Makarna suyunu dökmemek için çok fazla su kullanılmaması, daha az su ile makarnanın kaynatılması gerekir. Az su ile kaynayan makarnanın yapışmaması için ise sık sık karıştırılır.
Su yüksekliği tencerenin 3/4'ünü geçmemelidir. Fazla su doldurulursa kaynadığı zaman tencereden taşar, az suda ise makarna iyi pişmez ve tencerenin dibine yapışabilir. Makarna bol tuzlu suda haşlanmalıdır. Tuzu baştan değil, su kaynadıktan sonra 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak şekilde eklemek gerekir.
Tencerenin kapağı kapatılmamalı, metal kaşık kullanılmamalıdır.Genelde pişirme süresi 10-12 dakikadır. Italyan usulü pişirmede, makarnaların diri olması için 9-10 dakika haşlamak yeterlidir. Pişen makarna süzülerek, ılık suyla yıkanır.
Tıpkı çorbada olduğu gibi makarna suyunu pilava da koyabilirsiniz. Bulgur ya da pirinç pilavında normal su yerine kaynamış makarna suyunu tercih edebilirsiniz. Ayrıca içerisine su ya da yoğurt eklenen börek soslarında, çorba terbiyesinde ya da sebze haşlamada da makarna suyu kullanılabilir.
Şöyle açıklayalım; makarnanın içerdiği tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminler suda çözülebiliyor ve makarnayı haşladığınız suyu döktüğünüz anda aslında bu sağlık deposunu da boşa harcamış olabiliyorsunuz.
İlgili 17 soru bulundu
Pişirme süresinin uzaması faktörü ile makarna yüzeyinde pürüzlerin oluştuğu ve nişasta jelinin suya daha fazla geçtiği anlaşılmıştır. Aynı zamanda makarnanın elastikiyeti ve yapışkanlığı için katkı sağlamaktadır. Makarnanın suyla birleşiminden çıkan nişastalı suyun besin değeri yönünden özel bir yararı yoktur.
Bol su içerisinde makarna daha rahat pişer. Su kalitesi de makarnanın lezzeti açısından önemli. Kaliteli bir içme suyu makarnaya daha iyi bir tat verir. Musluk suyunda bulunan klor gibi yabancı maddeler makarnanın tadını bozabilir.
Makarna pişirme suyunu, yemek soslarını seyreltmek için kullanabilirsiniz. Pesto sos gibi yemeklere ekleyebileceğiniz yoğun soslara makarna suyu ekleyerek inceltmeniz mümkün. Makarnaya suyunu çorbalara ekleyebilirsiniz. Makarna suyu zaten tuzlu olacağı için çorbalara fazla tuz eklemekten kaçının.
8 su bardağı kaynar suyu koyup, kaynamaya bırakıyoruz. 8 dk kaynıyor makarna. Kapağını kapatıp, üstünü bezle kapatıp, şişmesini bekliyoruz. Bir 8 dakika kaynadıktan sonra kapağını açıp, bir defa karıştırıyoruz. Kapağını hamurlaşmaması için açık bırakıyoruz.
Makarna haşlanıp süzüldükten sonra vitamin ve lezzetinin kaybolmaması için soğuk sudan geçirmeyiniz. Ama belirli bir müddet soslanmadan bekleyecekse yapışmaması için sıvı yağla yağlayarak bekletebilirsiniz. Haşlama suyunuz kaynayıp makarnanızı attıktan sonra makarnaları tahta bir kaşıkla muhakkak 1 kez karıştırınız.
7. Yanlış: Makarna pişerken tencerenin kapağı asla kapatılmaz. Doğru: Makarna pişerken kapağını kapatmanız makarnanızın tadını etkilemez.
Özellikle de sonrasında sosla karıştıracaksanız. Zira makarna suyundaki nişasta sayesinde hem sosun kıvamı artar hem de sosla makarnanın bağlanması kolaylaşır.
Cevap : Eleme yöntemi ile ayrılır , şeklinde olacaktır.
1)Tuz yemekle birlikte pişer sonradan atılmasıyla tuz eşit olarak dağılmayacaktır. 2)Tuz suyun kaynama sıcaklığını yükseltir yani örneğin saf su 100 derecede kaynıyorsa tuzlu su 105 derecede kaynayacaktır ve makarna daha çabuk pişecektir.
makarnaya sos hazırlarken musluk suyu yerine kullanılınca sosu daha güzel yapan su. makarna haslandıktan sonra suyundan bir bardak ayrılıp , bu su ile sos yapılmalıdır . lezzeti had safhaya tasir.
Çorbanın içinde ki ununda etkisiyle makarnalar daha çabuk tencerenin dibine çöküyor ve tabana yapışıyor. Karıştırırken dipten etkili bir biçimde karıştırın lütfen. Makarnalar iyice şişip yumuşayınca çorbaya kuru nane ve tuzunu ilave edelim eğer çorbada bulyon kullandıysanız tuzunu daha dikkatli atmanızı tavsiye ederim.
Makarnada pişince bir kaseye yoğurdu yumurtayı ve unu ekleyelim.Pürüzsüz olana kadar çırpalım. Yemeğin suyun dan 2 kepçe suyu yoğurda ekleyelim biraz daha çırpalım. Yoğurtlu karışımı yavaş yavaş yemeğe ekleyelim ve karıştıralım. Fokurdamaya başlayınca tavaya yağı ve naneyi koyalım ve yakalım.
Pişen makarna süzülerek, ılık suyla yıkanır. Makarna asla soğuk suyla yıkanmamalıdır.Süzülen makarna, biraz yağ, tuz ve karabiber eklenerek hafif ateşte ısıtılır. Önceden hazırlanan sos eklenerek servis yapılır. Makarna salatası yaparken, süzülen makarnayı tekrar ısıtmaya gerek yoktur.
* Makarna ve erişte gibi B grubu vitaminlerinden zengin besinlerin haşlama suları dökülmemeli, suyu çektirilerek pişirilmelidir. Haşlama suyu dökülür ve ardından soğuk suyun altında tutulursa B1 vitamininde %80'e varan kayıplar oluşabilir.
Cevabınız suyunu dökmek için süzgeçten geçirmek ise şu an usta İtalyan şefler tarafından kınanıyorsunuz. O bulanık, nişastalı suyu lavaboya dökerek altın bir fırsatı kaçırdığınızı biliyor muydunuz? Makarnalarınızın lezzetini bir üst seviyeye taşımak için makarna suyunu sakın lavaboya dökmeyin.
Konuyla ilgili olarak resmi ya da yapılmış olan herhangi bir çalışma yoktur. Yani doğal kaynak suyu ve ya işlenmiş su ya da musluk suyu yemek pişirilirken kullanılabilir.
Pişen makarna süzülerek, ılık suyla yıkanır. Makarna asla soğuk suyla yıkanmamalıdır.Süzülen makarna, biraz yağ, tuz ve karabiber eklenerek hafif ateşte ısıtılır. Önceden hazırlanan sos eklenerek servis yapılır.
Noodle musluk suyuyla yapılır mı? suyu da musluktan içebildiği için makarnayı musluk suyunda haşlamakta bir sakınca görmüyordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri