Çamaşır makinesinde yıkanacak olan dikey tül perdeler 30 derece sıcaklıkta ve 400 devir sıkma şeklinde olmalıdır. Dikey perde yıkamak için perdelerin daha temiz yıkanmış olması sağlanır. Dikey perdeler makineye konurken katlanarak konulmalıdır.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Zaten dikey olduğu için dümdüz olmasında ve kırışık durmaması da önemlidir. Ayrıca makinede yıkamak bir süre sonra perdenizin yıpranmasına da sebep olabilir. Bu sebeple sizlere önerimiz evinizde perdenizi bir ılık suya basmanız ve yumuşatıcı ile beyazlatıp kirlerden arındırmanızdır.
Dikey zebra perdeler çok kolay sökülen bir yapıya sahiptir. Sökülürken yukarıda bulunan aparatları vardır ve perde kanatları yukarı kaldırılarak çıkarılmalıdır. Bunun ardından çıkarılan aparatlar ve kanatlar bir yıkama torbası ile makinelerin tül programında yıkanabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Çamaşır makinesinde yıkanacak olan dikey tül perdeler 30 derece sıcaklıkta ve 400 devir sıkma şeklinde olmalıdır. Dikey perde yıkamak için perdelerin daha temiz yıkanmış olması sağlanır.
Beyaz sabun ya da sabun tozu stor perdenizi kirlerden arındıracaktır. Önce ıslatmış olduğunuz perdenin üzerine sabun tozu dökün ve fırça ile yumuşak dokunuşlarda bulunun. Köpürdüğünü ve kirli suyun aktığını göreceksiniz. Perdenin her yerini köpürttükten sonra güzelce durulamalısınız.
Enine ya da dikey şekilde nasıl rahat ederseniz ütülemeye başlayabilirsiniz. Ütülenecek perdenin tamamen kurumuş olması gerekiyor. Ütüleme anında zamandan kazanmak için yanınızda bolca su bulundurabilirsiniz. Eğer buharlı dikey ütü kullanıyorsanız perdeleri astıktan sonra yerinde ütüleme yapabilirsiniz.
Deterjan seçimi: Tül perde hangi deterjanla yıkanır? Sert deterjanlar perdenin hassas kumaşına zarar verebilir. Bu nedenle yumuşak bir deterjan tercih edin ve mümkünse çamaşır sodası kullanın.
Tül ve perdelerin temizlenmesi ve kirlerin yok edilmesi amacıyla sirke kullanılabilmektedir. Makinenin deterjan haznesine 1 çay bardağı sirke konulmak suretiyle yıkanması yöntemidir. En iyi beyazlatma yöntemlerinden biri de makine haznesine kaya tuzu eklemek ve sonra yıkamak olarak kullanılan yöntem olmaktadır.
Perdeyi makineye atmadan önce bütün parçalarını çıkardığınızdan emin olmalısınız, bu parçalar çamaşır makinenizi bozabilir. Çamaşır makinesinde stor perde neyle yıkanır sorusu için de en iyi ürün perde deterjanıdır. Perdenizi makineden çıkardıktan sonra asarak kurutabilirsiniz, bu şekilde kırışıklıkları yok olur.
Çok yüksek sıcaklıklarda yıkama yapılması, perdenin kırışmasına ya da parçalanmasına yol açabilir. 30 derece sıcaklık ve narin yıkama ayarına alarak yıkama yapılması uygundur. Ayrıca yıkamadan sonra perdenin kırışmaması için kornişten çıkardıktan sonra hemen yıkanması tavsiye edilir.
Stor perdelerin güvenli bir şekilde yıkanması için kuru temizleme yapan ve özel olarak bu işi yapan firmalara verilmesi gereklidir. Mekanizmalı bir perde oldukları için; evinizdeki çamaşır makinesinde yıkanması mümkün değildir.
Perdelerinizi yıkarken dört yüz devirde sıktırmanız gerekir. Bu sayede perdelerin sıkma işlemi sırasında hem hasar görmez hem de fazladan buruşma durumuyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Perdelerin yüksek derece yıkanması, doğal formunun bozulmasına yol açabilmektedir. Perdeniz ilk günkü halini kaybedebilir.
Tül perdelerin senede ortalama 4 kere yıkanması önerilir. Ancak sigara içilen ya da kaloriferli, sobalı evlerde bu sayı artar. Çamaşır makinesinin yıkama programı muhakkak narin yıkama fonksiyonuna ayarlanmalıdır. Çamaşır makinesinin devir sayısı azaltılmalı ve sıktırma işlemi kısa bir süre yaptırılmalıdır.
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Tül perde yıkarken kırışmaması için, her yıkamada mutlaka yumuşatıcı kullanmayı ihmal etmeyin. Yumuşatıcı, hem perdelerinizin mis gibi kokmasını hem kırışmamasını sağlar.
Tül Perde Nasıl Yıkanır Konusunda Önemli İpuçları
Tül perdelerin yıkanması sırasında istenilen sonucu ulaşılmak için bazı durumlardan kaçınmak gerekmektedir. Öncelikle tül perde yıkamasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri gibi ağartıcılar kullanılmamalıdır.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Bazı tül perde modelleri ütü gerektirmez. Bunlar arasında örme tül, dantel tül, krinkıl tül perde modelleri sayılabilir. Keten tül, yıkanması ve ütülenmesi oldukça zor perde modelleri arasındadır.
Tül dikey perde sistemleri, bilinen mekanizmalı perde türlerinden farklı olarak üretilmiş en yeni perde sistemleridir. İki kadelemeli olarak hareket ettirilebilen bu sistem, tül ve güneşliği aynı mekanizma üzerinde barındırır. Tüm mekanizmalı perdelerin aksine, çamaşır makinesinde yıkanabilir özelliğine sahiptir.
Perdenizi astıktan sonra buhar vererek kırışıklığı önlemeniz mümkündür. Kaynar suyun etkisiyle kırışıklık önleme: Küçük olan perdeleri kornişe taktıktan sonra altına leğen içinde kaynar su koyabilirsiniz. Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır.
Yıkama işlemi sona erdikten sonra, açarak temizliğe hazırladığınız stor perdenizi havadar bir alana sermek suretiyle kurumaya bırakmalısınız. Perdeniz kuruduktan sonra, stor perdenizi yeniden rulo haline getirmeli ve yerine dikkatli bir şekilde asmalısınız.
Eğer renkli perde kullanıyorsanız renkli çamaşırlar için önerilen deterjanları tercih edebilirsiniz. Deterjan seçiminiz toz ya da sıvı olabilir. Önemli olan derin temizlik ve ferah koku sağlamasıdır. Perdenizi çamaşır makinesinde yıkarken asitli deterjan ve çamaşır suyu kullanmaktan kaçınmalısınız.
Stor ve zebra perde temizliğini asla ihmal etmemeli, mümkünse sık sık tozunu-kirini almalısınız ki bu kirler kalıcı lekelere dönüşmesin. Stor ve zebra perdeler için genel temizlik süresini 6 ayda 1 olacak şekilde düşünmeli, bu süreyi daha fazla uzatmamaya özen göstermelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri