Diksiyon diğer bir deyişle hitabet olarak da bilinir. Yakın anlamlı bu kelimeler etkili konuşma anlamını da taşır. Diksiyonun hedefleri arasında ise; metinlerdeki duygu ve düşünceleri dinleyenlere etkili bir şekilde aktarmaktır. Eğer bunları başardı iseniz karşınızdakine en iyi biçimde kendinizi tanıtmış olursunuz.
Diksiyon eğitimi ve pratiği kişinin kurallara uygun, daha anlaşılır ve akıcı bir konuşma becerisi elde etmesini sağlar. Ayrıca diksiyon eğitimi; topluluk önünde heyecanı kontrol edebilme ve sesi etkili bir biçimde kullanabilme konusunda da kişiye önemli bilgiler kazandırır.
Diksiyon, konuşurken duygu ve düşünceleri doğru ve etkili bir şekilde anlatabilmek için sesin uyumunu, söyleniş şeklini, seslerin uzunluğunu ve kısalığını, vurgu ve tonlamalarını doğru jest ve mimiklerle yerinde ve güzel kullanma sanatıdır. Doğru ve etkili konuşma bilgi ile birleştiğinde, başarıyı artıracağı kesindir.
Doğru, etkili, anlamlı ve güzel konuşma sanatı olarak ifade edilen diksiyon sayesinde; sözcükleri doğru şekilde söyleme, jest ve mimikleri etkin kullanma, kendinizi daha iyi ifade etme ve tüm bunların sonucu olarak karşınızdaki insanları etkileme becerilerini kazanırsınız.
- Diksiyon eğitimi, konuşma becerisini artırır. Konuşurken doğru nefes almayı, sesi doğru kullanmayı, boğazı ve ses tellerini yormamayı öğretir. Böylece konuşmacı, daha rahat, akıcı ve anlaşılır bir konuşma yapabilir. - Diksiyon eğitimi, iletişim becerisini geliştirir.
İlgili 27 soru bulundu
Bu sanatın önemini kavramış, başta anne-babalar olmak üzere, öğrenciler, öğretmenler, avukatlar, doktorlar, satış elemanları, sekreterler, psikologlar, yöneticiler, danışmanlar; kısaca, konuşan, dinleyen ya da okuyan herkes diksiyon eğitimi almalı, günlük yaşantının önemli kesitini oluşturan iletişim becerilerini ...
PROGRAM SÜRESİ: Diksiyon Eğitimi, haftada 2 gün ve günde 3'er ders saati olmak üzere haftada 6 ders saati, 5 hafta süren toplamda 30 saatlik bir eğitim programıdır.
Diksiyon eğitiminin ilk adımı nefes tekniklerini öğrenmektir. Doğru nefes almayı öğrendiğinizde, kelimeleri doğru telaffuz etme sürecine bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Nefes teknikleri, uzun zaman yanlış tekniklerle nefes alan, konuşan ve hayatında ilerleyen biri için ilk adımda zorlayıcı olabilir.
Kelimelerin telaffuzuna, hecelerin vurgusuna, sözcüklerin tonlamasına dikkat etmemiz gerekir. Diksiyon yetimizi doğru biçimde aktarmak için sesleri doğru boğumlamamız gerekir. Ünlü ve ünsüz sesleri tam ve anlaşılır bir biçimde telaffuz etmek iyi bir diksiyonda, önemli bir yer teşkil eder.
Diksiyon kurallarını; sözcük seçimine dikkat etmek, heceleri doğru vurgulamak, jest ve mimikleri doğru kullanmak, sözcükleri doğru telaffuz etmek, sesin işitilebilir olduğuna emin olmak şeklinde sıralayabiliriz.
Artikülasyon bozukluk konuşma sırasında seslerin hece ve kelimeler içerisinde eksik ya da yanlış telaffuzudur. Seslerin doğru çıkarılamaması konuşmanın anlaşılmasını güçleştirir. Bu tür bozukluk ses atlaması, ses eklenmesi, sesin bozulması ve ses çatlaması şeklinde ortaya çıkar.
Diksiyon ve güzel konuşma eğitiminde, kelimeleri doğru şekilde telaffuz etmeyi öğreneceksiniz. Ayrıca net bir konuşma için dilinizi ve dudaklarınızı nasıl doğru yerleştireceğinizi de öğreneceksiniz. Ayrıca, her ses için doğru ağız ve çene hareketlerini nasıl yapacağınızı da öğreneceksiniz.
Çünkü bu eğitimler içeriğinde nefes egzersizleri, soluk alma, vurgu, tonlama, etkili konuşma, fonetik gibi konular da barındırmaktadır. Yani alınacak olan diksiyon eğitimi kişinin sağlık, kişisel gelişim ve konuşma açılarından bir üst seviyeye çıkmasını sağlayacaktır.
Konuşmaların etkili ve güzel olması, dil sürçmelerinin yaşanmaması için yapılan tüm çalışmalar diksiyon egzersizleri olarak adlandırılmaktadır. Bunlar; artikülasyon çalışmaları, kalem egzersizleri, telaffuz alıştırmaları, sesli konuşma, taklit etme, nefes egzersizleri gibi etkinliklerdir.
Akıcı Konuşmayı Geliştirir
Okurken kendi sesinizi duymanız ve telaffuz hatalarınızı fark etmeniz çok daha kolaydır. Özellikle konuşma bozukluğu gibi durumlarda sesli kitap okumak diksiyonu geliştirmek için en ideal çözümlerden biridir.
Tekerlemeler, dilin esnekliğini artırır, ağız kaslarını çalıştırır, soluk alıp verme ritmini düzenler ve konuşma akıcılığını sağlar. Bu yazıda sizler için seçtiğimiz bazı diksiyon tekerlemelerini bulabilirsiniz. Bu tekerlemeleri düzenli olarak pratik yaparak diksiyonunuzu geliştirebilirsiniz.
KURS PROGRAMI 64 SAAT OLUP HAFTA İÇİ 18:00/21:15 HAFTA SONU 09:00/15:35 SAATLERİ ARASINDA DÜZENLENMEKTEDİR.
Diksiyon Eğitimi Sertifika Programına sahip bireyler, kişisel gelişim ve iletişim ile alakalı departmanlarda çalışabilirler. Kurumumuz tarafından kursiyerlere verilen eğitim sertifikası, Üniversiteler tarafından onaylanarak, T.C. e-devlet sisteminde sorgulanabilen ömür boyu geçerliliğe sahip sertifikadır.
Diksiyon kursu, bir birey olarak toplumla etkileşime geçtiğiniz her an daha güçlü bir izlenim oluşturmanıza yardımcı olur. Nitekim kendinizi etkili ve doğru bir biçimde ifade edebilmeniz nitelikli bir birey olarak fark edilmeniz için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri