Dikişin uzun kalması teknik olarak mümkün olsa da, daha uzun süre dokuda bırakılan dikişler daha fazla ize ve doku içine gömülmeye bağlı olarak hasta konforunda azalmaya, enfeksiyona ve yabancı cisim reaksiyonlarına (granüloma) sebep olabilir. Bu sebeple, yüzeyel dokulara atılan dikişler en uygun zamanda alınmalıdır.
Emilemeyen cerrahi dikişler erken çıkarılırsa ayrılma meydana gelebilir ve skar doku yayılabilir. Öte yandan, cerrahi dikişler gereğinden geç çıkarılırsa, yara izi, enfeksiyon ve iltihaplanma veya tahriş gibi otoimmün tepkiler oluşabilir.
Dikişler zamanında alınmazsa yara bölgesinde skar dokusu oluşumunun yanı sıra, bazen "demiryolu izleri" olarak adlandırılan dikiş izleri kalıcı olabilir. Uygun olmayan bir dikiş materyalinin seçilmesi de komplikasyonlara yol açabilir.
Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir. Yara İyileşme Aşamaları: Yara iyileşmesi genellikle üç aşamada gerçekleşir: İnflamatuar aşama (iltihaplanma), proliferatif aşama (doku oluşumu) ve maturasyon aşama (olgunlaşma ve iyileşme).
Eğer yara kendiliğinden eriyen iplerle dikildi ise, dikişleri aldırmanız gerekmez; zira; bu ipler ya dışarıdan görülmezler ya da görünüyorsalar dahi 10. gün civarı kendiliğinden düşerler. Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
İlgili 38 soru bulundu
Bu bağlamda sezaryen sonrası çözünebilir dikişler genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden erirken, çözünemeyen sezaryen sonra dikiş ise doğumdan 7-10 gün sonra alınır. Doktorlar genellikle sezaryen sonrası 1-2 hafta içinde bir kontrol randevusu verir ve bu randevuda dikişlerin durumu kontrol edilir.
Genel olarak, ameliyat sonrası iç dikişlerin iyileşme süreci ortalama olarak 1 ila 2 hafta sürebilir. Ancak unutmayın ki her hasta ve her ameliyat farklıdır, bu nedenle bireysel durumunuza uygun talimatları doktorunuzdan almak en önemlisidir.
Ameliyat ipliği emilebilir durumda ise genellikle poligaktin veya katgütten yapılırlar. Katgüt sütürleri doğaldır (genellikle koyun veya keçi olmak üzere hayvanların bağırsaklarındaki kolajenden yapılan filamentler), Poligaktin sütürleri ise sentetiktir.
Dikişler alınırken herhangi bir acı ya da ağrı duyulmaz.
5 ) Dikişin açılması (patlaması)
Ancak çok az da olsa, açıklık büyük olması halinde, o bölgeye yeniden bir kaç dikiş atılmasına ihtiyaç duyulabilir. Cilt kesisi yapılan alanda yara kenarları bitişik görünmüyorsa ve aradan cilt altı sarı doku kendini gösteriyor ise ve sıvı geliyorsa o zaman açılma olduğu anlaşılabilir.
7-Dikiş (sutür) alınması:
Eriyen dikişlerin alınması gerekmeyebilir. Gömülü dikişler alınmaz. Göz kapağı gibi bölgelerde dikişlerin alınması 3-5 gün iken, parmaklarda 15 güne kadar uzayabilir. Yaranın gerilimi ve iyileşme durumu gibi faktörler göz önünde bulundurulması daha doğrudur.
Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir. Yaraya tekrar sütür atılması gerekebilir ya da doktor yaranın doğal olarak kendisini kapatmasına izin verebilir.
Gerekli malzemeniz yoksa pansuman için sağlık ocağına (yeni adıyla aile sağlığı merkezi) başvurabilirsiniz. Sağlık ocaklarında dikiş atılmaz ancak pansuman yapılır.
Tüm evde sağlık hizmetlerinde olduğu gibi evde dikiş alma hizmeti de steril koşullarda yapılmalıdır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir işlem olmasına rağmen işin uzmanı hemşire tarafından alınmalıdır.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir.
Aslında estetik cerrahi iz konusunda cerrahi branşlar arasında en hassas olan ve derin eğitim alan ve ameliyatlarda cildin kapatılmasına en fazla zaman ayıran branştır. Ancak her cerrahi işlem sonrası, her estetik ameliyat sonrası mutlaka estetik ameliyatlarda iz kalır.
Operasyon sonrasında ödem oluşumunu engellemek adına, göz yaklaşık 1 saat kapalı tutulur. Hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir ve iki gün sonra banyo yapabilir.
Dikiş alma işlemi ise, atılan dikişin bistürü veya pens yardımıyla sökülmesidir. Bu işlem için de ortamın ve malzemelerin steril olması oldukça önemlidir. Her iki işlemde de yara büyüklüğüne bağlı olarak kısa sürede dikiş atılır veya alınır.
Cilt yaralanmalarında genellikle ipek (siyah) ya da prolen (mavi) iplikler kullanılır. İkisi de eriyen malzeme değildir. O yüzden bunların alınmaları gerekir. Acile kadar gitmenize de gerek yok aile sağlığı merkezinde de aldırabilirsiniz.
DİKİŞ(SÜTÜR)ALMA İŞLEMİ Ameliyat veya yaralanma gibi durumların sonrasında atılan cerrahi dikişlerin ya da zımba dikişin(stapler) yaklaşık 10 gün sonra alınması gerekir.
Dokularda hızlı degrade olup 60 günden daha az sürede dayanıklıklarını kaybeden sütürlere emilebilen sütürler, 60 günden fazla dayanan sütürlere emilemeyen sütürler denilir.
Yapıştırma dikiş dışarıdan görünmeyecek şekilde cildin altından atılır. Dikişler genellikle 24-48 saat arasında iyileşme gösterir.
Ameliyat sonrası doku iyileşmesi sırasında, vücutta iltihaplanma ve enflamasyon meydana gelebilir. Bu durum, ameliyat bölgesinde yanma hissine neden olur. Ameliyat sırasında veya sonrasında sinirlerde meydana gelen hasar, ameliyat bölgesinde yanma hissine yol açar.
Postoperatif (cerrahi işlem sonrası) oluşabilecek ağrılarda aspirin harici bir ağrı kesici kullanılması tavsiye edilmektedir (örneğin parasetamol, flurbiprofen, naproksen sodyum vs içerikli ağrı kesiciler).
Ameliyat dikiş yerinden sıvı gelmesi, ameliyat sonrası yaygın bir durumdur ve bu durum genel olarak ameliyat sonrası iyileşme sürecinin bir parçası olarak kabul edilir. Ameliyat sonrası dikiş yerinden sıvı gelmesi, vücudun yara iyileşme sürecinde kan ve diğer vücut sıvılarını atması için normal bir tepkidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri