Dikişlerin türüne ve iyileşme sürecine bağlı olarak, dikiş ağrısı tamamen geçene kadar birkaç hafta sürebilir. Ağrıyı hafifletmek için, doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçları alabilirsiniz. Ayrıca istirahat etmek ve yavaş yavaş hareket etmek, dikiş ağrısının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Normal doğum sonrası dikiş ağrısı genellikle ilk haftalarda en yoğun hissedilir. Ancak iyileşme süreci ilerledikçe ve vücut yavaşça normale döndükçe ağrı hafifler. İlk 1-2 hafta içinde önemli ölçüde azalır.
Dikiş yerinden sıvı gelmesinin yanı sıra; ateş, şiddetli ağrı, kızarıklık, şişlik veya diğer belirtiler varsa, derhal doktorunuza başvurmanız önemlidir. Bu belirtiler enfeksiyonun işareti olabilir ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
5 ) Dikişin açılması (patlaması)
Ancak çok az da olsa, açıklık büyük olması halinde, o bölgeye yeniden bir kaç dikiş atılmasına ihtiyaç duyulabilir. Cilt kesisi yapılan alanda yara kenarları bitişik görünmüyorsa ve aradan cilt altı sarı doku kendini gösteriyor ise ve sıvı geliyorsa o zaman açılma olduğu anlaşılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Ameliyat sonrası doku iyileşmesi sırasında, vücutta iltihaplanma ve enflamasyon meydana gelebilir. Bu durum, ameliyat bölgesinde yanma hissine neden olur. Ameliyat sırasında veya sonrasında sinirlerde meydana gelen hasar, ameliyat bölgesinde yanma hissine yol açar.
Dikişlerin türüne ve iyileşme sürecine bağlı olarak, dikiş ağrısı tamamen geçene kadar birkaç hafta sürebilir. Ağrıyı hafifletmek için, doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçları alabilirsiniz. Ayrıca istirahat etmek ve yavaş yavaş hareket etmek, dikiş ağrısının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Yarada iltihap belirtileri nelerdir? Kızarıklık, şişlik, aşırı sıcaklık, sarı ya da yeşil renkte akıntı ve artan ağrı iltihap belirtilerindendir.
Ameliyat izleri ciltteki dokunun kesilip ardından birleştirilmesi sonucu oluşur ve bu yara izlerinin bir süre sonra kaşınmaya başlaması yaygın ve genellikle normal bir durumdur.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Postoperatif (cerrahi işlem sonrası) oluşabilecek ağrılarda aspirin harici bir ağrı kesici kullanılması tavsiye edilmektedir (örneğin parasetamol, flurbiprofen, naproksen sodyum vs içerikli ağrı kesiciler).
Ameliyat sonrası ağrı her zaman beklenebilir bir durumdur. Eğer ağrı şiddetliyse veya kontrol altına alınamıyorsa, derhal doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Doktorunuz, ağrınızı değerlendirip uygun bir tedavi planı önerecektir. Doktorunuz, ağrıyı kontrol altına almak için reçeteli ilaçlar önerebilir.
Kanama olur mu? Muhakkak olur ama hayatı tehdit edecek seviyede olmaz. Kanama, işlem yapılan bölgenin iyileşmesi için vucudun savunma biçimidir. Bu sayede iyileşme olur.
Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir. Yaraya tekrar sütür atılması gerekebilir ya da doktor yaranın doğal olarak kendisini kapatmasına izin verebilir.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır.
K vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler, kanın pıhtılaşmasını sağlar. Yara iyileşmesini hızlandıran besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, tavuk, balık, süt ürünleri ve turunçgiller, bu besinlerin zengin kaynaklarıdır. Yeterli miktarda su içmek de yara iyileşmesini hızlandırma da önemlidir.
Aslında yara iyileşmesinin belirtilerinden birisinin de kaşıntı olduğu gerçektir. Ancak yara yerinde kaşıntı ve rahatsızlık hissi ilaç alerjisini, tahrişi, hatta enfeksiyon başlangıcını dahi işaret edebilmektedir. Bu yüzden yaranın çok yakından takip edilmesi gerekmektedir.
Ameliyat yerinde gerginlik olması, yabancı cisim bulunması, enfeksiyon eşlik eden olaylar, yaş, obezite, sigara kullanımı, bağışıklık sistemi ve yara iyileşmesini bozan ilaç ve tedaviler, karın içi basıcı artıran öksürük, kabızlık, ağır kaldırma gibi faktörler fıtık sebebi olabilir.
Emilemeyen cerrahi dikişler erken çıkarılırsa ayrılma meydana gelebilir ve skar doku yayılabilir. Öte yandan, cerrahi dikişler gereğinden geç çıkarılırsa, yara izi, enfeksiyon ve iltihaplanma veya tahriş gibi otoimmün tepkiler oluşabilir.
Ameliyat sonrası enfekte olmuş bir bölgede kızarıklık ve şişlik görülebilir. Normal iyileşme sürecinde bu belirtilerin görülmesi normaldir. Fakat aşırı veya artan kızarıklık ve şişlik durumunda enfeksiyon ihtimali düşünülmelidir. Ameliyat bölgesinde artan veya şiddetlenen ağrı, enfeksiyonun bir işaretidir.
Ancak aslında yaralı bölge iyice temizlendikten sonra dış etkenlerden korunması için nefes alabilen bir pansumanla kapatılması gerekir. Yarayı açık havaya maruz bırakmak hem enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır hem de yaranın ısısını düşürerek iyileşme sürecini yavaşlatabilir (8).
Ameliyat sonrası enfeksiyon nedenleri, hastane mikroplarından kaynaklanabileceği gibi hastanın dikişli bölgeyi koruması için verilen bakım talimatlarını yerine getirmemesinden kaynaklanabilir. Ayrıca ameliyata hazırlık süreci de ameliyat sonrasında kaynaklanabilecek enfeksiyonlar için önemlidir.
Kanamayı durdurmak ve yara izi olasılığını azaltmak için atılır. Dikiş (sütur) mümkün oldukça steril koşullarda atılmalı ve düzenli aralıklarla (2 günde bir) pansuman yapılarak enfeksiyondan korunmalıdır. Dikiş (sütur) alma ağrısız ve basit bir işlemdir.
Bu elbette gerçekten acı veren bir süreç, kimse kolay olduğunu söylemiyor. Fakat yaranın iyileşebilmesi için de ne olursa olsun bu dikişlerin atılması şart. En büyük acıyı en başta dikişler atılırken hissediyorsunuz, yani ayrılığın hemen ardından gelen birkaç haftalık veya belki de birkaç aylık süreçte.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri