Dil Ülseri Tedavileri Nelerdir? Dil ülserleri genellikle kendiliğinden iyileşebilen yaygın bir ağız içi sorundur ve özel bir tedavi gerektirmez. Ancak, ağrı ve rahatsızlık hissi yaşayan kişiler, semptomları hafifletmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için bazı tedavi yöntemlerini deneyebilirler.
Dil ülserleri genellikle ağrılıdır ve birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilirler. Ancak, çok sayıda veya büyük boyutta olan ülserler, uzun süreli ağrı veya yutma güçlüğü gibi semptomlar varsa, doktorunuzla konuşmanız gerekebilir.
Dil ülserleri dilde üzeri, dil yanları veya dilaltı gibi alanlarda görülebilen, birçok farklı sebebeplere bağlı görülebilen, ağrılı, çapları birkaç milimetreden birkaç santimetre kadar değişebilen, kanama yapabilen yüzeyel veya derin yaralardır.
Dil yaraları genellikle iyi huylu lezyonlar olarak tanımlansa da kısa sürede iyileşmeyen dil yarası şikayetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine veya kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekir.
Dilde oluşan yaralar; el ağız ayak hastalığı, Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu ve sifilize bağlı gelişebilir. Bu hastalıklar ağız içerisinde, dil ucunda yara gelişmesine neden olabilir. Ağızdaki ağrı spesifik bir noktaya yoğunlaşıyorsa dilde ağız ülserine bağlı yara oluşmuş olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Genellikle dil ülserleri için özel bir tedavi gerekmez ve kendiliğinden iyileşirler. Ancak, ağrı ve rahatsızlık hissediyorsanız, ağız gargaraları veya topikal kremler gibi semptomları hafifletmek için bazı ağız bakım ürünlerini kullanabilirsiniz.
Kişiler düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya özen göstermelidirler. Kortikosteroid ilaçların tedavide kullanıldığı ve başarılı sonuçlar sağladığı bilinmektedir. Şiddetli olmayan dil iltihabı durumunda doktor tarafından yalnızca ağız çalkalama sularının kullanımı da tavsiye edilebilmektedir.
Genellikle hem anormal görünümlü alanı hem de sağlıklı dokuyu içeren bir parça bistüri veya başka aletler yardımı ile alınır ve bozulmayı önlemek için özel sıvılar içeren bir kaba konup patoloji laboratuvarına gönderilir. Bu işlem genellikle lokal anestezi altında hastanın canını yakmadan yapılır.
Aftöz ülser, mukoza zarlarında oluşan bir ülserdir. Ayrıca aft, aftöz stomatit ve pamukçuk yaraları da denir. Halk arasında ağız yaraları olarak da bilinen Aft, yaşamlarının bir noktasında birçok insanı etkileyebilen yaygın bir rahatsızlıktır.
Ağız içi yaralarının tam nedeni henüz bilinmemektedir. Teoriye göre, oral ülserler, vücudun beyaz kan hücreleri, bağışıklık sistemi bozukluğu nedeniyle sağlıklı hücrelerin yerine ağzın içindeki hücrelere saldırdığında ortaya çıkar.
Midenin üst kısmında meydana gelen yanma hissi ve ağrı, ülserin çok sık ve yaygın yaşanan belirtisidir. Bununla birlikte yemek yedikten sonra şişkinlik ve gaz, tokluk hissinin çabuk gelmesi, mide bulantısı ve iştahsızlık da ülser belirtileri olarak değerlendirilir.
Midenin iç örtüsünde meydana gelen hasarlara ve doku kayıplarına ülser denilmektedir. Mide asidi teması ile belli şikayetlere sebep olması ülser hastalığıdır. Mide ülseri tedavi edilmediği zaman mide kanamasına ve kansere sebep olabilmektedir.
Tuzlu su ile yapacağınız gargara ve karbonatın üstüne limon sıkarak macun kıvamına gelene kadar karıştırdıktan sonra yaranın üstüne sürüp, 1 dakika kadar bekledikten sonra yıkayarak dil üstünde oluşan yaraları geçirmeyi deneyebilirsiniz.
Tek başına bakterinin tedavi edilmesi ülser tedavisi için yetersizdir, ülserin iyileşmesi için mide asidinin yeterli bir süre baskılanması gerekir (genellikle 6-8 hafta). Mide ülserlerinde genellikle daha uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç duyulur.
Genellikle dil yaraları birkaç gün ila birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşirler. Ancak bazı yaralar daha uzun sürebilir ve iyileşme süresi kişinin bağışıklık sistemi ve vücut yapısına da bağlı olabilir.
Dil kanserinin en belirgin özelliği dildeki iyileşmeyen yaralardır. Dilde iki haftayı geçen yara, aft veya birden beliren beneklenmeler varsa bu bölge kanserler açısından değerlendirilmelidir. Dil kanseri hastalarının birçoğunda diş problemleri de meydana gelmektedir.
Kliniğimizde ise biyopsi randevusu almış iseniz o anda kliniğimize bir patoloji uzmanı doktor gelmekte ve alınan numuneyi hemen o anda incelemekte ve ilk değerlendirmesini söylemektedir. Daha ileri bir tetkik gerektiğinde ise laboratuvar incelemesi için 1 ila 3 gün gerekmektedir.
NADİR BİR SOLUNUM YOLU OBSTRUKSİYON OLGUSU: DİL KÖKÜ APSESİ Öz: Dil apsesi çok nadir görülen, dilde şişlik, boğaz ağrısı,yutma güçlüğü, nefes darlığı, tükürüğünü yutamama,dilin dışarıda kalması gibi belirtiler gösteren ve hayatıtehdit eden bir klinik durumdur.
Ağız Gargarası Kullanımı: Ağız gargarası veya dil temizleme solüsyonları da kullanabilirsiniz. Bunlar, bakteri ve kötü kokuların giderilmesine yardımcı olabilir. Dil Kazıyıcı Kullanımı: Özel olarak tasarlanmış dil temizleyiciler dilinizi daha etkili bir şekilde temizlemenize yardımcı olabilir.
Tıp dilinde ''glossit'' denilen bu iltihaplanmanın nedeni, çürük dişler, diş eti iltihabı, sigara, çok sıcak veya çok soğuk şeyler yemeyi alışkanlık haline getirmiş olmaktır. Dil üzerinde yara şeklinde görülen dil iltihaplanması ihmal edilmemelidir, çünkü bu durum, dil kanseri veya dil ülseri belirtisi olabilir.
Sonrasında kötü ağız hijyeni, uzun süreli travmalar, ağız içi protezler, çürük dişler veya sürekli dilin ısırılması gibi travmatize edilmesi dil kanserine neden olmaktadır. Bir başka neden ise HPV ismindeki virüs enfeksiyonudur. Peki, dil üzerindeki tüm yaralar kanser belirtisi midir? Tabii ki değil!
Ölüm hızı açısından değerlendirildiğinde, hastalığa erkeklerde 0.27 kadınlarda ise 0.17 oranında rastlanıyor.
Dil kökünde konuşma ve yutmada bozukluk ve ağrı, dil hareketinde bozulma ile kendini gösterebilir. Dil kanseri belirtileri genel olarak diğer ağız kanserleri türlerine benzerlik gösterir. Bunlara ek olarak dil ve ağız çevresinde ağrı da olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri