 20. yüzyıllarda genellikle bu tür birleşmeler gerçekleşmiştir. Örnek olarak, Tansaş ile Migros, Shell ile TürkPetrol ve Yapı Kredi ile Koçbank'ın birleşmeleri yatay birleşmelerdir.
Dikey Büyüme
Üretici bir işletmenin kullandığı girdilerden herhangi birini kendisine satan bir işletmeyi satın alması ya da kendi ürettiği malı satan bir işletmeyi örgütüne katması bu çeşit büyümeye örnektir.
Bazı kaynaklar klinik öncesi eğitimin ve klinik eğitimin entegrasyonunu yatay entegrasyon (horizontal), farklı konu alanları arasındaki entegrasyonu da dikey (vertical) entegrasyon şeklinde tanımlamaktadır (6).
Endüstri 4.0'da Yatay Dikey Entegrasyon; Geriye doğru ve ileriye doğru, yatay ve dikey bütünleşme gerçekleşerek firmanın büyümesi sağlanmaktadır. Firmanın izlediği büyüme stratejisinin önemli bir adımı da farklı firmalar ile birleşmeye gidilmesidir.
Dikey bütünleşme ise, hastaya sunulan farklı aşamalardaki hizmetlerin bütünleşmesini ifade eder. Örneğin; ambulans hizmetleri, tıbbi araç ve gereç arz edenler, hastalara evde bakım hizmetleri sunanlar ve tek ya da daha çok uzmanlık alanına sahip mahalle doktorlarının bütünleşmesi gibi.
İş büyüme stratejisinde yatay entegrasyon, aynı müşteri tabanını farklı ancak tamamlayıcı ürün veya hizmetlerle ele alan şirketlerin satın alınmasını ifade eder. Bu şekilde, satın alan şirket pazar payını artırabilir, ürün tekliflerini çeşitlendirebilir.
Dikey birleşme ve satın almalar alıcı-satıcı ilişkisine sahip firmalar arası gerçekleştirilen birleşmeler olarak tanımlanmaktadır (Gaughan, 2015). Tedarikçisini satın alan firmalar geri doğru dikey satın alma, müşterisini satın alan firma ise ileriye doğru dikey satın alma gerçekleştirmiştir.
(Vertical integration) Tek bir firmanın, üretimin değişik aşamalarında birden faaliyete başlamasıyla oluşan bütünleşmedir. Dikey bütünleşmenin en anlamlı olduğu biçim, üretim sürecinde hammaddelerin sağlanmasından ürünün satışına kadar olan bütün aşamaların bir tek firma tarafından gerçekleştirildiği biçimdir.
Dikey anlaşmalar üretim veya dağıtım zincirinin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren teşebbüsler arasında gerçekleştirilmekte iken; yatay anlaşmalar ise üretim zincirinin aynı halkasındaki teşebbüsler yani rakipler arasında gerçekleştirilmektedir.
Devralma Şeklinde Birleşme; Bir ticaret şirketinin diğerini devralması şeklinde gerçekleşir. Yeni Kuruluş Şeklinde Birleşme; Ticaret şirketlerinin yeni kurulacak bir şirket içinde bir araya gelmeleri şeklinde birleşmedir.
2- ŞİRKETLERİN BİRLEŞME NEDENLERİ:Günümüzde küreselleşmenin getirdiği sonuçlara bağlı olarak rekabet hızla artmıştır. Buna bağlı olarak şirketler, maliyetleri düşürerek rekabet gücü kazanma, Pazar payını büyüt¬menin yanı sıra, bilişim teknolojisindeki gelişim, ucuz ulaşım şirketler arası birleşmeye yol açmaktadır.
Dikey bütünleştirici stratejiler ise kaynaklara veya dağıtım kanallarına yönelik büyümeyi içeren stratejilerdir. Kaynaklara yönelik büyümeler geriye doğru dikey büyüme olarak adlandırılırken, dağıtım kanallarına doğru büyüme ileriye dönük dikey büyüme olarak tanımlanmaktadır.
Dikey Birleşme
İşletmelerin pazarda rekabet gücünü artırmak, satın alma ve satış giderlerini azaltmak amacıyla yapılan birleşmedir. Dikey birleşme malların üretiminin ve dağıtımının farklı işletmeler tarafından yapılması durumunda meydana gelen birleşmedir.
Dikey mimari; büyük şehirlerde, yoğun olan nüfusun ihtiyacını karşılayacak şekilde çok katlı (Yüksek binalar) olarak inşa edilmesi anlamına gelmektedir. Dikey mimari, dar alanda fazla sayıda hane oluşturulabiliyor.
Ekonomik bütünleşme sürecinin aşamaları şu şekilde sıralanabilir: Serbest Ticaret Bölgesi-Gümrük Birliği-Ortak Pazar-İktisadi Birlik-Ekonomik ve Parasal Birlik(Siyasi Birlik).
Entegrasyon en yalın hali ile 'bütünleşmek, uyum sağlamak' anlamına gelmektedir. Fakat teknik anlamda teknolojilerin, yazılımların, sistemlerin birbirleriyle uyumlu, birbirlerine bağlı ve anlaşılır bir halde otomatik olarak haberleşmesi, veri alışverişi (Data Exchange) yapabilmesi demektir.
Etno-kültürel ve dinsel açılardan farklı grupların bir arada yaşadığı toplumlarda bütünleşme sürecini ifade eder. Göç çalışmalarında ise göçmenlerin hem birey hem grup olarak toplumun bir parçası olarak kabul edildiği süreci karşılamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri