Aziz Petrus Bazilikası veya San Pietro Bazilikası (İtalyanca : Basilica di San Pietro in Vaticano) Roma'daki en büyük 4 bazilikadan (St.John Lateran Bazilikası, San Pietro Bazilikası, Santa Maria Maggiore Bazilikası, Surdışı St. Paul Bazilikası) ikincisidir. Vatikan'daki en göze çarpan binadır.
Vatikan'ın simgesi olan tarihi kilise. Küçücük ülkede en çok turist çeken eser.
Dışişleri Bakanlığı İtalya ile 11 Şubat 1929'da akdedilen Lateran Anlaşması, Vatikan Şehir Devleti'nin bağımsızlığını sağlamış, Vatikan ve komşu İtalya'nın egemenlik haklarını karşılıklı olarak düzenlemiştir. Vatikan'ın teokratik bir devlet yapısı bulunmakta olup, genel veya yerel seçim yapılmamaktadır.
Aziz Petrus Meydanı, Vatikan devleti ve şehrinde yer alan, aynı zamanda devletin en ünlü meydanıdır. Aziz Petrus Meydanı her yıl binlerce Katolikin ibadet için geldikleri Aziz Petrus Bazilikası'nın önünde geniş bir alan üzerinde yer alır. Alan dünyanın en büyük meydanlarından biridir.
Başlıca turistik yerler arasında Aziz Petrus Bazilikası, Aziz Petrus Meydanı, Vatikan Müzeleri, Sistine Şapeli ve Rafael Odaları bulunmaktadır. Hacı adayları Vatikan'ı en çok Noel ve Paskalya gibi dini bayramlarda ya da kutsal yılın ilanı veya bir Papa'nın cenazesi veya seçimi gibi önemli zamanlarda ziyaret ederler.
İlgili 42 soru bulundu
Roma ve Vatikan'ın en önemli dini yapısı olan Aziz Petrus Bazilikası, muhteşem sanat eserleriyle bürünen Sistina Şapeli'nin de yer aldığı ve toplamda 10 müzeden oluşan Vatikan Müzeleri, bazilikanın önünde yer alan ünlü Aziz Petrus Meydanı Vatikan'da görülmesi gereken en önemli yerlerdir.
Nüfus. Yaklaşık 900-1.000 civarı bir nüfus bulunur. Bunların çoğunu çeşitli ülkelerden gelen papazlar ve İsviçreli muhafızlar oluşturur.
Katolik Kilisesi veya Roma Katolik Kilisesi (Latin Katolik Kilisesi), ruhanî başkanı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi.
1- Dünyanın en büyük kilisesi: Aziz Petrus Bazilikası- Roma.
Birçok kaynakta Antakya'daki tarihi Saint Pierre'nin dünyanın ilk kilisesi olduğu belirtiliyor.
Kısaca, Papalık Makamı, Katolik Kilise'sinin merkezi yönetimi olarak kabul edilebilir ve nihayetinde alışılagelen en basit isimlendirmesiyle (resmi olmayan isimlendirmesiyle) buna Vatikan denilir.
Hristiyanlık inancına göre Petrus Roma İmparatoru Nero tarafında MS 64 yılındaki Büyük Roma Yangını'ndan sorumlu tutularak çarmıha gerilerek öldürülmüştür. Petrus'un İsa adına kilise kurumunu başlattığı ve ilk olarak piskoposluk rolünü oynadığına ve böylece Papalık kurumunun temelini attığına inanılır.
Vatikan'a her yıl milyonlarca ziyaretçi gelirken, dünyada binden az kişi Vatikan'ı kendi ülkesi olarak kabul etmektedir. Vatikan Şehri'nin resmi nüfusu yaklaşık 800 kişidir.
Vatikan arması, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan Vatikan Şehir Devleti'nin resmî devlet armasıdır.
Asıl adı Jorge Mario Bergoglio olan Arjantinli Papa Francis, 2013 yılında seçilmesinden beri pek çok şatafattan kaçıyor.
İsviçreli Muhafızlar, prova öncesi üniforma ve zırhlarını kuşanırken birbirlerine yardım etti. İsviçreli Muhafızların Sözcüsü Ellia Cinotti, Papa'nın korunmasında Vatikan'da en yetkili organ olduklarını, bu nedenle de Katoliklerin ruhani liderinin hep en yakınındaki isimlerin kendileri olduğunu söyledi.
Antik kaynaklarda ''Dünyanın en güzel kilisesi'' olarak geçtiği belirtilen Erdek ilçesine bağlı Zeytinliada'daki Meryem Ana Kilisesi, 2006'dan bu yana yürütülen kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor, turizme kazandırılıyor.
1- Kilise, tüm Hristiyanların ibadet yerlerinin ortak adıdır. Katedraller ise sadece Katolik mezhebine aittir. 2- Katedraller, kiliselere göre çok daha büyüktür. 3- Katedraller başpiskoposluğa bağlıdır.
Papalık. Katolik İnancı'na göre Papa -Roma Piskoposu- Aziz Petrus'un tahtının varisidir. Bu inanca göre Petrus tarihteki ilk Roma Piskoposudur.
Kültürel, demografik ve siyasi olarak Ortodoks olması gereken (doğulu) Hıristiyanlar, Vatikan tarafından Katolik kilisesinin bir parçası kabul ediliyor.
Vatikan Tarihi
San Pietro'dan sonra gelen Papaların da daimi ikametgahı olan Vatikan, 1929'da Papalık ile İtalya Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen Laterna Anlaşması ile bağımsız bir devlete dönüştü. Anlaşma ile devletin dininin Katoliklik olduğu ve Roma'nın kutsal bir şehir olduğu ilan edildi.
Papa'nın, olası işten çıkarmaları önlemek ve daha düşük maaşlı çalışanları güvenceye alabilmek için bu kararı aldığı belirtiliyor. İtalyan basınına göre kardinaller yılda 50 bin euro civarında maaş alıyor.
Hıristiyan mezhepleri arasında Katolik mezhebi, mensuplarının sayısı açısından en büyük mezheptir. Katolik mezhebinin merkezi Roma şehrinde bulunan Vatikan'dır. Bu mezhebin en yüksek otoritesi Papa'dır.
Vatikan Müzeleri, ayın son Pazar günü hariç, Pazar günleri çalışmamaktadır. Bu günde Vatikan müzesine giriş ücretsizdir ve bilet gişesi saat 12:30'da kapanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri