Mantıksal Zeka ve Matematiksel Zeka, eleştirel düşünme, soyut düşünebilme, sayılandırma ve nedenleme ile ilgilidir. Bu zeka türüne sahip olan öğrenciler, neden-sonuç ilişkilerini düzgün bir şekilde kurarlar ve anlamlandırırlar. Mantıksal kuralları uygulamakta zorlanmazlar.
MANTIKSAL – MATEMATİKSEL ZEKA
Sayılarla düşünme, hesaplama, mantıksal ilişkiler kurma, sonuç çıkartma, hipotez üretme, problem çözme, eleştirel düşünme, geometrik şekiller gibi soyut sembollerle çalışma, bilginin parçaları arasında ilişki kurma becerisidir.
Matematiksel zekâ, sayı ve sembolleri etkin kullanma, soyut kavramlar türetme ve mantık yürütebilme becerileriyle ilgilidir. Mantıksal-Matematiksel zekâ olarak da adlandırılır. Matematiksel zekâsı ön planda olan kişiler analitik düşünebilme konusunda iyidirler.
Çoklu Zeka Kuramı ve Çoklu Zeka Türleri: Mantıksal – Matematiksel Zeka. Mantıksal – matematiksel zeka türüne sahip kişilerin düşünce dünyasını sayılar ve semboller oluşturur. Zeka oyunlarına karşı oldukça ilgili, matematiksel araştırmalara ve deneylere yatkındırlar.
Sayısal Zekâ Nedir? Sayısal zekâ; detaylı ve kapsamlı düşünebilme, analiz etme, mantıksal değerlendirme ve matematiksel (sayısal) problemlerin çözümünü sağlayan zekânın bir tür yeteneğidir. Sayısal zekâya sahip bireyler, olayları mantıksal çerçevede kolayca değerlendirebilir ve çözüm geliştirebilirler.
İlgili 37 soru bulundu
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Matematiksel zekâ kişinin neden-sonuç ilişkisi kurabilmesini ve sağlam sorgularla, sağlıklı sonuçlar elde etmesini sağlar. Okullarda matematiksel zekâya hitap eden dersler, tıpkı sözel zekâ dersleri gibi ağırlıklıdır. Sayısal alanda, sayısal mesleklerde kendilerini kanıtlamış kişilerin matematiksel zekâsı ön plandadır.
Matematik oldukça önemli disiplinler arasındadır. Günlük yaşantımızda gördüğümüz her şeyin matematiksel bir açıklaması vardır. Şüphesiz matematiğin öğrenilebilir formülleri olduğu gibi, temel matematiksel yeteneklerin doğuştan geldiği bir gerçek!
Çocuğunuzun bilişsel yeteneğinin kalıtsal mı yoksa çevresel faktörlere mi dayalı olduğunu hiç merak ettiniz mi? Aslında, insan zekâsı, genetik ve çevresel etkilerin bir karışımıdır. Bilişteki genetik farklılıkların babadan çocuğa geçmesinden çok anneden çocuğa geçme olasılığı daha yüksektir.
Bunlar; uzamsal zeka, kinestetik zeka, müzikal zeka, sözel zeka, içsel zeka, sosyal zeka, matematiksel zeka, doğasal zeka ve varoluşsal zekadır.
Sınavda bir çok kişi yapamadığı için değil süre yetmediği için panikleyip yapabileceği soruları yapamıyor genel anlamda bakacak olursak biraz daha çabuk çözme kabiliyeti ön plana çıkıyor ama matematik bazında düşünürsek kesinlikle zeka değil .
Yukarıda açıklamaya çalıştığım üzere matematik bir doğa bilimi değil. Matematiksel önermelerin ispat edilmesi ve böylece tam bir kesinlik taşıyor olmaları esas nokta. Çelişkiye hiç yer yok. Öklid'in yaklaşık iki bin üç yüz yıl önce yapmış olduğu ispatlar bugün de geçerlidir.
Werdelin'e (1958) göre matematiksel yetenek; matematiksel problemlerin, sembollerin, metotların ve ispatların doğasını anlamak ve öğrenmek; bu bilgileri hafızada tutmak, farklı ve ilişkili problemler, semboller, metotlar ve ispatlarla ilişkilendirmek ve yeniden üretmektir.
Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka. Bunlara ek olarak hala çalışmalarını yürüttüğü “Varoluşsal – Felsefi Zeka” türü bulunmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre çocuklar zekasını babadan değil anneden alırlar. İskoçya'da yapılan araştırmalara göre çocuklar zekasını babadan değil anneden alırlar. Birçoğumuz çocukların zekasını genetik özelliklere bağlı geliştiğini düşünebiliriz.
Zeka sadece x kromozomundan gelmez. Ancak anne ve baba genleri zeka da etkilidir.
Bu çalışmaya göre Birleşik Krallık'ın ortalama zeka seviyesi 100 olarak belirlendiği takdirde Türkiye'nin IQ'su 94 olmaktadır. 2019'da yayımlanan The Intelligence of Nations'da Düzen'in 2008 SPM verileri kullanılarak Türkiye'nin IQ'su 89,6 (BK'nin değeri 100 olarak alındığında) olarak belirlenmiştir.
Akıl işletim sistemidir, zekâ işlemci. Zeka kullanıldığı zaman anlamlıdır, akıllı insan sahip olduğu zekayı anlamlandırabilen insandır, zeki olmak tek başına bir şey ifade etmez, aynı zamanda akıllı olmak fark yaratır.
Matematikte zekadan önce sabır gelir.
Aksine, günümüz dünyasında, mantıksal problemleri çözme konusunda yetenekli bir kişi, genellikle zeki olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla, matematik, kültürel değişkenlerin soyutlanması nedeniyle, zekayı test etmek için tercih edilen alan olmuştur.
Ülkemizde güvenirliliği ve geçerliliği olan en yaygın zeka testleri Stanford-Binet, Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği IV ve Leiter Uluslararası Performans Testidir. Çocuk ve ergenlerin ( 6-16 yaş) bilişsel yetenek ve becerilerini değerlendirmek için kullanılan testlerin en güncelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri