eşit olmayan insanlar aynı muameleyi görmemeli, aynı derecede sorumluluk sahibi olmamalı şeklinde tanımlanabilecek olgu.örnek olarak farklı gelirlere sahip insanlar aynı miktarda vergi ödememeli.
Yatay ve dikey eşitlik olmak üzere iki eşitlikten söz edilmektedir. Yatay eşitlik, ekonomik durumları aynı olan kişilerden aynı miktar vergi alınmasını, dikey eşitlik ise ekonomik durumları farklı olan kişilerin farklı miktar ve oranda vergi vermelerini ifade etmektedir.
Yatay adalet, aynı ödeme gücüne sahip kişilerin aynı vergi yükümlülüğüne tabi olmalarını gerektirmektedir. Dikey adalet ise, daha fazla ödeme gücüne sahip kişilerin, daha az ödeme gücüne sahip olanlardan daha çok vergi ödemeleri gerektiği şeklinde ifade edilmektedir(www.vergidosyasi.com).
Eşitlik, toplum içindeki bireylerin aynı haklara sahip olması anlamına gelen evrensel bir kavramdır. Bunun dışında iktisadi ve etik açıdan da eşitlikten bahsetmek mümkündür. Örneğin bir kişinin ayıplanıp eleştirildiği bir davranışı başka biri yaptığında görmezden gelmek, eşitlik ilkesine terstir.
Eşitlik ilkesi yatay ve dikey eşitliği gerçekleştirmek amacıyla kendi içinde ayrılmaktadır. Vergilendirme açısından benzer durumda olanların aynı hükümlere tabi tutulmaları ile yatay eşitlik, farklı durumda olanların farklı hükümlere tabi tutulmaları ile dikey eşitlik gerçekleştirilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Yatay eşitlik, hukuk devleti kavramının yasa önünde eşitlik ilkesi ile ilgilenirken, dikey eşitlik yasa koyucunun tercihlerine ve sosyal devlet anlayışına göre belirir.
Bunlar: ahlâkî eşitlik, hukuksal eşitlik, siyasal eşitlik, fırsat eşitliği ve ekonomik (gelir) eşitliği olarak sıralanabilir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 10. maddesi, eşitlik ilkesinin koruma altına alındığı temel hükümdür. Bu maddede “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.” denmektedir.
Mutlak Eşitlik
Bu noktada kanunların kimseye ayrım yapılmaksızın, kapsamı- na girdiği herkese aynı şekilde uygulanabilecek nitelikte soyut ve objektif kural- lar içermesi anlamına gelen genellik özelliği de mutlak eşitlik anlayışıyla alakalı- dır12.
Biçimsel eşitlik modeli, aralarındaki farklılıkları dikkate almaksızın örneğin, kadınlarla erkeklerin, etnik azınlık gruplarıyla çoğunluktakilerin ve benzeri grupların eşit olduğu ve benzer şekilde muamele görmeleri esa- sına dayanmaktadır.
Hukuk, toplumun veya hükümetin davranışı yönetmek için geliştirdiği kurallar sistemini ifade ederken, adalet eşitlik, hak ve ahlaka dayalı bir kavramı niteler. “Hukuk” ve “Adalet” arasındaki temel fark budur. En önemlisi, adalet her şeyin adil ve doğru olduğu, hukuk ise adalete hizmet etme aracı olduğu bir kavramdır.
Bu ilkenin gereği olarak, gelir vergisi oranının da herkes için eşit olması gerekir. Adil bir sistemdir. Gelir vergisi oranının herkes için eşit olması, daha adil bir sistemdir. Bu sistemde, geliri yüksek olan kişiler, geliri düşük olan kişilere göre daha fazla vergi öderler.
Eşit Oranlı Fedakarlık Görüşü Toplumdan daha fazla fayda elde ettikleri gerekçesiyle yüksek gelirlilerin, düşük gelirlilere göre daha fazla vergi ödemelerini (fedakârlıkta bulunmalarını) ifade etmektedir.
gerçekleştirmede kullanılacak yöntem mali gücü aynı olanlardan aynı verginin alınması (yatay eşitlik), mali gücü farklı olanlardan farklı vergi alınması (dikey eşitlik) uygulamasıdır (Şenyüz, Yüce, Gerçek, 2013: 22).
Eşitlik ilkesi; tüm insanların özgür ve eşit olarak doğduğu gerçeği ile tüm bireylerin haklara sahip olduğunu, aynı düzeyde saygıyı hak ettiğini kabul etmektedir. Toplumda yaşayan herkesin eşit muamele görme hakkı vardır.
Şekli eşitlik, genel ve soyut nitelikte olan kanunların, herkese eşit şekilde uygulanması anlamına gelmektedir. Bu kavram “kanun önünde eşitlik” olarak da ifade edilebilir.
Eşitlik, iki şeyin her yönden denk olması demektir. Adalet ise, her hak sahibine hakkını vermek ve haksızları cezalandırmak şeklinde tarif edilir.
Özellikle çoğulcu demokrasilerde gelişmiş bir kavramdır. Yasalar herkes için toplum içindeki yeri, ekonomik gücü, toplumsal kökeni, cinsiyeti gözetilmeden, herhangi bir ayrım yapılmadan düzenlenip uygulanır. Aynı durumda olan herkes için eşit yasa çıkarmak, yasa koyucunun adaletini gösterir.
Nispi eşitlik, anlayışı uyarınca eşitliğin anlamı, toplumda yaşayan tüm bireylerin aynı kurallara tabi olması değil, aynı durumda bulunanlara aynı kuralların uygulanmasıdır.
Pozitif ayrımcılık (positive discrimination), Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre “toplumdaki diğer kişiler ile eşit koşullarda yaşamadığı düşünülen belli gruplara çeşitli ayrıcalıklar tanıyarak onları desteklemek” demek.
-ahlaksal eşitlik, insanın sadece insan olmasından dolayı eşit haklara sahip olması; -siyasi eşitlik, yöneticilerin eşit oy ilkesine göre seçimi, -hukuki eşitlik ise yasalar karşısında hak bakımından eşitliktir.
Herkes, cinsiyet, ırk, renk,din, dil, yaş, tabiiyet, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken, zenginlik gibi fark olmaksızın kanun karşısında eşittir.
Sonuç olarak eşitlik insanların eşit muamele görmeleri olarak ifade edilebilir. Nitekim farklı kişilik özelliklerine, farklı yeteneklere, farklı amaç ve ideallere sahip insanlar arasında koşulsuz eşitlikten söz etmek mümkün olmaz. Felsefi düzeyde birçok eşitlik türü arasından beşinden söz etmek anlamlıdır.
Eşitlik, iki şeyin her yönden denk olması demektir. Adalet ise, hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Bazen bu kavramların karıştığını görebiliyoruz. Susuzluk hissi aynı olmayan 10 kişiye birer şişe su dağıttığınızda eşitlikten söz edilir.
Sosyolojik anlamda eşitlik, bedensel ve ruhsal farklılıkları ne olursa olsun bireyler arasında sosyal ve siyasal haklar yönünden ayrımcılığa maruz kalmamaktır. Hukuki anlamda eşitlik ise, kanun önünde herkesin eşit muamele görmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri