Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar: Bazı kişiler boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların bir belirtisi olarak küçük dil şişmesine yakalanabilirler. Alerjiler: Evcil hayvan tüyü, toz, polen veya alerjik bazı besinler, küçük dil şişmesine neden olabilir.
Büyük Dil (Makroglossi, Dil büyümesi) neden olur? Dilin aniden büyümesi ve ağız dışına taşması; anjioödem, fiziksel travma, ağız içindeki enfeksiyonlar, ilaç reaksiyonu ya da ağız içinde kontakt dermatit gibi tablolara bağlı olarak gelişebilir.
Damağın en arka kısmında asılı şekilde duran bu parça mukoza, bağ ve kas dokusu ile tükürük salgılayan kanallardan oluşur ve besinlerin ağızdan yutağa doğru itilmesini sağlar. Bazen enfeksiyon ve benzeri durumlarda uvula şişerek küçük dil şişmesi olarak adlandırılan durumun oluşmasına neden olur.
İlgili 19 soru bulundu
Dil Ülseri (Stomatitis) bir dil veya ağız boşluğunda yaralanmaların oluştuğu bir durumdur. Bunlar genellikle kızarıklık, şişlik, ağrı ve yara olarak görülebilmektedir. Belirtileri arasında ağrılı yutma, boğaz ağrısı ve dilin duyarlılığı da bulunabilmektedir.
Ancak bazı vakalarda kendiliğinden iyileşmez ve giderek sıkıntılı bir duruma gelebilir. Küçük dil şişmesine ne iyi gelir? Yeterince sıvı tüketmek, boğaz ağrısı ve yanma hissi için buz emmek, gece deliksiz bir uyku çekmek, tuzlu su ile gargara yapmak ve etkili bir boğaz pastili kullanmak gerekmektedir.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Küçük dil şişmesi genellikle ciddi ciddi bir durum değildir ve evde uygulanan basit önlemlerle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelebilir. Ancak, şişlik şiddetliyse, beslenmeyi engelliyorsa veya solunum güçlüğü yaşanıyorsa derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve tedavi alınmalıdır.
Kişiler düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya özen göstermelidirler. Kortikosteroid ilaçların tedavide kullanıldığı ve başarılı sonuçlar sağladığı bilinmektedir. Şiddetli olmayan dil iltihabı durumunda doktor tarafından yalnızca ağız çalkalama sularının kullanımı da tavsiye edilebilmektedir.
Dil yaraları genellikle iyi huylu lezyonlar olarak tanımlansa da kısa sürede iyileşmeyen dil yarası şikayetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine veya kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekir.
Dil kökünde oluşan kabarcıkların nedenlerini; dili ısırma, bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü, yetersiz beslenme, alerjik maddeler, sigara tüketimi, kawaski sendromu, dil yaralanmaları, oral herpes, aftlar; sık görülmemekle birlikte kanser, pamukçuk ve enfeksiyonlar olarak sıralayabiliriz.
NADİR BİR SOLUNUM YOLU OBSTRUKSİYON OLGUSU: DİL KÖKÜ APSESİ Öz: Dil apsesi çok nadir görülen, dilde şişlik, boğaz ağrısı,yutma güçlüğü, nefes darlığı, tükürüğünü yutamama,dilin dışarıda kalması gibi belirtiler gösteren ve hayatıtehdit eden bir klinik durumdur.
Besin alerjileri, dilde kabarıklık oluşumuna veya dilin şişmesine yol açabilir. Tüm dilin aniden şişmesi 'anafilaksi' adı verilen ağır bir alerjik reaksiyonun habercisi olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Boğaz Şişliği Kaç Günde Geçer? Boğaz şişliğinin ciddi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmadığı veya üst solunum yollarıyla ilişkili olduğu durumlarda rahatsızlığın ortalama 7 gün içerisinde geçeceği söylenebilir.
El şişmesine İyi Gelen Doğal Ve Bitkisel Tedavi. 5 lt suyun üzerine 2 çay bardağı tuz (sofra tuzu )ilave edikten sonra üzerine 2 avuç kadar mürver yaprağı ekledikten sonra kaynatılarak ılıması için bekletilir. Ardından ılıyan suyun içinde şiş elleri yarım saat kadar bekleterek ellere banyo yaptırır.
Bazı bitki çayları da mide şişkinliğine iyi gelir. Nane çayı, zencefil çayı ve papatya çayı gibi bitki çayları gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlar. Ayrıca ısırgan otu, maydanoz ve dereotu gibi yeşillikler de mide şişkinliğine iyi gelen doğal alternatiflerdir.
Yetersiz Ağız Bakımı
Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur.
Yutkunurken dil ön dişlere dayandığında bu durum siz konuşurken de bu şekilde olmaktadır ve bu durum peltekliğe sebep olmaktadır. Bu durumu azaltmak için dilinizi ağzın alt kısmına ya da damağınıza yapıştırarak yutkunmaya çalışın ve dilinizi o şekilde tutmaya çalışın ki bu şekilde diliniz o konuma gelmeye alışacaktır.
Dildeki uyuşmanın özellikle B12 eksikliğinden kaynaklandığı bilinmektedir. Bu nedenle dilde uyuşma gören kişiye süt, yumurta ve yeşillik tüketmesi tavsiye edilmektedir. Vitamin takviyesinin yanı sıra kişinin beslenmesine de dikkat etmesi ve gerekli besinleri yeterli miktarda tüketmesi gerekmektedir.
Dil ülseri, ağız ve dil içerisinde oluşan küçük yaralardır. Diğer adı aft olarak da bilinir. Dil ülserleri genellikle beyaz, sarı ya da gri renkte ve kırmızı bir sınır çevresi ile karakterizedir. Genellikle 1 ila 2 hafta içinde iyileşirler.
Yoğun stres ve kaygı bozukluğu dil yarasına neden olabileceğinden, stresle etkin şekilde mücadele edilmeli; gerekli görüldüğü takdirde, psikolojik yardım alınmalıdır. Ciddi ağrı ve rahatsızlık hissine neden olan dil yaralarında ilaç tedavisi uygulanabilir.
Ülser teşhisinin en doğru yöntemi ülserin direkt olarak görülmesine ve gerektiği zaman doku örneği alınmasına olanak sağlayan endoskopidir. Bazı ülser vakalarından baryumlu mide duedenum grafisi de endoskopi sonrasında yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri