Ayna ve cam tertibat muayenesi testlerine göre ağır kusur sayılanlar: Ön cam sileceklerinin olmaması ya da arızalı olması Dikiz aynalarının olmaması Cam yıkama ve su püskürtme sistemlerinin arızalı olması
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Ayna ve Cam Tertibatları
Ön camların onaysız olması, Araçta sol dikiz aynası yoksa, Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Yanlış far ayarı, Far buğulanması ve görüş kısıtlanması, Dikiz aynası hasarları, Dikiz aynasının bulunmaması vb. durumlar muayeneden geçememeye neden olur.
İlgili 32 soru bulundu
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Eğer poliçe sahibi karıştığı bir kazada kusuru olmadığını somut verilerle kanıtlarsa hasar tazminatı almaya hak kazanır. Bu durumda büyük hasarların yanında ayna değişimi de KASKO'su bozulmadan yapılır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır. Taşıtlar ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
Hafif Kusurlu:
Yapılan muayene sonrasında aracın, yeniden muayenesine gerek duyulmayan bir eksikliğin bulunması halidir. Bu durumda, aracın ön bölümünde yer alan plakaya muayenenin geçerlilik süresini belirleyen etiket yapıştırılır. Detaylı bir muayene raporu verilir.
Öncelikle, araç ilk yardım çantası ve yangın tüpü ile reflektör olup olmadığı yetkililer tarafından muayene esnasında mutlaka kontrol edilen maddelerin arasında yer alır. Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir.
Normal oturma pozisyonu alarak başınızı hafifçe çevirdiğinizde aracınızın aynada görünmüyor olması gerekir. Sağ tarafta yer alan ayna, sürüş anında baktığınızda aracı görmeyecek şekilde ayarlanmış olmalıdır. 90 derecelik bir açıyla ayarlanmış yan aynalar, 240 derecelik açıyı görebilmenizi sağlar.
Trafikte güvenli sürüş için sürücünün arkadan gelen trafiği kontrol etmesini sağlayan dikiz aynalarının yerini, artık dijital kameralar alıyor. Düne kadar sadece konsept araçlarda gördüğümüz dijital aynalar, bugün seri üretim otomobillerde kullanılmaya başlandı.
Otomatik kararan iç dikiz aynası kontak açıkken ışık şiddetine bağlı olarak arkadan ışık gelince otomatik olarak kararır. Geri vites seçildiğinde veya iç aydınlatma açıldığında ise otomatik karartma fonksiyonu devre dışı kalır.
Dikiz Aynası Ne İşe Yarar? Orta dikiz aynaları, arkadan gelen araçla aradaki mesafeyi kontrol etmek için kullanılır. Geri görüş kamerasına sahip olmayan araçlarda, geriye doğru yapılan manevralarda sürücüye yardımcı olur.
Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.
Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir. 1 aylık süre geçirildikten sonra muayene tekrarına gelindiği takdirde, ücretsiz muayene tekrar hakkını kaybetmiş olacak, dolayısıyla yeniden ücretli-genel muayene yaptırmak durumunda kalınacaktır.
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.
Kaskodan ücretsiz cam değişim hakkında genel olarak “tramere” işlenmez. Yani 5664'ten araç hasar sorgulama yaptığınızda herhangi bir kayıt bulunmaz.
Değişen tek ayna olduktan sıkıntı olmaz.Değişenli araba da alınır , tabi ki kusuru bilindikten sonra.Türkiye de kusurları saklayıp satmaya çalışıyorlar.Sorunlar orda başlıyor. Exper zaten plastik parçalara bakmıyor.
H- Sigara Yanığı Teminatı
Sigortalı araçta sigara ve benzeri maddelerin teması ile meydana gelen yangın dışındaki zararlar teminata dahildir.
Birçok kişi aracı, frenlerinin standart değerlere uymadığından muayeneyi geçemiyor. Fıskiye veya kalorifer arızası ile ön cam çatlağı gibi önemsiz görülen bazı eksiklikler nedeniyle araçlar ağır kusurlu görülüp vize alamıyor.
Korna sisteminin arızalı olması durumunda trafikte birçok şey aksar duruma gelebilir. Bu sebepten dolayı aracınızın korna sistemi arızalı ise ağır kusurlu sayılacaktır. Aracın korna sistemi arızalıysa TÜVTÜRK muayenesinden geçilmesi mümkün değildir.
Sedan araçlarda olmaz zaten, hatchback ve station araçlarda olur arka silecek. HB ve SW araçlarda bakıyorlardır ama yalnızca bu varsa hafif kusurlu geçersin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri