İletişimde kullanılan göstergeler Dil dışı göstergeler: Resim, şekil, işaret, hareket, jest ve mimikler bu gruba girer.
İletişimin en önemli aşaması mantıklı ve anlamlı iletiler oluşturabilmektir. Düşünceleri mantıklı ve anlaşılabilir iletilere dönüştüren ise dildir. Bir ileti oluşturacak olan kaynağın, dili iyi kullanarak, anlatmak, iletmek istediği düşünceyi doğru sembollerle kurması ve iletmesi, dili iyi öğrenmesine bağlıdır.
Mümkün elbette. Hatta en hızlı düşünme, imgeler ile yapılan düşünmedir. Dil yavaşlatır. Çünkü gördüklerinizi yeniden düzenleyerek farklı bir kalıba sokarsınız dili kullanırken.
İnsanlarla iletişimde en etkili araç dilimizdir. Konuşmuş olduğumuz dil aracılığı ile düşüncelerimizi ve kendimizi karşı tarafa ifade ederiz. Dilimizi doğru kullandığımızda karşı tarafta olumlu etkiler bırakabileceğimiz gibi, tam tersi olarak yanlış kullandığımızda olumsuz etkiler de bırakabiliriz.
Dil insanların duygu, düşünce ve isteklerini anlatmak, birbirleriyle iletişim kurmak amacıyla kullandıkları sesli ya da yazılı göstergeler dizgesidir. Dil, toplumdaki bireylerin birbirleriyle anlaşmaları, kaynaşmaları, uyum içinde yaşayabilmeleri ve birikimlerini gelecek kuşaklara aktarabilmeleri için gereklidir.
İlgili 36 soru bulundu
Dil ile geçmiş, tarih bilinci ve gelecek şuuru oluşur. Dil ile bildiklerimizi üretir, saklar, aktarırız, dil ile yeniden üretiriz. Dil olmasaydı uygarlık(lar) da olmazdı. Örneğin, "Tavuklar neden bir uygarlık yaratmamış?" diye sorabilirsiniz.
Dil olmazsa insandan, toplumdan, milletten ve milletler ailesinden söz edilemez. Toplumsal ve üretici eylemler sonucunda düşünce oluşur. Bu oluşum sürecinde tarihsel ve toplumsal birikimler rol oynar. Çünkü düşüncenin kökeni insanın ve toplumun varlığına dayanır.
Mutlak anlamda dil, düşüncenin ve dünya görüşünün iletişim aracı olarak tanımlanır.
Dil, ortak iletişimi sağlayan temel bir araçtır. Bu aracın her çağda farklı da olsa kendine özgü bir iletişim kanalını oluşturduğu görülmektedir.
Diğer bir deyişle, bir iletinin oluşturulma amacı; alıcıda (dinleyici) bir etki oluşturmaktır. Dilin çağrı işlevi onun alıcı odaklı yönünü ön plana çıkartmaktadır. Bir konuşucunun ürettiği ileti dinleyiciyi belirli bir amaç için harekete geçirmeyi amaçlıyorsa çağrı işlevini içerdiğini gösterir.
Dil düşünce eylemi ve düşünce açısından ele alındığında insanı insan yapan her şeyin büyük ölçüde dilde yer aldığı ya da dile yansıdığı görülür. Gerçekten de dil bireyin bilincini oluşturan benliğini biçimlendiren temeldir; bilincin köklerine, bilinçaltının derinliklerine uzanan başlıca insani işlevdir.
Dil ve düşünce birbirini besleyen, birbiriyle beslenen birbirini tamamlayıp anlamlı hale getiren kavramlardır. Dil insanı insan yapan değerleri, kültürü, duyguyu, düşünceyi ve inancı oluşturur. Bütün bu kavramların devamlılığını kuşaktan kuşağa aktarımını sağlar.
Yani düşünce, dil olmadan da vardır. Bir başka deyişle, düşünme dilden önce vardı. Dil ise, düşüncenin ifade edilmesi söz konusu olduğunda aktarım görevini yapmak için vazgeçilmez bir araçtır.
İletişimin önemi:
Toplum içinde yaşayan her insan, farkında olsun veya olmasın, birbirleriyle iletişim içindedir. İnsanlar duygu, düşünce ve hayallerini, sorunlarını birbirlerine iletişimle aktarırlar. İletişimle insanlar birbirlerini anlarlar, sorunlarını paylaşırlar, problemlerine çözümler üretirler.
Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Bütün dillerin dil bilgisi kuralları vardır. Kuralsızlık beraberinde öngörülemezliği, anlaşılamazlığı ve öğrenilemezliği de getireceği için kuralsız bir dil dendiğinde artık dilden bahsetmek de mümkün olmayacaktır. 1.1.2. Dil, doğuştan getirilen insana özgü bir sistemdir.
İletişim: Kişilerin duygu, düşünce yada bilgilerini herhangi bir yolla başkasına transferine denir. İletişimde kişinin konuşma şekli, kullandığı kelimeler, beden dili, jest ve mimikleri, ses vurgusu önem taşır. Dil: İletişimi sağlayan araçtır. Düşüncenin sözel ya da sözel olmayan bir yolla iletilmesidir.
İletişim Biçimleri
Bunlar: Sözlü iletişim, yazılı iletişim, sözsüz iletişim (beden dili) ve elektronik iletişimdir. Page 2 a)Sözlü İletişim: İletişim şekillerinden en etkili ve hızlı olanı sözlü ve yüz yüze olan iletişimdir. Sözlü iletişimde, duygu, düşünce ve bilgi aktarımı daha sağlıklı ve akıcı olur.
İnsanlar arasındaki iletişimin en temel araçlarından biri olan dil, milletlerin geçmişten devraldıkları bir mirastır. Dil yoluyla insanların birbirlerini, geçmişten bu güne ve de geleceğe yönlendirmesi sağlanmaktadır. Ortak dil ortak kader birliği demektir.
Sözsüz iletişim, konuşulan dilin dışında, jestler, mimikler ya da diğer dilsel olmayan işaretler aracılığıyla ifade edilen iletim biçimlerini kapsar. Günlük iletişimin önemli bir kısmı sözsüz iletişime dayanır.
Dil, ağız içinde bulunan ve tat alma duyusunu gerçekleştiren, kaslardan yapılmış bir organdır. Ayrıca yiyecekleri çiğneme ve yutma işlemlerine yardım eder, insanlarda konuşmayı da sağlar.
İnsanlar arasındaki iletişimin en temel araçlarından biri olan dil, milletlerin geçmişten devraldıkları bir mirastır. Dil yoluyla insanların birbirlerini, geçmişten bu güne ve de geleceğe yönlendirmesi sağlanmaktadır. Ortak dil ortak kader birliği demektir.
Dil, bir düşüncenin bir zihinden bir başka zihne aktarılmasına yarayan işaretler sistemidir. Aktarılmak istenen düşünce ya da niyet çeşitli olabileceği için dilin görevleri de değişik olabilir. Dilin inanç, tahmin veya bilgilerimizi iletmek amacıyla kullanılmasına dilin bildirme görevi denir.
Dilin değişmesi kaçınılmaz olmakla birlikte evrildiği yönün kontrolsüzce bir nehirden akması kimi toplumlar için zarar vericidir. Sosyokültürel olarak kalitesini koruyan toplumlar hem kültür miraslarını hem de tarihsel akıştaki dillerini gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri