Şişmiş tat tomurcukları dilde kırmızı veya beyaz kabarıklıklar halinde görülebilir. Tat tomurcuklarındaki bu şişlik oldukça ağrılı olabilir. Tat tomurcukları genellikle birkaç gün içinde normal haline geri döner. Pamukçuk, dilde ağrıya sebep olabilecek bir mantar enfeksiyonudur.
Yetersiz Ağız Bakımı
Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur.
Dil kökünde oluşan kabarcıkların nedenlerini; dili ısırma, bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü, yetersiz beslenme, alerjik maddeler, sigara tüketimi, kawaski sendromu, dil yaralanmaları, oral herpes, aftlar; sık görülmemekle birlikte kanser, pamukçuk ve enfeksiyonlar olarak sıralayabiliriz.
Karbonat: Dilde ortaya çıkan yaralar için karbonat sıklıkla kullanılır. Karbonat, ağrıyı hafifletme ve azaltma özelliğinin yanı sıra bazı enfeksiyonlar sonucu oluşan iltihaplanmalara karşı da etkilidir. Dil yaralarının tedavisinde kullanmak için bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık suyu karıştırın.
Fungiform papillalar içerisinde sıcaklık sensörlerini ve tat tomurcuklarını barındırır. Bu papillalar farklı sebeplerle genişleyebilir ve büyüyebilir. Dildeki kabarcıklarda büyümeye neden olan durumlar çoğunlukla ciddi bir sorun oluşturmazlar.
İlgili 38 soru bulundu
Büyük Dil (Makroglossi, Dil büyümesi) neden olur? Dilin aniden büyümesi ve ağız dışına taşması; anjioödem, fiziksel travma, ağız içindeki enfeksiyonlar, ilaç reaksiyonu ya da ağız içinde kontakt dermatit gibi tablolara bağlı olarak gelişebilir.
Vitamin ve Mineral Eksikleri
B12 vitamini, demir ve folat eksikliğinde dil pürüzsüz ve ağrılı olabilir. B12 eksikliğinde dil rengi parlak kırmızıya döner. Çinko eksikliğinde ise ağızda yanma hissedilebilir. Vitamin ve mineral eksiklikleri, dilde yara oluşumuna yol açabilir.
Halk arasında ağız yarası olarak da adlandırılan aftın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, darbe, ağız içini ısırma, gıdalara karşı hassasiyet, vitamin eksikliği, stres, ağız ve diş sağlığına dikkat etmeme, bazı hastalıklar ve hormonal değişimlerin aft ile bağlantılı olduğu söylenebilir.
Ağızda ortaya çıkan lezyonlar için karbonat sıklıkla kullanılır. Karbonatın iltihapları azaltmaktaki etkisi ile hem yara iyileşir hem de ağrı diner. Bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık su karıştırılarak macuncu bir kıvamda hazırlanan karışım yaranın üzerine sürülerek bir süre lezyon üzerinde bekletilmelidir.
Pamukçuk ya da dil mantarı olarak bilinen durum, ağız içerisinde gelişen bir mantar enfeksiyondur. Candida albicans olarak adlandırılan bir mantar türü, ağız içerisinde başta dil olmak üzere farklı yapılarda çoğalarak pamukçuk oluşumuna neden olur.
Akut farenjitte; boğazda ani başlayan yanma, yutkunmakla artan ağrı, boğazda uçuk şeklinde kabarcıklar, beyaz gri renkte iltihaplı dokular, ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, ağız kokusu ve ses kısıklığı ortaya çıkabilir.
Alerji sonucunda oluşan küçük dil şişmesine yönelik antihistaminik ilaçlardan yararlanılarak belirtilerin azalması sağlanabilir. Bademcik iltihabının sonucunda oluşuyorsa uzman doktor antibiyotik verebilir. Enfeksiyon sonucunda oluşuyorsa da şişliğin azalması için kortikosteroidlerden yararlanılır.
İnsan papilloma virüsü, Amerika Birleşik Devletleri'nde en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. 100'den fazla farklı virüs türünden yaklaşık 40'ı ağız, boğaz ve cinsel organları enfekte edebilir.
Şişliğin tek başına küçük dilde söz konusu olması durumu genellikle tahrişe bağlı ödemlerde görülür. Sert ve keskin yapıdaki besinlerin iyi çiğnenmeden yutulması, bu şekilde oluşan küçük dil şişmesinin en yaygın nedenidir. Bunun haricinde boğaz enfeksiyonları ile birlikte de uvulit çok yaygın bir şekilde görülür.
Demir Eksikliği
Demir eksikliği ise birçok sağlık problemine yol açmakla birlikte dil büyümesinin de sebepleri arasında yer almaktadır. Bu durumun başlıca nedeni demir eksikliği nedeniyle kansızlığın meydana gelmesi ve kansızlığın dil sağlığı açısından problemlere yol açmasıdır.
Aftöz yaralarda tahrişe yol açabilecek baharatlı, gazlı, asitli, parçacıklı ve tuzlu yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Sigara ve alkol tüketimine son verilmelidir.
Demir eksikliğinde, dilde iltihaplanmaya bağlı şişme, yara oluşması, ağız kuruması, ağız köşelerinde çatlaklar meydana gelebilir.
Dil kanseri genellikle dil yüzeyini kaplayan ince, düz hücreler olan skuamöz hücrelerde gelişir. Dil kanseri, dilin üzerinde yaralar, aftlar veya beyaz beneklerin oluşmasıyla kendini belli eder. İlk bakıldığında basit bir yara gibi görünse de uzun süre geçmeyen durumlarda kansere çevirebilir.
Dil ülserleri dilde üzeri, dil yanları veya dilaltı gibi alanlarda görülebilen, birçok farklı sebebeplere bağlı görülebilen, ağrılı, çapları birkaç milimetreden birkaç santimetre kadar değişebilen, kanama yapabilen yüzeyel veya derin yaralardır.
Ağızda siğil belki de en az duyduğumuz türlerden birisidir. Genel olarak ağzımızın içerisinde diş eti veya labial mukoza, dil, sert damakta asemptomatik, küçük, yumuşak, pembe veya beyaz renklerde hafif kabarık olarak kendisini belli eder. Tedavi edilmedikleri takdirde zaman içerisinde büyümeye başlarlar.
Küçük dil şişmesi, genellikle tahrişe veya enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Uvulit olarak adlandırılan bir durum, küçük dilin iltihaplanması sonucu meydana gelir ve yutma solunum zorluklarına neden olabilir. Aynı zamanda ağız içinde rahatsızlık ve ağrıya da yol açabilir.
Dil Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri