Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Ağız Gargarası Kullanımı: Ağız gargarası veya dil temizleme solüsyonları da kullanabilirsiniz. Bunlar, bakteri ve kötü kokuların giderilmesine yardımcı olabilir. Dil Kazıyıcı Kullanımı: Özel olarak tasarlanmış dil temizleyiciler dilinizi daha etkili bir şekilde temizlemenize yardımcı olabilir.
Özel olarak tasarlanmış dil aparatları kullanılabilir. Dilin arka tarafından ön kısmına doğru çok bastırmadan çekilerek temizlenir. Bakterilerin bittiğinden emin olana kadar aynı işlemi uygulanmalıdır. Dişler fırçalandı, dil temizlendi, diş ipi kullanılarak tam bir mekanik temizlikten sonra gargara kullanılabilir.
Henüz su içmeden, bir şeyler yemeden, sabah uyanır uyanmaz dil temizliği yapmak bakterilerin vücuda girmesini önlemeye yardımcı olur. Temizleyici aparat, fırça veya kaşıkla dil arkadan öne doğru sürüntü alınarak temizlenir.
Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde bir kez tekrarladığınızda etkili bir temizliğe ulaşabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Limon suyu: Limon suyu, dilinizi temizleyerek sararmış tabakaları giderir. Bunun için bir bardak suya birkaç damla limon suyu ekleyin ve bu karışımla dilinizi fırçalayın. Ancak, limon suyunun asit içeriği nedeniyle diş minesine zarar verebileceğini unutmayın.
Karbonatla Dil Temizliği
Çok kolay bir şekilde karbonat ve limonu ılık suda macun kıvamına getiriniz. Diş fırçanızın üzerine bu karışımı sürerek dilin yüzeyini fırçalamaya başlayınız. 45 saniye civarında bir süre sonrasında ağzınızı suyla yıkayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Beyaz Dilin Tedavisi
Doğru bir ağız bakım rutini: Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanın. Dilinizin üzerindeki beyaz tabakayı temizlemek için nazikçe bir dil kazıyıcı kullanın. Ekstra ferah bir nefes için rutininize bir ağız gargarası da ekleyebilirsiniz.
Her kullanımın ardından diş fırçası yardımıyla bu aparatlar temizlenebilir. Diş macunu kullanarak derinlemesine bir temizlik yapılabilir. Spatuladaki bakterilerin tamamen temizlenmesi için zaman zaman sirkeli su solüsyonu ile silinebilir.
Dişlerinizi günde iki kez florürlü bir diş macunu ile fırçalayın ve aralarını günde bir kez diş ipi gibi arayüz fırçasıyla temizleyin. Bu basit alışkanlıklar, plağı ve zararlı bakterilerin besin kaynağını uzaklaştırabilir, bu da onların ağzınızda üremesini önleyebilir.
Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur.
Terapötik ağız gargaraları, bakterileri öldüren ve hem plak hem de diş eti iltihabını azaltan aktif bileşenler içerir. Terapötik ağız gargaraları reçetesiz olarak temin edilebilir veya diş hekiminizin bu ürün için özellikle reçete yazması gerekebilir. Kozmetik gargaralar ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürür.
Tuz: Dil yüzeyinde oluşan yaraların tedavisi için doğal bir ağrı kesici olan tuzu kullanabilirsiniz. Tuz, ağrı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olurken enfeksiyon oluşumunu da önler. 1 çay kaşığı tuzla, 1 fincan ılık su iyice karıştırdıktan sonra ağzınızı bu karışımla günde 3 ya da 4 kez yıkayın.
Dil Yarasına İyi Gelen Bitkisel Çözümler
Bunların yanında tuz, karbonat, limon ve aloe vera dil yarasına karşı en sık kullanılan bitkisel çözümler arasında yer alır. Dil yarasına bitkisel çözümler şu şekilde sıralanabilir: Anti-bakteriyel bir yapıya sahip olan bal, dil üstünde yer alan iltihabın iyileşmesini sağlar.
Dil üzerindeki bakteri birikimi, diş eti hastalıları, diş taşı, tükürük azlığı, diş çürükleri gibi durumlar ağız kokusuna neden olmaktadır. Solunum yolları enfeksiyonu %8 oranında ağız kokusuna neden olurken %2 oranında ise mide ülseri ve reflü gibi mide rahatsızlıkları ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Mekanik temizlik için dil yüzeyinin de fırçalanması gereklidir. Dil fırçalama işlemi normal diş fırçası ile yapılabilir. Fakat dil üzerindeki bakterilerin temizliğinde en etkin yöntem dil fırçası kullanmaktır.
Ağza tazyikli su verilir ve diş aralarının temizliği sağlanır. Dişleri düzenli olarak fırçalayan kişiler için ağız duşunu ortalama haftada 1 ya da 2 kere yapmak yeterli olacaktır. Bütün bakım aşamalarından sonra kişi ağzını ağız çalkalama suyu ile çalkalar. Bu şekilde nefes tazeliği korunmuş olur.
Örneğin, diyabet, karaciğer hastalıkları, anemi, tiroid problemleri, reflü hastalığı gibi sağlık sorunları dilin sararmasına yol açabilir. Bu nedenle, dilinizde uzun süreli sararma veya diğer belirtiler varsa, bir doktor veya diş hekimi ile görüşmeniz önerilir.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Oral (Ağızda) Pamukçuk Belirtileri
Dilde veya yanakların iç kısımlarında can sıkıcı beyaz lekelerin oluşması Bazen, bölgede beyaz lekeler görünmez, fakat bölge kırmızı ve ağrılı olabilir. Dişlerinizi fırçalarken veya yemek yerken lekeler üzerinde hafif kanamalar görülmesi.
Pamukçuk ya da dil mantarı olarak bilinen durum, ağız içerisinde gelişen bir mantar enfeksiyondur. Candida albicans olarak adlandırılan bir mantar türü, ağız içerisinde başta dil olmak üzere farklı yapılarda çoğalarak pamukçuk oluşumuna neden olur.
Günde en az iki kez olmak üzere dişlerle birlikte dili de fırçalamak. Düzenli olarak ağız bakım suyu kullanmak. Dil temizleyicisi ismiyle bilinen ürünlerden yararlanarak dil üzerindeki kalıntıları ve ölü hücreleri temizlemek. Sigaradan uzak durmak.
Günlük ağız bakım rutinini yalnızca birkaç saniye daha uzatmak ağzınızdaki bakterileri temizler ve halitozis olarak da bilinen ağız kokusunu hafifletir. Dilinizi temizlemenin en kolay yolu yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmaktır ve dil kazıyıcısı da bu konuda işinizi görebilir.
Bir çay kaşığı karbonata birkaç damla limon damlatın ve macun kıvamına gelene kadar karıştırın. İki dakikayı geçmeyecek kadar bir süre dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra ağzınızı iyice çalkalayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri