Dikey iletişim kavramı organizasyonlarda farklı kademelerde görev yapan işgörenlerin örgütsel yapı ve politikaları ile ilgili olarak yukardan aşağıya (hiyerarşik üstten hiyerarşik alta) ve aşağıdan yukarıya (hiyerarşik alttan hiyerarşik üste) doğru kurmuş oldukları iletişim biçimini ifade eder.
Dikey iletişim, örgütün hiyerarşik düzeninde, üst kademelerle alt kademeler arasında emir ve bilgi akışını sağlayan iletişimdir. Bir başka tanımla dikey iletişim, yöneticiler i.le astları arasında kurulan iletişimdir.
YATAY İLETİŞİM
İşletmenin aynı kademedeki birimlerinin kendi içlerinde ve birbirleri arasında rutin (her gün yapılan sıradan) işler için kurdukları iletişimdir. Yatay iletişim genellikle eşit statüde çalışanlar arasında iş akışına bağlı olarak gelişir.
Çapraz iletişim kavramı ise farklı bölümlerde ve farklı düzeylerde bulunan kişiler arasında iletişimi anlatmak için kullanılmaktadır. Örgüt içine yönelik olarak dikey, yatay ve çapraz iletişim türünün yanı sıra örgütlerin dış çevreleri ile iletişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan dış iletişiminden de söz etmek gerekir.
ÇAPRAZ (DİYAGONAL) İLETİŞİM:
Farklı fonksiyonel birimlerde çalışan ast ve üstlerin arasında kurulan iletişimdir. arasında, ya da bir bölümdeki yöneticinin, kendi bölümü dışındaki, iş görenlerle doğrudan ilişki kurması söz konusudur (Tutar vd., 2003, s.75).
İlgili 35 soru bulundu
Dil ötesi iletişim, sesin niteliği ile ilgilidir; ses tonu, sesin hızı, şiddeti, hangi kelimenin vurgulandığı, duraklamalar vb özelliklerdir. Dille iletişimde kişilerin “ne söyledikleri” dil ötesi iletişimde ise “nasıl söyledikleri” önemlidir (Dökmen, 2003, 127).
Bu bilgi akışı genelde, astın üstüne o kişinin de bir üstüne rapor verme şeklinde hiyerarşik kademeye göre gerçekleşir. Yatay İletişim: Yatay iletişim, aynı kademedeki yönetici ve meslektaşlar arasındaki iletişimi içermektedir. Daha çok yönetici pozisyonunda görev yapanlar arasında gerçekleşmektedir.
Örgüt, ortak bir amacı veya işi gerçekleştirmek için bir araya gelmiş kurumların veya kişilerin oluşturduğu birlik, teşekkül, teşkilat.
Milattan önce 4. yüzyıla dayanan bir görüş olarak Aristo'nun düşüncesi ilk iletişim modeli olarak bilinmektedir. Bu modelde aslolan konuşmacı ve dinleyici arasındaki basit iletişim sürecidir. Aristo'nun iletişim modeli, yüzyüze iletişimi temel olarak anlatmaktadır.
İnformal iletişim, örgüt üyelerinin ilişkileri sonucu ken- diliğinden oluşan iletişim şeklidir. İnformal iletişim, formal iletişimden farklı olarak, görev- lerden dolayı değil çalışanların sosyal ihtiyaç- larının karşılanması amacıyla ortaya çıkar.
Kamusal iletişim kurum ve kuruluşun kendini daha etkin ifade etmesinin yanı sıra, kurumdaki tüm süreçlerin kurumsal amaçlar doğrultusunda iletişimsel olarak ifade edilmesini sağlar. Bunun yanında kamusal iletişim süreci kurumsal bütünlüğü sağlamak açısından büyük avantaj sağlamaktadır.
Örgüt üyelerinin kendi aralarında ve örgüt dışındaki taraflarla kurdukları iletişim, olarak tanımlanabilir. Örgütlerde(örgütsel) iletişim, aynı zamanda, yönetim ve örgütsel davranış alanına özgü bir araştırma ve uygulama konusudur.
Bir başka ifadeyle diyalojik iletişim, ilişkinin söz konusu olduğu bir iletişime dayanır. Bu nedenle diyalojik halkla ilişkiler, kuralların işlediği süreçten ziyade “ilişkiye” dayalı bir performansın ürünüdür. Dijital çağda internetten, diyaloğa dayalı bu ilişkinin geliştirilmesi amacıyla yararlanıldığı görülmektedir.
İletişimin akış yönü: Klasik yaklaşımda iletişim, mesajların hiyerarşik basamaklarda iletilmesidir. Emir ve talimatlar, hiyerarşik bir sıra içinde ortak bir üst tarafından sağlanmaktadır. Dolayısıyla örgütsel iletişim, yukarıdan aşağıya doğru bir yetki hattını izlemelidir.
Çift Yönlü İletişim:
Kaynağın gönderdiği iletiye bir şekilde geribildirim aldığı iletişim türüdür.
İlk anlamı belli bir şekle ya da kalıba bürünmektir. Osmanlı döneminde devlete bağlı kurumları ve müesseseleri tanımlamak için de bu kelime kullanılırdı.
Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu (TCK m.220); en az üç kişinin, suç işlemeye elverişli araç ve gerece sahip olarak, hiyerarşik bir ilişki ve iş bölümü içerisinde amaç suçları işlemek için süreklilik arz edecek şekilde bir araya gelmesiyle meydana gelir.
Örgüt, belirli bir otorite ilişkileri kümesini içeren büyük bir insan grubudur. Daha geniş bir ifadeyle örgüt, belirlenmiş amaç ve hedefleri geçekleştirmek için iki ya da daha fazla kişinin bilinçli ve planlı bir şekilde bir araya gelerek oluşturdukları yapıya denir.
Örgütlerde ister tepe yöneticiler, ister alt düzey tüm çalışanlar arası bilgi akışı yada her türlü mesaj örgüt içi iletişimdir. Örgüt dışı iletişim ise örgütün dış çevresi ile kurduğu iletişimdir.
2.Aşağıdan yukarıya iletişim
Bu tür iletişim, astların gerekli bilgileri üstlere verme aracı olmaktadır. Yukarıya doğru iletişim, genellikle astın verdiği rapor ve tepkilerden oluşur. Ancak bu tür iletişimin gerçekleşmesini engelleyen bir çok etmen söz konusudur.
* Sözsüz iletişim etkilidir.
Özellikle duygular , sözsüz iletişimde daha etkili ve dolaysız biçimde ifade edilebilir.
Kapalı iletişimler gereksiz alınganlıklar, abartılı tedirginlikler, yersiz kaçınmacı tutumlar inşa edebilir; ruhu ve kişiliği katı kalıplar içine sokabilir! Kapalı iletişimler kişiler arası kıskançlığı büyütür, açık iletişim ise tam tersine kıskançlık, çekememezlik, haset, bencillik türü duyguları tedavi eder.
Sözsüz iletişim ise, söze dayandırmadan semboller, davranışlar, işaretler ile karşı tarafla etkileşim ve iletişim kurulabilmesini sağlar. İnsanların çoğunlukla bilinçsiz olarak kullandığı sözsüz iletişim, iletişimin tamamlayıcı niteliğindedir.
2. Savunucu Dinleme: Söylenen sözleri kişi kendi benliğine bir eleştiri, bir saldırı olup olmadığını araştırarak dinlemektir. Savunuculuk, bireyin benlik bilincini koruma gereksinmesinden kaynaklanır. Kişi zihin gücünü söz konusu edilen konudan çok, kendisini savunmaya harcar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri