Dikiş Alma Komplikasyonları: Dikişler alındıktan sonra kızarıklık, ateş, ağrı, şişlik varsa ve yara alanından irin çıkıyorsa, uzman bir doktorun görülmesi gerekir. Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir.
Dikişler alındıktan sonra yara iyileşmesinin devam etmekte olduğu unutulmamalıdır. Keside kötü iz oluşmasını engelleyebilmek için steroidli pomadlar 6-18 ay süre ile masaj yaparak kesi bölgesine uygulanabilir. Bazı durumlarda steroid enjeksiyonu, bası giysisi, silikonlu gel sheet kullanımı önerilebilir.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Operasyondan sonra ödem (şişme) ve morarma normaldir.
Nihai dikiş alınma tarihi, dikişin yapıldığı bölgeden bölgeye değişir. Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır.
İlgili 32 soru bulundu
Dikiş Alma Komplikasyonları: Dikişler alındıktan sonra kızarıklık, ateş, ağrı, şişlik varsa ve yara alanından irin çıkıyorsa, uzman bir doktorun görülmesi gerekir. Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir.
Bir hafta dolduktan sonra pansuman kaldırılarak banyo yapılabilir. İki hafta dolduktan sonra dikişler alınır ve hasta işine devam edebilir.
Banyo konusunda genel olarak doktorlar dikiş alındıktan sonra banyo yapmayı önermektedir. Dikişlerin aldırma konusunda da genellikle 10-15 gün arasında alınması önerilmektedir.
Hasta ya ameliyat olmuştur sonrasında bize gelir ve dikişlerini pens ve bistürü yardımıyla alırız. Ya da bizim dikiş attığımız vaka 10-15 gün sonra bize gelir ve dikişleri steril koşullarda alınır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur. Yara büyüklüğüne bağlı olarak, kısa sürede atılır veya sökülür.
Şişme, vücudun ameliyata ve sonrasındaki iyileşme sürecine verdiği doğal bir tepkidir. Şişlik ilk gün fazla belli olmasa da işlemden sonraki ikinci günün sabahında maksimum haline ulaşır.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar. Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Apse drenajı, apsenin lokal anestezi yapıldıktan sonra küçük bir insizyon yaparak apse içerisindeki iltihabın boşaltılması işlemidir. Apse drenajı yapıldıktan sonra iltihabı boşaltıldığı kavite yıkanarak temizlenmeli ve antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
İlk 24 saat boyunca, cerrahi uygulanan bölgeyi dışarıdan buz torbası (15 dakika uygulanıp, 3 dakika uygulamaya ara verilir) ile soğuk uygulaması, şişliği azaltmaya yardım eder ve cerrahi sonrası dönemin daha rahat geçirilmesine yardımcı olabilir.
CanTe. İçerde kalan kısımlar kuvvetle muhtemel eriyecektir, o diktikleri ipimsi şey eriyor zaten bir süre sonra. Bu sebeple içerdekiler ne olur diye korkmayın.
Gerekli durumlarda (derin kesi) bölge lokalize edilerek (uyuşturularak) yaraya dikiş atılır veya kesi derin değil ise temizlendikten sonra bölge kapatılır. 2 günde bir pansuman yapılır. Yara bölgesinin su ile temasından kaçınılmalıdır.
Dikiş alınmazsa ne olur? Bazı durumlarda (özellikle emilmeyen dikişlerde) dikişlerin uzun süre kalması sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar arasında ciltte renk değişimi, iltihap ve fistül oluşumu yer alır. Çok uzun süre bekleyen dikişler yaranın içine gömülebilir veya cildin altında kalabilir.
Doktor aksi bir tavsiyede bulunmadıkça dikişiler alındıktan 24 saat sonra deniz ya da havuza girmek mümkün olabilir. Vücudunda açık yara ve kesikleri bulunanların ise denize girmeden önce hekime danışması faydalıdır.
Halkımızda yaygın olarak yaraya su değmedeğirme korkusu var maalesef. Oysa ki su hariç her tür sıvı, bitki, ekmek, diş macunu ve aklınıza gelen herhengi bir nesnenin uygulanmasında sakınca görülmemektedir.
Ameliyattan sonraki dönemde 1 hafta ani hareketlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir. 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Dikiş izi olan bölgede cildin soyulmasını sağlayacak kimyasal bir peeling uygulanır. Bu yöntemle bölgede izin yerleştiği dokunun soyulması ve cildin kendiliğinden iyileşerek bölgedeki izlerin ortadan kalkması sağlanır.
Eğer yara kendiliğinden eriyen iplerle dikildi ise, dikişleri aldırmanız gerekmez; zira; bu ipler ya dışarıdan görülmezler ya da görünüyorsalar dahi 10. gün civarı kendiliğinden düşerler. Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
Eğer ameliyatınızda dren kullanılmışsa, ameliyat yerinden çıkan bir plastik boru ve bunun ucunda bir rezervuar varsa, kesinlikle dren alınmadan duş almayın. Dren alınmadan duş alırsanız büyük ihtimal drenin giriş yerinden içeri, derialtına suyla birlikte mikroplarda girecek ve enfeksiyona yol açacaktır.
Dikişlerde meydana gelen zedelenmeler sonucunda vücutta oluşacak enfeksiyon vajinadan kötü kokulu akıntı gelmesine neden olabilir. Doğum sonrası süreçte birkaç hafta hafif kanama olması normaldir. İyileşme devam ettikçe kanama azalır. Doğum sonrası dikişlerde zedelenme olması kanama miktarını arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri