Kanama düzensizlikleri perimenopozal kadınlarda, postmenopozal kadınlara göre daha sık görülmüştür. İyi huylu ovaryal kist görülme oranı kullanılar tanısal yönteme bağlıdır. Klinik çalışmalarda Mirena kullanan kadınların %12'sinde büyümüş foliküllere rastlanmıştır.
– Memede iyi huylu kist v.b hastalıklar bulunması bakırlı ve hormonlu spiraller için engel teşkil etmez.
İlk yıllarda memelerde dolgunluk, akne (sivilce) başağrısı, karında şişlik ruhi durum değişikliği olabilir. Bu etkiler çoğunlukla hafif düzeydedir ve çıkartılmasını gerektirecek seviyeye ulaşmaz. Zamanla bu etkilerin azalması beklenir.
Sigara içen hareketsiz kadınlarda doğum kontrol hapları kanın pıhtılaşma sorununa yol açarken mirena böyle bir soruna neden olmamaktadır. İlişki cinsel birliktelik esnasında çiftler tarafından hissedilmez. Rahim ve Meme üzerine olumsuz etkisi yoktur.
Mirena takıldıktan sonraki birkaç ay içinde adette azalma hatta bazen tamamen kesilme durumu olabilir. Bazen ise özellikle ilk üç ay leke şeklinde kanama ve ara kanamaları şeklinde hafif adet düzensizlikleri de ortaya çıkabilir.
İlgili 39 soru bulundu
İşlem sonrasında birinci ayda ve sonrasında mutlaka yıllık jinekolojik muayeneler ile kontrolü sağlanmalıdır. İşlem sonrasında ilk 48 saat vajinaya herhangi bir şey sokmamak (tampon, vajinal duş, cinsel ilişkiye girmek) önemlidir. RİA'nın kayma veya dışarı çıkma ihtimali yaklaşık %1'dir.
Hormonlu spiral yan etkileri olmayan bir ürün değildir. Öncelikle, hormonlu spiral takılırken rahatsızlık hissi, kramp, hafif kanama, bel, alt karın veya eklemlerde ağrı ve baş dönmesi görülebilir. Memelerde hassasiyet, akne miktarında artış, hormonlu spiralin yan etkileri arasında yer alır.
Ayrıca spiral varken adet kesildiğinde menopozdaki gibi sıcak basmaları ve diğer menopoz şikayetleri söz konusu değil.
İşlemden sonra çok az bir kasık ağrısı olabilir fakat bu ciddi bir durum değildir. Doktor kişiyi 4 ya da 12 hafta sonrasında kontrole çağırmaktadır. Kişinin görevi sadece doktorun öğrettiği şekilde ilaçlı spiralin yerini ara ara kontrol etmek olacaktır.
MIRENA, 1 adet steril RİS olarak kullanıma sunulmuştur. 2. Yoğun kanamalı adet yaşıyorsanız, adet kan akışını azaltmak için Page 2 2/16 Maksimum 5 yıla kadar olmak üzere çıkarılana kadar doğum kontrolü olarak ve yoğun adet kanamalarına karşı kullanılabilir.
Bakır RİA ve hormonal RİA (Mirena) olmak üzere iki tip rahim içi araç bulunmaktadır. Bakır RİA 10 yıla kadar ve hormonal RİA (Mirena) ise 5 yıla kadar yerinde kalacak şekilde tasarlanmıştır.
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.
Göğüs büyütmenin tek çaresi estetik operasyondur. Göğüslerinizin içine yerleştirilen silikonlar sayesinde göğüslerinizin hacmi artar ve istediğinizi elde edersiniz. Sağlık açısından herhangi bir yan etkisi yoktur.
Hormonlu spiral şu durumlarda kullanılamaz; Kadınlarda pelvik bölge enfeksiyonu olması durumunda. Çok yoğun olarak vajinal enfeksiyon geçiriliyorsa. Rahim ağzı ya da meme kanseri öyküsü bulunuyorsa.
Spiral Kimlere Takılmaz? Kalp kapağı problemi olanlar için tercih edilmez. Rahmin konjenital (doğuştan gelen) sorunları ya da sonradan oluşan yapısal anomalileri çift rahim, küçük ve kısa rahim, rahim içi miyom, rahim ağzı darlığı olanlara takılmaz. Şiddetli adet sancısı ya da âdet kanaması olanlara takılmaz.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Spiral çıkarıldıktan sonra özellikle dikkat edilmesi gereken bir durum yoktur. İşlem sonrasında ağrı veya kanama olursa mutlaka muayene için doktora başvurulmalı. Ağrı veya kanama, spiral çıkarılırken rahim ağzının yaralanmasından veya spiralin tamamının çıkarılmamış olmasından kaynaklı olabilmektedir.
Sorusu sıklıkla soruluyor. Spiral kayması genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama ile kendini belli eder. Ayrıca nadiren hastalar spiralin ped ya da çamaşıra düştüğünü görebilir. Ancak bazı durumlarda hiçbir belirti vermeyebilir.
Kullanım süresi bittiğinde veya gebe kalmak istediğinde kişinin spiralini çıkartmak için yine bir kadın doğum uzmanına muayene olması gerekir. Spiralin çıkarılması zor bir işlem olmayıp anestezi işlemi gerektirmez. Takılırken rahim ağzında bırakılan ipinden tutularak spiral çekilir ve çıkartılır. Bu işlem ağrısızdır.
Bazen rahim, spiral takılması nedeniyle iltihaplanabilir. Rahim iltihaplanırsa, adet döngüsünü değiştirebilir. Örneğin özellikle şiddetli olabilir veya normalden farklı bir zamanda ortaya çıkabilir. Ayrıca midenizin alt kısmında ağrı olabilir veya ateşiniz çıkabilir.
Bazı spiral çeşitleri, miyomlar gibi rahim sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan aşırı kanamayı azaltmak için kullanılabilir. Kanser Riskini Azaltma: Hormonal spiral türleri, rahim içi kanser riskini azalttığı için rahim kanseri veya endometrial hiperplazi riski olan kadınlar için önemli olabilir.
Hormonlu spiral 5 yıl dolunca çıkarılması gerekir. Bakırlı spiraller kontrollerini düzenli yaptırmak şartı ile daha uzun süre kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri