Saksıda lilyum çiçeklerini evinizde de rahatlıkla tercih edebilir, evde lilyum çiçeği yetiştirebilirsiniz.
Lilyum çiçeğini dikerken, sadece bir soğanlık dikim işlemi için 4 parmak boşluk olacak şekilde bir saksı yeterli olacaktır. Eğer birden fazla lilyum çiçeği dikimi yapacaksanız bir soğan boyutu mesafe kalacak şekilde büyük bir saksı seçimi yapabilirsiniz.
Zambak çiçeği, bir evin herhangi odasında veya balkonunda kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Zambak çiçeği doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymamaktadır.
Rüzgarı da sevmeyen lilyumlar, 21 - 25 derece arası olan ortamlarda büyütülmelidir. Lilyum toprakları nemi sevdiği gibi havalandırma ihtiyacı da duymaktadır. Çiçeğiniz sularken dikkat etmeniz en önemli adım ise her suladığınızda aynı miktar su kullanmanızdır. Ayrıca sulama günleriniz ise farklı olmamalıdır.
Zambak soğanı ekimi için en uygun zaman sonbahar mevsimidir. Bu güzel bitkinin ekim sonrası her gün düzenli olarak sulanması gerekir. Zambak bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar.
İlgili 29 soru bulundu
Öncelikle soğanlı bir bitki olan lilyum saksı ortasında, kenarlarda boşluk kalacak şekilde konumlandırılmalı ve çiçeğin soğanı yukarı bakacak şekilde yerleştirilmelidir. Lilyum bitkisi dikerken saksının yarısı toprak ile doldurulmalı, seçilecek toprağa ise özen gösterilmelidir.
Zambak yetiştiriciliği için zambak soğanı; önce ortalama bir saksının içerisinde yarısı bahçe toprağı, yarısı torf olan bir karışıma ekilir. Filizli kısmı üste gelecek şekilde ekilmelidir. Düzenli olarak sulama ister. Her gün aynı miktarda su verilmesi gerekir.
Bitki Hakkında
Lilyum diğer isimleriyle Zambak Çiçeği ve Lilyum Çiçeği olarak da bilinen bir ithal çiçektir. Yeşil yaprakları arasından büyüyen beyaz zarif çiçeklere sahiptir. 20°'nin altına düşmeyen gölge bir alana yerleştirilmeli ve kontrol edildiğinde toprağın tamamı daima nemli kalacak şekilde sulanmalıdır.
Halk arasında zambak olarak da bilinen lilium kesme çiçek olarak kullanımı en eski türler- dendir. Çok yıllık otsu ve soğanlı bir bitkidir.
Lilyum çiçekleri, doğru budama ve çiçeklenme dönemi yönetimiyle daha sağlıklı ve çekici bir şekilde büyüyebilirler.
Lilyum, farklı kültürlerde farklı anlamlar taşır. Genellikle saflık, masumiyet, kutsallık, zarafet ve gizem ile ilişkilendirilir. Aynı zamanda lüks, zenginlik ve rafinmanın sembolü olarak da kabul edilir. Batı kültüründe, lilyum genellikle düğünlerde ve özel kutlamalarda kullanılan popüler bir çiçektir.
Bu durumda, sararan yapraklar doğal bir süreçtir. Yaprakların sararması, bitkinin hastalık veya zararlı organizmalarla enfekte olması sonucu da olabilir. Yetersiz sulama veya beslenme bitkinin yapraklarının sararmasına neden olabilir. Özellikle su stresi veya besin eksikliği yapraklarda sararma ve solmaya yol açabilir.
*Pembe Lilyumun Anlamı
Pembe lilyum: Şefkat ve sadakat anlamını ifade eder. Aranjmanlar ve buketlerde kullanılır. Kokulu çiçek arayanların çokça talep gösterdiği bir çiçektir.
Toprağın daima nemli kalması Lilyum çiçeğinin çiçek açması açısından son derecede önemlidir. Sulama es geçildiği zaman ertesi gün fazla su vermek yanlış olacaktır. Bundan dolayı aşırı sulamadan kaçınmak gerekir. Aşırı sulama olduğu durumlarda lilyum çiçeği hemen solar ve çiçek vermez.
Lilyum çiçeği, beyaz, sarı, pembe gibi çeşitli renklerde açsa da en güzel ve kalıcı koku, beyaz lilyumlarda bulunur. Zambakgiller familyasından olan lilyum çiçeğinin kokusu, alt tonlarda karamelize şeker içeren, üst tonlarda ise kremsi karanfili çağrıştıran bir kokudur.
Bütün renkleri içerisinde barındıran beyaz renk, saflığın ve temizliğin simgesidir. Soğuk kanlılığı, asaleti, masumiyeti, istikrarı ve devamlılığı temsil eder. Lilyumlar ise güveni temsil eder. Tüm bu anlamları tek bir sunumda birleştiren vazo içinde beyaz lilyumlar.
Buketinizde kapalı lilyumlar var ise çiçekler hafif açıldıktan sonra içlerindeki polen kesesini kesip çıkarın. Bu lilyumunuzun ömrünü uzatırken aynı zamanda polenden leke bulaşmasını da önleyecektir. Vazodaki çiçekleriniz gül ise saplarını kestikten sonra vazonuzu serin ve karanlık olan bir odada 1 gün bekletin.
Filizli kısmı üste gelecek şekilde ekilmelidir. Düzenli sulama ister. Her gün aynı miktarda su verilmesi gerekir. Zambak soğanı ekimi için, en uygun zaman sonbahar dönemidir.
Zambak çiçeğinin daha güçlü ve dayanıklı olması için saksısının yaklaşık 20 cm çapında olması gerekmektedir. Doğru saksı seçiminden sonra uygun toprak saksıya konulmalıdır. Gübre seçimi olarak eski yanmış çiftlik gübresi, funda yaprağı ve biraz da kum kullanılması tercih edilir.
Türkiye'de: Akdeniz, Eğe, Marmara ve Karadeniz sahil kumullarında yetişmektedir. Çiçeklerİ beyaz, gösterişli ve çok hoş kokulu olan bu bitki daha çok sabit kumuları tercih etmektedir.
Çiçeğinizin toprağında yeteri kadar mineral ve vitamin kalmadığı zaman çiçeklerinizin yaprakları zamanla sararabilir. Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir.
Çiçek ne zaman sulanmalı sorusunun yanıtı, bitkinin güncel nem ihtiyacına bağlı olarak belirlenmelidir. Bitkinin toprağının kuruduğunu gözlemleyerek sulama zamanını belirleyebilirsiniz. Sulama günlerinin her hafta düzenli olarak takip edilmesi önerilir. Fazla nem kullanımı, köklerin nefes almasını engeller.
Evleri ve bahçeleri süsleyen zambak, çiçek yetiştirmeyi hobi haline getirenlerin ilgisini çeken bir bitki türüdür. Zarif ve farklı renkte açan çiçekleriyle yaşam alanlarını süsleyen zambak, ılıman iklim şartlarına uygun olması nedeniyle kolayca yetiştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri