K: Bir bebek, küçük bedeninin tahammül edebileceğinden daha uzun süre uyanık kaldığında aşırı yorgun olarak kabul edilir. Bu durum, kortizol gibi hormonların salınımı da dahil olmak üzere, bebeğin uykuya dalmasını daha da zorlaştıran bir stres tepkisini harekete geçirir.
Sarsılmış bebek sendromunun bulguları:
Aşırı huzursuzluk, tiz sesle ağlama, uykuya eğilimli olma, solunum problemleri, iyi beslenememe, titremeler, kusma, solunum güçlükleri, solgun ya da mavimsi renkte cilt, nöbetler, felçler, koma görülebilir.
Bebekler yorgun olduklarında ve uyumaya ihtiyaç duyduklarında; ağlama, sızlanma ve esneme gibi belirtiler gösterirler. Bebeğin verdiği sinyalleri kaçırmak ve onu uyanık tutmaya çalışmak uyku sürecinin uzamasına neden olur. Fazla uyarılmış ve çok yorgun bebekler uyumamaya direnirler.
IK belirtileri genellikle bacakları karna çekme, yumrukları sıkma, kaşları çatma, yüzde ve alında kırışma ve karında sertleşmedir. Ağlama atakları ise bebeğin gaz çıkarması ya da ağlamaktan bitkin düşmesi ile son bulur. Kolik, bebek yaklaşık 6 haftalıkken geçmeye başlar ve 12 haftalık olduğunda tamamen geçer.
İlgili 27 soru bulundu
Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
Ancak beşinci haftaya girdiklerinde bebeklerde huzursuzluk ve sık sık ağlama gibi huy değişimleri görülebilir. Yaklaşık dört ila beşinci haftalarda başlayan bu değişimler “harika haftalar” şeklinde anılan bir gelişim dönemin başlangıcı yani ilk büyüme atağı haftasıdır.
Bebeğinizi yatağına yatırıp ışığı söndürdükten sonra yanında biraz kalıp ninni söyleyerek uykuya dalmasını kolaylaştırabilirsiniz. Ufak ufak hareketlenmelerinde ya da gözünü açtığında hemen müdahale etmeyerek tekrar uykuya dalmasını bekleyebilirsiniz. Böylelikle bebeğiniz kendi kendine uykuya dalmayı öğrenebilir.
Doymayan Bebek Uyur mu? Bir bebek doymazsa uykuya dalması zor olur. Bebek acıktığında uykusundan uyanır. Bebek beslenirken yorulursa uykuya dalabilir ancak doymamışsa kısa süre içinde de uyanır.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
Bebekler fiziksel, duygusal ya da çevresel sorunlarını en iyi iletişim yolları olan ağlayarak ifade ederler. Bir yaşından küçük bebeklerin uzun süre boyunca yüksek bir ses tonuyla ağlaması, bağırması “huzursuz bebek sendromu” olarak adlandırılır.
Bu sebeple bebekler de kolayca etkilenmektedir. Annesi mutsuz olan bebeklerin daha huzursuz ve stresli bebekler olduğu görülebilir. Bebeklerin davranışlarında da yansımalar görülebilir. Huzursuz ve stresli olan bebekler daha çok ağlarlar ve normalden fazla agresyon gösterirler.
Bebeğinizin uykuya dalabilmesi ve rahat bir uyku çekebilmesi için okunması tavsiye edilen bazı dualar vardır. Bunlar; Fatiha Suresi, İhlas Suresi, İnşirah Suresi ve Nebe Suresi'dir. Bebeğinizi uyutmak için sallarken bu surelerin okunması tavsiye edilmektedir.
Bebeğin uyuması konusunda yanlış bilinenler…
“Çok yorulursa daha kolay uyur” tezi yanlıştır. Yorulan bebek, huysuzlanır ve uyumakta zorlanır. Bebeğin yorulmasına izin vermeden onu her gün aynı saatte uyutmak gerekir.
Bu sebeple de uykusuzluk baş gösterebilir. Bazı bebekler geceleri uyumak istemezler. Bu surum uyuyamamasından farklıdır. Bebeklerinin uyumak istemem sebepleri ise genellikle; daha çok oyun oynamak istemeleri, yürümeye yeni başlamaları, gece ve gündüzü ayırt edememeleri ve gündüz uykularını yeterince uyuyamamalarıdır.
Bebeklerde hıçkırığın birinci sebebi yeterince doymuş ve sindirmeye başlamış olmasıdır. Yenidoğan bebek hıçkırığının diğer bir nedeni de bebeğin midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir. Sindirimle birlikte yenidoğan bebeğin kalp ve akciğer gelişimine işaret eder.
Anne Sütünün Yetmediği Nereden Anlaşılır? Sütün yetmediği, bebeğin memede huysuzlanmasından, sinirlenip ayaklarını karnına doğru çekmesinden, şiddetli ağlamasından, uzun süre huysuzluğunun devam etmesinden ve gelişimsel olarak kilo alamamasından anlaşılır.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
9-14 ay aralığında bebeklerin çoğu gündüz 2 kez, toplamda 2.5-3.5 saat uyur. Geceleri 10-11 saat kesintisiz uyuyabilirler. 15-18 ay aralığı, bebekler için tek gündüz uykusuna geçiş dönemidir.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
Büyüme atağı haftalarının en tipik belirtileri; ağlama, huzursuzluk ve anne babaya yakın olma isteğidir. Ayrıca bebekler uykuya geçmekte zorlanabilir, gece daha sık uyanabilir ve iştahlarında azalma ya da artma olabilir. Bebeklerin yaşadıkları bu duygusal değişimler, atak haftaları bitince sona erer.
Aydan aya farklılık gösteren ataklar genellikle 2, 3, ve 6. haftalarda ve 3, 6.aylarda gözlemlenir. Son olarak ise 2.yaşta bir atak dönemi geçirirler. Genellikle 2 ila 4 gün süren bu ataklar, 2 yıla kadar toplamda 10 kez geçirilir. 4 ve 5. haftalar arasında görülen ilk atakta bebeğin yüzünü daha net görebilirsiniz.
Bebekler doğumundan itibaren belirli haftalarda yoğun büyüme ve gelişme dönemleri yaşar. Bunlar bebeklerde büyüme atakları olarak tanımlanır. Bebekler 1.5 yaşına kadar 10 kez ani büyüme sıçramaları yani büyüme atakları geçirir. Bebeklerin büyüme ataklarında fiziksel ve bilişsel önemli değişimler gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri