Yara bölgesinden sızıntı şeklinde kanama olması ve tükürüldüğünde pembe bir tükürük görülmesi normaldir. Bu durum iki gün kadar devam edebilir. Kanamanın olmaması için tükürmemeniz, sıcak yiyecek – içecekler almamanız, ameliyatlı bölgenin olduğu tarafı dikişler alınana kadar kullanmamanız önemlidir.
Ameliyat sonrası dikiş yerinden sıvı gelmesi, vücudun yara iyileşme sürecinde kan ve diğer vücut sıvılarını atması için normal bir tepkidir. Bu durum ameliyat sonrası ilk birkaç gün veya hafta boyunca görülebilir.
Dikişler alındıktan sonra yara iyileşmesinin devam etmekte olduğu unutulmamalıdır. Keside kötü iz oluşmasını engelleyebilmek için steroidli pomadlar 6-18 ay süre ile masaj yaparak kesi bölgesine uygulanabilir. Bazı durumlarda steroid enjeksiyonu, bası giysisi, silikonlu gel sheet kullanımı önerilebilir.
Cerrahi sütürler iyileşme sırasında yaraları bir arada tutmak için kullanılır ve sütürlerin çıkarılması yara iyileşmesi ve kalıcı skar dokusu oluşumu üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Emilemeyen cerrahi dikişler erken çıkarılırsa ayrılma meydana gelebilir ve skar doku yayılabilir.
Dikiş Alma Komplikasyonları: Dikişler alındıktan sonra kızarıklık, ateş, ağrı, şişlik varsa ve yara alanından irin çıkıyorsa, uzman bir doktorun görülmesi gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Yarayı temiz ve kuru tutun. Yapılan bandajı, ıslanmadığı sürece 48 saat çıkartmayın. Eğer, yara kanaması olursa bandajın üzerine birkaç dakika süre ile sıkıca bastırınız. 15 dakika içerisinde kanama durmazsa, hekiminize danışınız.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
Dikişler alınırken herhangi bir acı ya da ağrı duyulmaz.
Yüze atılmış olan cerrahi dikişler 5 gün ile 7 gün içerisinde alınmaktadır. Kafa derisine atılmış olanlar 10 günde, boyun bölgesine atılmış olanlar 7 günde, gövdeye ya da kollara atılmış olanlar 10-14 gün içerisinde ve bacaklara atılmış olan dikişler de 14-21 gün arasında alınmaktadır.
Hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir ve iki gün sonra banyo yapabilir. Ameliyat alanlarındaki dikişler 7 gün sonra alınır. Göz kapaklarındaki şişliklerin tamamen geçmesi, ortalama bir ayı bulur. İşlem sonrası 5. günden itibaren, göz çevresindeki ödem azalmaya başlar.
Bu sebep ile her önerileni yapmamak, deneyimli estetik ve plastik cerrahların önerilerine kulak vermek çok önemlidir. Yara izinin tamamen çıkartılıp tekrar dikilmesi: Yara izi sağlam kenarlardan tamamen çıkartılabilir ve daha uygun cerrahi teknik ve dikiş malzemesi kullanarak yeniden dikilebilir.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir.
Ameliyat sonrası cilt iyileşme sürecine girdiğinde, yeni hücrelerin oluşumu ve doku onarımı kaşıntıya neden olabilir. Bu, genellikle ameliyat sonrası ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkar ve azalarak yok olur.
Hayır değildir ve derideki bir dikiş ne kadar geç alınırsa o kadar fazla iz bırakır. Aslında dikiş iyileşme süresi diye bir şey yoktur. Kesildikten sonra tekrar dikilen dokuların birbirinden ufak bir kuvvet ile ayrılmaması için geçen süre vardır.
Dikişin uzun kalması teknik olarak mümkün olsa da, daha uzun süre dokuda bırakılan dikişler daha fazla ize ve doku içine gömülmeye bağlı olarak hasta konforunda azalmaya, enfeksiyona ve yabancı cisim reaksiyonlarına (granüloma) sebep olabilir. Bu sebeple, yüzeyel dokulara atılan dikişler en uygun zamanda alınmalıdır.
5 ) Dikişin açılması (patlaması)
Ancak çok az da olsa, açıklık büyük olması halinde, o bölgeye yeniden bir kaç dikiş atılmasına ihtiyaç duyulabilir. Cilt kesisi yapılan alanda yara kenarları bitişik görünmüyorsa ve aradan cilt altı sarı doku kendini gösteriyor ise ve sıvı geliyorsa o zaman açılma olduğu anlaşılabilir.
Kesiklerde, tendonda bir sıkıntı yoksa ve yara çok parçalı değilse, son derece steril ortamda ve steril dikiş seti kullanılarak kesilen yer temizlenerek dikiş atma işlemi gerçekleştirilir. Dikiş alma işlemi ise, atılan dikişin bistürü veya pens yardımıyla sökülmesidir.
Tüm evde sağlık hizmetlerinde olduğu gibi evde dikiş alma hizmeti de steril koşullarda yapılmalıdır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir işlem olmasına rağmen işin uzmanı hemşire tarafından alınmalıdır.
Ameliyat sonrası doku iyileşmesi sırasında, vücutta iltihaplanma ve enflamasyon meydana gelebilir. Bu durum, ameliyat bölgesinde yanma hissine neden olur. Ameliyat sırasında veya sonrasında sinirlerde meydana gelen hasar, ameliyat bölgesinde yanma hissine yol açar.
Dikiş alma işlemi ise, yara iyileştikten sonra, atılan dikişin bistürü veya pens yardımıyla sökülmesine denir. Yaralanma veya ameliyat gibi durumlarından sonra atılan cerrahi dikişlerin yaklaşık 10 gün sonra alınması gerekir.
DİKİŞ(SÜTÜR)ALMA İŞLEMİ Ameliyat veya yaralanma gibi durumların sonrasında atılan cerrahi dikişlerin ya da zımba dikişin(stapler) yaklaşık 10 gün sonra alınması gerekir. Bu süre dikişin yeri ve iyileşme sürecine göre değişiklik gösterebilir.Dikiş alma işlemi steril şartlarda ve ekipmanlar ile yapılmalıdır.
Zımba dikişlerin alınması genellikle dikiş tellerini çıkarma işleminden farklıdır. Bu dikişler, özel zımba çıkarma aletleri kullanılarak dikiş hattından çıkarılabilir. Doktorunuzun önerdiği süre geldiğinde, genellikle 5 ila 14 gün arasında, zımba dikişler alınabilir.
Dikişlerin türüne ve iyileşme sürecine bağlı olarak, dikiş ağrısı tamamen geçene kadar birkaç hafta sürebilir. Ağrıyı hafifletmek için, doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçları alabilirsiniz. Ayrıca istirahat etmek ve yavaş yavaş hareket etmek, dikiş ağrısının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Hekimler yara izlerinin en az birkaç ay boyunca üzerinin örtülmesini veya güneş koruyucu ile korunmasını öneriyor. Kıyafetinizin yara izine sürtmemesine dikkat edin, bu ek bir tahrişe yol açabilir. Yara izini gözetim altında tutun; yara dokusu orantısız şekilde büyürse bir hekime başvurulması önerilir.
Postoperatif (cerrahi işlem sonrası) oluşabilecek ağrılarda aspirin harici bir ağrı kesici kullanılması tavsiye edilmektedir (örneğin parasetamol, flurbiprofen, naproksen sodyum vs içerikli ağrı kesiciler).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri