Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar: Bazı kişiler boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların bir belirtisi olarak küçük dil şişmesine yakalanabilirler. Alerjiler: Evcil hayvan tüyü, toz, polen veya alerjik bazı besinler, küçük dil şişmesine neden olabilir.
Küçük dilde oluşan basit enfeksiyonlar genellikle tıbbi tedavi gerektirmez. Yumuşak gıdalarla beslenme, çok sıcak ve çok soğuk besinleri tercih etmeme, boğaz spreyi ve gargaralarının kullanımı ile birkaç gün içerisinde enfeksiyon iyileşeceğinden belirtiler de yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar.
Dilin ağzı taşacak şekilde büyümesine makroglossi denilmekte ve çoğu zaman çocukluk çağında rastlanmaktadır. Hastalığa çene kemiği ile diş yapılarında bozukluklar ve çeşitli anomaliler de eşlik edebilir. Bu tablo kişide bazen ciddi ve istenmeyen kozmetik sorunlara da yol açabilmektedir.
Küçük dilin şişliği yiyecekleri yutarken ve soluk alıp verirken ağrıya neden olabilir. Genellikle ciddi bir sağlık sorunu olmayan bu durum evde yapılacak bazı tedbirler ile birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Özellikle buz, dondurma veya soğuk içecekler dilin şişmesini azaltabilir ve ağrıyı dindirebilir. Ağız Gargara: Ilık tuzlu su veya antiseptik gargara solüsyonları kullanarak ağız içini gargara yapmak, dil şişmesine eşlik eden enfeksiyonları kontrol altına alabilir ve ağız hijyenini sağlayabilir.
Dil Şişmesinin Neden Olur? Dil şişmesi için kullanılan tıbbi terim glossittir. Bu, dilin kızardığı, iltihaplandığı ve dilin yüzeyinin pürüzsüz göründüğü bir rahatsızlıktır.
Dil Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
Küçük dil şişmesi genellikle ciddi ciddi bir durum değildir ve evde uygulanan basit önlemlerle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelebilir. Ancak, şişlik şiddetliyse, beslenmeyi engelliyorsa veya solunum güçlüğü yaşanıyorsa derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve tedavi alınmalıdır.
Kişiler düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya özen göstermelidirler. Kortikosteroid ilaçların tedavide kullanıldığı ve başarılı sonuçlar sağladığı bilinmektedir. Şiddetli olmayan dil iltihabı durumunda doktor tarafından yalnızca ağız çalkalama sularının kullanımı da tavsiye edilebilmektedir.
Bazı durumlarda uzun süre uvula uzaması devam ettiğinde kronikleşebilir. Uyku apnesi, horlama, nefes darlığı gibi durumlar yaşanabilir. İleri vakalarda küçük dil ameliyatı, uvulektomi (küçük dilin ucunun kesilmesi), uvulopalatal flep, lazer veya radyofrekans yöntemleri ile tedavi başarıyla gerçekleştirilebilir.
Dil büyümesinin belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir; Dilin olması gerekenden uzun ve sarkık olması Dilde meydana gelen iltihaplanmalar. Dil üzerinde görülen yaralar.
Dil Kaslarının Sinirinin Uyarılması (Hipoglossus Siniri Stimülasyonu) Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
Dil kökünde oluşan kabarcıkların nedenlerini; dili ısırma, bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü, yetersiz beslenme, alerjik maddeler, sigara tüketimi, kawaski sendromu, dil yaralanmaları, oral herpes, aftlar; sık görülmemekle birlikte kanser, pamukçuk ve enfeksiyonlar olarak sıralayabiliriz.
Dil kanseri, çoğunlukla dil yüzeyini örten hücrelerden başlayan bir kanser türüdür. Dil kanseri, hem dilin görünen kısmını hem de boğaza doğru uzanan kısmını etkileyen kanserleri ifade eden genel bir terimdir. Dil kanseri en sık skuamöz veya yüzey hücrelerinde dilde bir yara veya kitle olarak görülebilir.
Yutkunurken dil ön dişlere dayandığında bu durum siz konuşurken de bu şekilde olmaktadır ve bu durum peltekliğe sebep olmaktadır. Bu durumu azaltmak için dilinizi ağzın alt kısmına ya da damağınıza yapıştırarak yutkunmaya çalışın ve dilinizi o şekilde tutmaya çalışın ki bu şekilde diliniz o konuma gelmeye alışacaktır.
Örnek vermek gerekirse, adaçayı, ekinezya, papatya, nane, hatmi kökü, zencefil, meyan kökü, çemen otu, ıhlamur, limon, kuşburnu, böğürtlen gibi bitkilerin çaylarının içilmesi boğaz şişliğine iyi gelir ve belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur.
Dilinizi yutmanız mümkün değildir. Ancak nöbet sebebiyle dilinize zarar vermeniz haklı bir kaygıdır.
Dil Ülseri (Stomatitis) bir dil veya ağız boşluğunda yaralanmaların oluştuğu bir durumdur. Bunlar genellikle kızarıklık, şişlik, ağrı ve yara olarak görülebilmektedir. Belirtileri arasında ağrılı yutma, boğaz ağrısı ve dilin duyarlılığı da bulunabilmektedir.
Ağız içi veya dil yüzeyinde üç haftadan uzun süredir bulunan yara, kabarıklık, çukurlaşma veya renk değişikliği şeklindeki oluşumlarda bir kulak burun boğaz hekimine başvurmakta fayda vardır.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
NADİR BİR SOLUNUM YOLU OBSTRUKSİYON OLGUSU: DİL KÖKÜ APSESİ Öz: Dil apsesi çok nadir görülen, dilde şişlik, boğaz ağrısı,yutma güçlüğü, nefes darlığı, tükürüğünü yutamama,dilin dışarıda kalması gibi belirtiler gösteren ve hayatıtehdit eden bir klinik durumdur.
Yetersiz Ağız Bakımı
Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur.
Besin alerjileri, dilde kabarıklık oluşumuna veya dilin şişmesine yol açabilir. Tüm dilin aniden şişmesi 'anafilaksi' adı verilen ağır bir alerjik reaksiyonun habercisi olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri