"Dil uzatmak", Türkçede genellikle birine karşı saygısızca konuşmak, birine hakaret etmek ya da kötü söz söylemek anlamında kullanılan bir deyimdir.
El uzatmak bir kişiye yardım etmek anlamında kullanılmaktadır. Bir diğer anlamı ise bir kişiye ya da bir eşyaya dokunmak, onu almaktır. El uzatmak deyimi her iki anlamda da kullanılabilen bir deyim olması nedeniyle sık kullanılmaktadır.
Dil dökmek genellikle mecazi olarak kullanılan bir deyimdir. Dil dökmek deyimi ikna etmek için çeşitli cümleleri süsleyerek kullanmak şeklinde ifade ediliyor.
Halk arasında gözden düşmek deyimi yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha önce duyulan sevgi ve ilgiyi kaybetmek, rağbet görmemek ya da değerini yitirmek gibi anlamlar üzerinden öne çıkmaktadır.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
İlgili 27 soru bulundu
Deyim. [1] Çok üzmek, kırmak. [2] Kaba söz ve davranışlarla üzmek.
Dil uzatmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir kimse veya bir şey için kötü söz söylemek. “Ben öğretmenime dil uzattıracak adam değilim.”
Dilini yutmak deyiminin anlamı heyecan ya da sevinç, korku gibi duygular sırasında konuşamaz hale gelmek demektir. Dilini yutan kişiler o anda yaşadıkları duygu yüzünden kalırlar ve konuşmayı unuturlar.
Yerini almak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Kafası karışmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
El Üstünde Tutmak Deyimi Anlamı Nedir? Bazı kişi veya kişileri çok fazla değer vermek, onları sevmek el üstünde tutmak olarak nitelendirilir. Önemli bir Türkçe deyim olması ile birlikte, bazı insanları diğerlerinden ayırmak onlara daha fazla değer vermek olarak öne çıkar.
Ayağını yorganına göre uzat atasözü Türkiye'de çok sık kullanılan ve önemli bir cümledir. Bu cümle genel olarak kişinin kazandığından çok üstelik gereksiz yere harcaması ile beraber, zamanı geldiğinde büyük bir çaresizlik içerisinde kalabileceğini anlatmaktadır.
Yol iz bilmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Elinde tutmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Birbirine girmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
"Ağız Ağıza Vermek" deyimi, Türkçede bir sırrı ya da önemli bir bilgiyi sadece belirli kişiler arasında gizlice paylaşmak anlamına gelir. Bu ifade, özellikle gizli tutulması gereken veya hassas bilgilerin çok sınırlı bir grup içinde dolaşmasını ifade eder.
"Dili dolaşmak" deyimi, konuşurken kelimeleri doğru bir şekilde söyleyememe, konuşmanın akıcı olmaması veya kelime bulmakta zorlanma durumunu ifade eder. Bu ifade genellikle heyecan, endişe, yorgunluk veya bazen alkollü olma gibi nedenlerle insanların konuşmasının bozulduğu durumlar için kullanılır.
"Dili tutulmak" deyimi, bir kimse birdenbire şaşkınlık, korku, hayret gibi duygularla karşılaştığında veya çok şiddetli bir duygusal etki altında kaldığında konuşamaz hale gelmesini ifade eder. Bu ifade, genellikle kişi ne diyeceğini bilir fakat sözleri ağzından çıkmaz durumda olduğunda kullanılır.
İç çekmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Üzüntüyle göğüs geçirmek, derin derin soluk alıp hıçkırıkla ağlamak.
Dili uzun DEYİMİ AÇIKLAMASI
İncitici, kırıcı sözler söyleyen, saygısız kimse.“O uzun dilini bana kestirmeden çek içeri!”
(birinin) anası ağlamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
çok sıkıntı çekmek, eziyet çekmek, bitkin duruma gelmek.
Gönül kırmak (yıkmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birini çok üzecek, gücendirecek davranışta bulunmak.“Gönül kırmakta üstüne yoktur onun.”
Çok sinirlenmek ve bunu görsel açıdan oldukça fazla belli etmek söz konusu olduğunda küplere binmek deyimi kullanılmaktadır. Böyle durumlarda kişi etrafına inanılmaz sinirlenir, bağırıp çağırır ve hatta yüzü kızarır. Böylesi bir öfke derecesini anlatmak adına bize küplere binmek deyimi değerlendirilmektedir.
Dört gözle beklemek büyük bir istek içinde, özlemle beklemek anlamına gelmektedir. Daha doğrusu bu anlam üzerinden kullanılan bir deyimdir.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri