Sünnet sonrasında alt bezi bağlanabilir mi, ne giymeli? Sünnet sonrasında altına bez bağlanan çocukların bezinin hemen bağlanmasında bir sorun olmaz. Daha büyük çocuklar için ise korumalı sünnet iç çamaşırları önerilebilir.
Sünnet işlemi tamamlandıktan sonra sünnet alanı şeffaf bir pansuman malzemesi ile sarılıp sünnet işlemi tamamlanmış olur. Normal bebek bezi ile altı bezlenir. Sünnetten hemen sonra bebek annesine verilip hemşire refakatinde servise çıkarılır ve anne tarafından emzirmesi sağlanır.
Unutmayın ki her geçen saat ağrı duyusu azalacaktır. Küçük Tuvalet Yapamama: Çocuğunuz en geç 12 saat içinde küçük tuvaletini yapmalıdır.
Yaklaşık 24 saat sonra sargı çıkarılabilir. Aileler sargıyı çıkarmaktan endişe etmemelidir.
Bir süre banyo sırasında o bölgeye sabun ya da şampuan gelmemesine dikkat etmek gerekir. Bir hafta sonra bir kontrol yapılır. Sünnet sonrası pipide, şişlik, kızarıklık, pipi başında kabuklanma ya da morluklar gibi sorunlar olabilir. Bunlar haftalar içerisinde giderek azalır.
İlgili 23 soru bulundu
Hızlı iyileşme için çocuğa günlük ya da gün aşırı duş yaptırılıp, pipinin iyileşmesini kolaylaştırıcı kremler uygulanması tavsiye edilmektedir. İşlem sonrası ilk bir hafta boyunca ani ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Yara kabuğu geçtikten sonra yaklaşık 10 gün sonra denize girilmesinde sakınca yoktur.
Yenidoğan dönemindeki sünnet yaraları yaklaşık 4 günde iyileşirken, daha büyük çocuklarda ise bu süre 10 güne kadar uzayabilir. Sünnet sonrası iyileşme sürecinde bir sıkıntı yoksa 4-5 gün sonra banyo yapılabilir. Sünnet yenidoğan döneminde yapıldıysa ilk 48 saat pişik kremi kullanmak gerekebilir.
Hassas çocuklarda daha fazla olduğu gibi, uzun da sürebilir. Çiş yaparken yanma: Sünnet pipi ucu ile ilgili değildir. Yara yerine idrar değmesi, ilk günlerde yakabilir. Anestol gibi ağrı kesici kremler, en çok burada işe yarar.
Sünnetten 72 saat sonra (üç gün) çocuk ılık sabunlu su içine oturtularak tamamen, on dakika kadar mutlaka banyo ettirilmelidir. Bu banyo yara için çok faydalıdır kesinlikle ihmal edilmemelidir. Sünnet sonrası hafif bir kanama olabilir. Nadiren de olsa fazla kanama olabilir.
Dikişler kendiliğinden eriyebilen dikişler olduğu için kontrol muayenesinde alınmayacaktır. Dikişler normalde 15- 20 günde düşmeye başlar. Bu süre 45 güne kadar uzayabilir. Dikişler kesinlikle alınmamalı, koparılmamalıdır.
Sünnetten sonra oğlunuzu 2 saat süreyle istirahat ettirin, daha sonra ayağa kalkabilir, yürüyebilir, ev içerisinde ihtiyaçlarını giderebilir. Ancak ilk gün her 2 saatte bir 15 dakika sırtüstü yatarak dinlenmelidir.
Her gün banyo yapmak pipinin hızla toparlamasına yardım eder. Banyo öncesi vücut silinebilir. Ilık banyo pansuman işlevi görür. Ayakta duş alma tarzında yapılmalı ve pipiye fazladan işlem yapılmamalıdır.
Sünnet operasyonu sonrasında yeni doğanlarda yaraların iyileşmesi dört gün, ilerleyen yaşlarda ise yaklaşık on günde tamamlanmaktadır. Sünnet sonrası iyileşme süreci yaklaşık iki hafta sonunda tamamlanmaktadır.
Bardak yerine sünnet bezi veya sünnet külotu plastik koruyucusu da kullanılabilir. Çift bez üstüste sarılması önerilir. Dışta kalan bez külot bez olabilir.
Bez-külot iyileşme sürecini kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle iyileşme süresinde bez-külot giyilmesi özellikle önemlidir.
Bezin pipiye değmesini önlemek için, 3-4 gün süreyle tabanı kesilmiş köpük bardak ya da ucu kesilmiş küçük silikon huniyi bebeğin karnına yapıştırıp sabitleyerek kullanabilirsiniz. Böylece bebeğiniz çişini rahatça yaprken, bez de pipiye yapışıp rahatsız etmeyecektir.
Kantaron yağı kullanımı: Sünnetten sonra çocuğunuzun penisinin çevresinde pansuman ped'i bulunur. Bu ped hem kanama ve ödem kontrolü hem de sünnet uygulanan kısma steril bir alan sağlar. Bu pedin üzerinden penis başına denk gelecek şekilde bebeklerde 5-8 damla büyük çocuklarda 10-15 damla kantaron yağı kullanılır.
Özel bir ayrıştırma yöntemi ile ayrıştırılan Sünnet Derisi Kök Hücreleri gerekli kalite kontrol testleri tamamlandıktan sonra, ailenin aksi bir beyanı olmadığı sürece -196oC azot saklama tanklarında yıllar boyunca saklanır.
Her cerrahi müdahalenin olduğu gibi sünnetin de kendine göre bazı riskleri bulunuyor. Kanama ve enfeksiyon, en sık görülen komplikasyonlar arasında. Ancak bu tür riskler, plastik klipsle yapılan sünnet sonrası neredeyse hiç görülmüyor.
Sünnetten hemen sonra bezin kapatılmasında bir sakınca yoktur. Tercihen pipi açık bırakılır, bazen çıkarması çok kolay ince bir bant yapıştırılır. Pansumanı açmak da bebeklerin oldukça keyfini kaçıran ve ağrılı bir işlem olduğu için mümkünse çok sıkı bir pansuman yapmamak gerekir.
Ağrı, derecesi ve çocuğun yaşı ne olursa olsun genellikle 2-3 gün içerisinde azalarak kaybolur. Dördüncü günden sonra ağrı neredeyse hiçbir çocukta görülmez.
Penis başının tamamen kesilmesi, eğriliğe yol açılması gibi bir çok hata görülebilir. Bu yanlış sünnet işlemleri idrar yolunda darlığa, ikinci deliğe, peniste eğriliğe, yaranın kötü iyileşmesine, görüntü ve şekil bozukluklarına neden olabilir.
Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
Bu belirtilerin dışında aşağıda özetlenen belirtilerin varlığında sünnet sonrası iltihaplanma açısından profesyonel yardım alınması gerekebilir: İltihaplı yani koyu renkli, yeşil renkli, kötü kokulu akıntı olması Yara yerinde zamanla artan sıcaklık artışının eşlik ettiği kızarıklık. Hastada yüksek ateş olması
4.Sünnet den sonra 12-24 saatte kesi yerleri kaynar. Bu yüzden çocuk istediği kadar hareket edebilir,banyo yapabilir,denize gidebilir yüz üstü yatırılabilir, ana kucağına oturtulabilir, banyo yaptırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri