Dil Peyniri Nedir? Genellikle inek ve koyun sütünden üretilen dil peyniri, özellikle Trabzon, Kars ve Erzurum gibi ülkemizin doğu illerinde üretilen lifli bir peynirdir. Besin değeri yüksek ve sağlıklı bir peynir çeşidi olarak bilinir. Tam yağlı peynir çeşidi olup, tadı kaşar peynirine benzer.
Kars ve Erzurum yöresinde üretilir. Genellikle inek sütünden üretilse de koyun sütü ile de üretilebilir. Tam yağlı bir peynir çeşididir. Lifli, tel tel ayrılan bir peynirdir.Tadı kaşar peynirine benzer fakat kaşar peynirine göre daha yumuşaktır.
Dil peyniri az tuzlu tadı, hafif kremsi kıvamı ve kolay eriyen yapısı ile mutfakta geniş bir kullanıma sahiptir. Öncellikle kahvaltılarda tüketilen dil peyniri, hem farklı peynirler ile karıştırılarak hem de tek başına tost yapılır. Kolay eridiği için ev yapımı pizzalarda kullanılır ve pastırmanın yanında yenir.
Dil peyniri Kars ve Erzurum yöresinin meşhur süt ürünlerindendir. Tam yağlı inek sütünden elde edilen dil peyniri, lifli bir yapıya sahiptir. Tel tel ayrılan dokusuyla hem tüketimi rahattır hem de kullanımı. Kaşar peyniriyle kıyaslandığında daha yumuşak olan dil peyniri, ilk tadımda süt tadını daha yoğun hissettirir.
Lif lif dağılabilen Bahçıvan Dil Peyniri ile lezzetli tost ve sandviçler hazırlayabilirsiniz. Dil peynirinin aynı zamanda künefe peyniri olarak da anıldığını biliyor muydunuz? Bunun sebebi künefenin yapımında dil peyniri kullanılmasıdır. Hijyenik koşullarda ve el değmeden üretilen peynirler; besleyici ve lezzetlidir.
İlgili 27 soru bulundu
Künefe yaparken kesinlikle çiğ süre yakın tuzsuz peynirler tercih edilmelidir. En kolay bulunanlar dil peyniri ve lor peyniri olduğu için birçok yerde bunların tercih edildiğine şahit olabilirsiniz.
Hatay peyniri, tatlı peyniri ya da kadayıf peyniri olarak tanınmaktadır. Künefe peyniri protein ve kalsiyum içermektedir. Künefe peynirini tatlı dışında tüketerek kalsiyum desteği olarak tercih edebilirsiniz. Hatay ilinde bolca üretimi yapılan künefe peyniri, bu yöre halkına da gelir imkanı sağlamaktadır.
Buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağladıktan sonra muhafaza etmek ise en doğru yaklaşımdır. Peynirin tuzunu çıkarmak için çeşme suyu ile yıkamak yanlıştır. Süt ile peyniri bir kapta beklettiğimizde peynirin damak tadınız bozmadan doğal bir şekilde tuzunun çıktığını göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
Dil Peynirinin 100 gramında 271 kcal kalori, ayrıca 1 Dilim yani 30 gram Dil Peynirinde 81 kalori bulunmaktadır. Dil peyniri, tuzsuz, tel tel yapısıyla kilo kontrolünün olduğu diyetlerde kullanılabilir. Light dil peyniri tercih etmek kilo kontrolü açısından daha iyi olacaktır. Kalori değeri taze kaşara göre daha azdır.
İsviçre asıllı emmental de favoriler arasında. Amerika'nın ünlü muenster peyniri de tosta yakışan bir başka peynir cinsi. Bizde genellikle ucuz olsun diye taze kaşar kullanılır.
Dilimlediğiniz peynirleri önce una, sonra yumurtaya, sonra galeta unu karışımına bulayarak az yağda kızartın.
Tost ekmeğinin üzerine zeytin ezmesi sürün ve Mezekar Dil Peyniri, Mezekar Sürk Peyniri ve Mezekar Örgü Peyniri ile kuru domatesleri 2 ekmek arasına yerleştirin. 200 °C ayarlanmış tost makinesinde 10 dakika pişirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Bebeklere 6.aydan itibaren kahvaltı içinde peynir başlanabilir. Tuzsuz ve yumuşak peynirler (dil peyniri, krem peynir, ricotta, lor, yumuşak tuzsuz beyaz peynir ) tercih edilmeli, hatta akşamdan temiz su içinde bekleterek sabah tuzun daha azalması ve peynirin yumuşaması sağlanabilir.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
1 kibrit kutusu kaşar peyniri (30 gr): 106 kcal. 1 ince dilim kaşar peyniri (20 gr): 71 kcal. 1 küp dilim kaşar peyniri (10 gr): 35 kcal.
1 dilim peynir kaç kalori? Kibrit kutusu peynir kaç kalori? Ortalama kalınlıktaki ve 30 gram ağırlığındaki 1 dilim peynir (kibrit kutusu büyüklüğünde) 93 kcal değerindedir.
Diyetisyen Burçin Çelikezer 100 gram ezine peynirinin 309 kalori olduğunu bildirmektedir. 1 dilim ezine peyniri 30 gramdır ve 100 kaloridir.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Dil peyniri buzdolabının içinde hava alan bölmede saklanmalıdır. Buzdolabında saklanmadan önce pamuklu bir beze veya tülbentle sarılırsa daha uzun süre taze kalır.
Dondurulması En Kötü Peynirler
Parmesan gibi rendelenmiş sert peynirler dondurulabilir, ancak 12 aya kadar saklanacakları buzdolabında saklamak daha mantıklıdır. Bu sayede donma ile gelen kalite kaybı yaşamazsınız.
Ezine peyniri yapımı, peynir tesislerinde geleneksel birikim eşliğinde modern yöntemlerle üretilir. Üreticilerin tabiri ile üretim şekli beyaz peynirle aynıdır. Yani Ezine peyniri beyaz peynir farkı yoktur zaten Ezine peyniri bir tür tam yağlı, salamura beyaz peynirdir.
Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en büyük farkı, üretildiği süt ürününün Ezine bölgesinden sağlanmasıdır. Görünüş ve yapı itibariyle beyaza yakın açık sarı renge sahip olup orta sertlikte bir peynir çeşididir. Ezine peyniri, aynı zamanda küçük çaplı gözeneklere sahiptir.
Orijinal künefe peynirinde keçi sütü kullanılsa da inek sütünden de yapılıyor. Tuzsuz Hatay künefe peyniri ya da tuzsuz Antakya peyniri olarak bilinen künefe peyniri özel olarak künefe tatlısı için üretiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri