Aft Nasıl Geçer? Aftlar herhangi bir tedavi uygulanmasa bile genellikle 7 ila 10 gün süre zarfından kendiliğinden iyileşmektedir. Hekim ile birlikte çizilen tedavi planında asıl istenen; ağrıyı kontrol altında tutmak, iyileşmeye hız kazandırmak ve tekrarları önlemektir.
Ağızda acı hissi yaratan dil yarasına genellikle ağız ülserleri, travma, vitamin ve mineral eksikliği, virüs, bakteri, sigara kullanımı, enfeksiyon, yoğun baharatlı ve tuzlu gıdalar, sıcak-soğuk tüketimi neden olmaktadır.
Karbonatlı veya tuzlu suyla gargara yapmak aftın iyileşme sürecini hızlandırıp ağrıyı azaltabilir. Eczanelerde satılan antiseptik içerikli gargaralar veya spreyler de kullanılabilir.
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar.
İlgili 23 soru bulundu
Ağız içi yaraların (Oral Aft) olması Behçet Hastalığı tanısı konması için ilk koşuldur.
Aft bu durumlar ile ilgili olabilir: Hastalıklar: Aft, kronik iltihaplı bağırsak hastalığı, çölyak hastalığı (ince bağırsak mukozasının kronik hastalığı), Behçet hastalığı (vasküler iltihap) HIV enfeksiyonu, Herpes enfeksiyonu, el, ayak ve ağız hastalığı gibi hastalıklar bağlamında ortaya çıkabilir.
Aft üzerine direkt tuz uygulayabilirsiniz. Bu çok ağrılı olabilir. Alternatif olarak günde iki kez tuzlu su ile hazırladığınız solüsyonla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
Aftlar herhangi bir tedavi uygulanmasa bile genellikle 7 ila 10 gün süre zarfından kendiliğinden iyileşmektedir. Hekim ile birlikte çizilen tedavi planında asıl istenen; ağrıyı kontrol altında tutmak, iyileşmeye hız kazandırmak ve tekrarları önlemektir.
Ciddi ağrı ve rahatsızlık hissine neden olan dil yaralarında ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu kapsamda, klorheksidin ve tetrasiklin içerikli ağız yıkama solüsyonları, topikal uygulanan anti-inflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler hastaya verilebilir.
Ağzı tuzlu suyla çalkalamak, aftların kurutulmasına yardımcı olabilir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzunu eritin ve tükürmeden önce çözeltiyi 15 ila 30 saniye boyunca ağzınızın içinde döndürün. Gerekirse birkaç saatte bir tuzlu su ile çalkalamaya devam edebilirsiniz.
Dil yaralarının tedavisinde kullanmak için bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık suyu karıştırın. Bu karışımı macunsu bir hale getirin. Hazırlanan karışımı, etkilenen bölgeye sürün ve bir dakika kadar bekleyin. Bir dakikadan sonra dilinizi ılık suyla durulayın.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Genellikle dil yaraları birkaç gün ila birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşirler. Ancak bazı yaralar daha uzun sürebilir ve iyileşme süresi kişinin bağışıklık sistemi ve vücut yapısına da bağlı olabilir.
Dilde beyazlık, pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında vitamin eksikliği, ağız hijyenine dikkat edilmemesi, tütün ürünleri kullanımı ve yeterince meyve-sebze tüketilmemesi gibi faktörler sayılabilir. Çoğu zaman zararsız olan bu durum, nadir de olsa ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir.
Aftlara sebep olan aşırı tuzlu, baharatlı ve ekşi gıdalardan kaçınılmalıdır. Bu gıdalardan ne kadar az tüketirseniz aftın iyileşmesi o kadar hızlanır. Bir diğer yöntem su ve karbonat karışımı ile gargara yapabilirsiniz.
Aft bulaşıcı değildir, uçuk bulaşıcıdır.
Oralmedic® Aft Tedavisi. Ağız Yaralarının Ağrısını Anında Gideren Dünyanın İlk ve Tek Ürünü 📍Tüm Eczanelerde.
En sık neden olan ilaçlar antibiyotikler, ağrı kesiciler, epilepsi (sara) ilaçları olmakla birlikte birçok ilaç ağız içinde yara yapabilir. Ağız yaralarına ek olarak deride kızarıklıklar, yanık gibi içi su dolu kabarcıklar, deride soyulmalar, dudaklarda kanlı kabuklu yaralar, gözlerde kızarıklık görülebilir.
Ayva: Ayva ağız içi yaralarında doğal ve bitkisel bir ilaç olarak karşınıza çıkıyor. Yaralardan dolayı ayvayı çiğnemek zor olacağından, ayva dilimini yaranın üzerinde tutmak daha etkili olmaktadır. Karanfil: Karanfili gün içinde çiğnediğiniz takdirde ağız içinde oluşan bakterileri yok edebilirsiniz.
Soğuk kompres: Temiz bir bezin arasına koyacağınız birkaç buz ile aft olan bölgeye soğuk kompres yapıp aftın rahatsız edici etkilerini azaltabilirsiniz.
Ağız Yaralarına Ada Çayı Mucizesi
Ağrıyı ve iltihaplanmayı gidermeye yardımcı olan ada çayı, antibakteriyel ve yara iyileştirici özellikleriyle de biliniyor. Çay olarak hazırladığın bu bitkiyi garagara yaparak ağız yaralarından daha hızlı ve kolayca kurtulabilirsin.
Uçuğun oluşum nedeni herpes simpleks olarak adlandırılan bir virüstür. Daha önce bu enfeksiyonu geçirmiş olan kişilerde pasif halde bulunan bu virüs, güneş ışığına maruz kalma, stres, travma, yorgunluk, hormonal değişiklikler gibi durumlarda aktifleşerek uçuk oluşumuna neden olur.
Aftın nedeni henüz tam olarak tespit edilebilmiş değildir. Ancak birçok farklı etken gelişiminde etkili olabilmektedir. Genellikle ağza alınan darbeler (ağzın iç kısmını ısırma vb.), gıda hassasiyetleri, vitamin eksikliği, stres, kötü ağız ve diş sağlığı, birtakım hastalıklar aft gelişiminde etkili olmaktadır.
Aft yaralarının oluşumuna bakteri ya da virüs neden olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri