Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
Elmalar içerisine hava ile teması kesilecek şekilde yerleştirilir. Elmalar limonlu suyun içerisinde 15-20 dakika bekletilir. Elmaların suyu süzülerek poşetlere koyulur, havası alınır. Derin dondurucuya bu şekilde kaldırılır.
Dondurucu poşetlerine, içine mümkün olduğunca az hava girecek şekilde yerleştirmeye özen göstererek, yerleştirin. Dondurucuya yerleştirin. Elmalar 6 ila 9 ay arasında dondurucuda rahatlıkla saklanabilir.
Armutları dondurucuya koyun. Meyveleri eşit şekilde dondurmak için torbaları veya kapları düz bir şekilde yerleştirin. Dondurucu sıcaklığı -18 °C veya altında olmalıdır. Düzgün donmuş armutlar 10-12 ay sürebilir.
Elmaları mümkün olduğunca 0 dereceye yakın bir yerde saklayın. Elmaları buzdolabında veya bir apartman dairesinin cam balkonunda saklayın. Elmalar 1-2 kg'lık deliksiz torbalarda istiflenip saklanabilir. Bir balkonda veya sundurmada elmaları çanta veya kutularda saklayın.
İlgili 32 soru bulundu
Elmaların çabuk kurumasını engellemek için kutular delikli filmle kaplanabilir. Ya da alternatif olarak elmalarınızı delikli polietilen torbalarda saklayabilirsiniz. Polietilen torbalar etilen salgılanmasını azaltarak meyvelerinizi uzun süre saklayabilmenizi sağlayacaktır.
Tuzlu suda bekletin
Ardından dilimleri hazırladığınız tuzlu suda 10 dakika bekletin, çalkalayın ve buzdolabında hava geçirmez kaplara koyun. Sonrası mucize! Tuzlu suya yatırdığınız elmalar beş gün sonra bile, ilk kesildiği andaki rengini ve tazeliğini korumuş olacaktır.
Ocağın harlı gözüne koyup üzerine büyük bir kaşık şeker ilavesiyle elmalar kavrulur rendelenmiş elmaların üzerine tarçın ilave edilir sıcak sıcak kavanozlara konularak kapağı kapatılarak ters çevirip soğuyana kadar bekletilir, soğuyan kavanozlar güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilir.
İçin 5 ila 12 ay gibi bir süre boyunca 0˚Cile 3˚C sıcaklıkta %90-95 nem oranında saklanır diyebiliriz. Ancak elmaların iri olanları depolamaya dayanıklı değildir. Küçük olanları ise ekonomik değildir. Bu nedenle 55 ile 75mm çapında olan elmalar muhafaza edilmelidir.
- Elmaların serin ve nemli ortamlarda saklanması oldukça önemlidir. Kiler bölümü bunun için oldukça uygun bir alandır. Ev ortamı buna müsait değilse odaya su dolu kaplar yerleştirerek bu durumu sağlayabilirsiniz. - Elmaları meyve rafları veya kutularda saklayabilirsiniz.
İstediğiniz kadar elmayı rendeleyin üzerine tozşeker koyun ve elmalar suyunu çekene kadar pişirin soğuduktan sonra poşetlere koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Elmaları küp küp doğradıktan sonra elma, şeker, tarçını ilave edip 2 litre suyla kaynatın.Su kaynadıktan sonra bir kaç dk kısık ateşte kaynadıktan sonra sıcak kaynamış kavanozlara doldurup çevirin.
Elma ile yapılan kurabiyeler dışında pekmezi, reçeli, elmalı keki, sirkesi, elmalı tartı, şerbetli tatlısı ve hatta elmanın kereviz ile salatası bile yapılır. Cevizle, tarçınla mis kokulu tadına doyulmayan elmalı kekleri yapılır. Elmalı kek severler ise kurabiyesini sevenler kadar düşkündür bu lezzete.
Dondurulmuş elmaları kullanmanın daha iyi bir alternatifi, elmalı turta için donmuş dolguyu yapmaktır. Örneğin, saklamak istediğiniz çok sayıda elma topladıysanız, elmaları dondurmak yerine birçok porsiyon turta dolgusu yapabilirsiniz. Masanızdaki turtaya koyabileceğiniz cömert bir elmalı turta dolgusu sağlayacaktır.
Havasını aldığınız buzdolabı poşetinin ağzını güzelce bağlayın ve buzluğa koyun. Bu şekilde meyveleri 8-12 ay kadar tazeliğini koruyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzluktan çıkartıp, reçel, marmelat ya da soslarında kullanabilirsiniz.
Ahududu, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık vb. meyveler ve muz, mango, ananas, şeftali, nektarin, erik ve kiraz gibi sert çekirdekli meyveler derin dondurucuda saklanabilir. Bununla birlikte, dondurulmuş meyveler smoothie'lerde harmanlamak için mükemmeldir.
Doğranmış elmalarımızı şekerle birlikte robota alıyoruz. Elmalar iyice yumuşayana kadar çekiyoruz. Daha sonra tel süzgeçten süzüp kavanozlara koyuyoruz. Ağızlarını sıkıca kapatıp düdüklü de 10 dakika kaynatıyoruz ( isteyen tencerede kaynadıktan sonra 10 dakika tutabilir ).
Ticari soğuk muhafaza depolarında elma 0 °C ile 2 °C'de muhafaza edilmektedir. Birçok elma çeşidinin -1 °C ile 0 °C'de ve %85-90 bağıl nem içeren ortamda uzun süre muhafaza edildiği kaydedilmektedir. Elma -2 °C'de donmaktadır.
Pişirme kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisine elma dilimlerini üst üste gelmeyecek şekilde, yan yana dizin. Önceden ısıtmaya başladığınız 100 derecedeki fırında kontrollü bir şekilde pişirin. Ortalama 1,5-2 saatin sonunda kuruyan elma dilimlerini fırından çıkarın, oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin.
Elmalar yıkanır, soyulur ve küçük küpler halinde doğranır. Tencereye konulur ve 200 ml su ve 3 yemek kaşığı şeker eklenir, limon suyu da eklenerek pişmeye bırakılır. 15 dakika gibi bir sürede elmalar yumuşamaya başlar. Sonra püre haline getirilir ve soğumaya bırakılır.
Öncelikle elmaların kabuklarını soyarak çekirdeklerini çıkartalım. Daha sonra küp küp doğrayarak uygun bir tencereye alalım. Üzerine soğuk su ilave edelim ve elmalar yumuşayana kadar suyla birlikte orta ateşte yaklaşık 20 dakika kaynatalım. Elmalar piştikten sonra şekeri ve bir adet limonun suyunu ilave edelim.
Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür. Bu sebeple ihtiyaç duyulan besinler yaparak gübrelemesi yapılarak meyve dökümü önlenebilir.
Bir elma yaralandığında veya parçalara ayrıldığında, parçalanan kısım oksijene maruz kalır. Bu, elmanın etindeki polifenolleri oksitlemek için polifenol oksidaz (PPO) olarak bilinen bir enzimi tetikler. Enzim + oksijen + polifenol kombinasyonu elmadaki kararmaya sebebiyet verir.
Meyve ve sebzelerin yüzeylerinde deformasyonundan ve kesiminden oluşan hasarlarda fenol bileşiklerinin oksitlenme ürünleri sonucu kahverenginde ve esmerleşmelere neden olan bir grup enzim için genel bir terimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri