En lezzetli anne usulü kuru köfte için ihtiyacınız olan malzemeler iyi kalitede dana kıyma, soğan, maydanoz, yumurta, zeytinyağı ve köfte baharatları olacak. "Ev köftesine ne konur?" derseniz de en sevilen baharatlar kimyon, yenibahar, tuz ve karabiber olsa da arzuya göre farklı baharatlar ekleyebilirsiniz.
Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Derin kasenin içine 500 g köftelik az yağlı kıymayı 1 paket (41 g) köfte harcını ve 1/2 su bardağı (100 ml) suyu koyun. Karışıma 1 yumurta kırıp harç kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Harca şekil verdikten sonra yağsız tavada, fırında, ızgarada veya mangalda pişirip sıcak olarak servis edin.
İlgili 24 soru bulundu
En lezzetli anne usulü kuru köfte için ihtiyacınız olan malzemeler iyi kalitede dana kıyma, soğan, maydanoz, yumurta, zeytinyağı ve köfte baharatları olacak. "Ev köftesine ne konur?" derseniz de en sevilen baharatlar kimyon, yenibahar, tuz ve karabiber olsa da arzuya göre farklı baharatlar ekleyebilirsiniz.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
1 tane soğan rendelenir, kıyma, soğan ve baharatlar bir kaba konulur. Bayat ekmekler ufalanır ya da robotta çekilir onlar da malzemelerin içine katılır. Bütün malzemeler 5 dakika kadar yoğurulur. İnce ince doğradığımız maydanozlar yoğurduğumuz harcın içine katılır ve 1- 2 dk daha yoğurulur.
İçerisinde 1 yumurta, 1 adet rendelenmiş kuru soğan, 1 dilim bayat ekmek içi, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı tuz ve karabiberi katın. Tüm malzemelerini eklediğiniz köfte harcını kıvam alıp, toparlanana kadar yoğurun ve üzerine streç film kapatıp en az yarım saat buzdolabında dinlendirin.
Ekmek içi yerine köfteye mısır unu da koyabilirsiniz. Tavada iki kaşık mısır ununu yağsız olarak kavurup soğutarak kıymaya ilave edebilirsiniz. Kuru ekmek içi yerine en çok kullanılan alternatif ise galeta unu. Bir fincan galeta unu, yarım kilogram kıyma için yeterli olacaktır.
- Köfteye yumurta eklemenin doğru olmadığını söyleseler de tavada yapılan köftenin dağılmasını önlemek için ekleyebilirsiniz. Eğer köftede yumurta kokusu hissetmek hoşuna gitmiyorsa biraz süt ekleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak harca 2-3 kaşık galeta unu koymak da köftenin pişerken dağılmasını engeller.
"Köftecilerdeki köfteler neden daha yumuşak ve lezzetli oluyor?" diye soruyorsanız, cevabı maden suyunda! Çünkü maden suyu ile yapılan köfteler soda sadesinde çok daha az yağ çekiyor, köfteler puf puf oluyor. Soda, sadece köfte değil, pek çok kızartma yemeğinde de bu amaçla kullanılıyor.
İrmiğinde birleştirici özelliği var ve köfte yaparken yine galeta unu yerine ne kullanılır diye düşünüyorsanız irmik kullanabilirsiniz. Yarım kiloluk kıymaya 3-4 yemek kaşığı irmik koyarsanız yeterli olacaktır.
Köftelerimiz %70 dana eti, %30 kuzu eti, ekmek, tuz, pul biber, beyaz soğan ve ustalarımızın maharetleriyle üretilmektedir.
Bir kabın içerisine kıyma, soğan, galeta unu, zeytinyağı, soğuk su ve baharatları ekleyerek yoğurun. Kıymayı, malzemeler özdeşleşinceye kadar, yaklaşık 10 dakika yoğurun. Elinizde kıymalı harcı toparlayıp yoğurma kabına sert bir şekilde atın. Bu işlemi 10 kez tekrarlayın.
Suyunu süzüyoruz çünkü salça koyacağımız için köftemiz sulu olabilir. Bir kaba rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğanı koyuyoruz. Üzerine kıyma, ufalanmış bayat ekmek içi koyup 1 adet yumurta kırıyoruz. Salça, tuz, kekik, karabiber, kimyon ve toz kırmızı biberi de üzerine ekleyip güzelce yoğuruyoruz.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır.
Tencerenize çok fazla yağ koymamaya özen gösterin ve yağınız tamamen kızmadan köfteleri içerisine atmayın. Aksi takdirde köfteleriniz yağ çeker ve çok daha uzun sürelerde pişer. Hazırladığınız tüm köfteleri aynı anda yağa atmamaya özen gösterin. Bölümlere ayırın ve azar azar ilave ederek köftelerinizi kızartın.
Derin bir kaba 350 gr kıyma koyun. Üzerine 1 adet yumurta kırın. 1 adet orta boy kuru soğan rendeleyin. Ardından 2 yemek kaşığı galeta unu, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı pulbiber ve tuz ekleyin.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri