[1] İnsan, önce kendini, kendi çıkarını düşünür; sonra sevdiğini ve onun çıkarını.
1- Canan Kelimesinin Sözlük Anlamı:
Canan isminin sözlük anlamı canlı, gürbüz, diri olandır. Zaten kelime ''Can'' kelimesinden türetilmiştir. Farsçada ''an - en'' ekleri kelimeye çoğulluk anlamı kazandırır. Bu nedenle Canan, aynı zamanda ''canlar'' anlamına gelir.
önce can, sonra canan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: insanlar bencildir, önce kendilerini, sonra yakınlarını düşünürler anlamında kullanılan bir söz.
Gönülden sevilen, gönül verilmiş olan kadın, sevgili. Cümle içinde kullanımı: ? Canı canan dilemiş vermemek olmaz ey dil!?
Can isminin birden fazla anlamı vardır. Kuvvet ve dirilik, Canlılık, kişinin varlığı, sevimli kimse anlamları bulunmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
canan / cânân / جانان
Sevgili.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "can boğazdan gelir" atasözü; "yaşamak, güçlenmek için yemek gerekir" anlamına gelir. İnsan yemekle yaşar. İyi beslenmeyen kişinin sağlığı, yaşamı tehlikeye düşer.
Bir tasavvuf terimi olarak cânân, bütün mevcûdatın kendisiyle kāim olduğu "kayyûmiyyet" sıfatını ifade eder. Cân-ı cân ise lugatta rûh-ı a'zam ve Allah mânasına gelmekle birlikte tasavvuf ıstılahında hakikatler hakikati şeklinde de ifade edilen hakiki vahdet demektir.
Farsça cānān جانان "canlar, şiirde "sevgili"" sözcüğünden alıntıdır.
Sevgili, gönül verilen, âşık olunan.
Farsça bir terkip olan nâmahrem ise “aralarında evlenme yasağı bulunmayan kişiler” demektir.
Farsça cānān جانان “canlar, şiirde sevgili” sözcüğünden alıntıdır.
Can ismini koymak caizdir.
Canan kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır. Canan kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Canan kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı cānān şeklindedir.
Çan, TDK sözlüğünde bir tokmak ile vurularak ses çıkaran çalgı aletidir. Tepe noktasından asılır ve sallanır. Çan Ne İşe Yarar? Çan farklı dini inanışlarda ibadete çağırmak için kullanılan bir araçtır.
1. can, ruh. 2. hayat, yaşayış. 3. gönül. Devellioğlu sözlüğünde deyimler ve tamlamalar halinde kullanılışı ise şöyledir: cân-ı can (canın canı) Allah.
1-Gönülden sevilen kadın. 2-Tasavvufta Tanrı.
Farsça cān جان “yaşam” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça gyān “ruh, yaşam” sözcüğünden evrilmiştir.
çok yorulmak ya da çok zorluk çekmek.
Can Çıkmayınca (Çıkmadan) Huy Çıkmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: insanı alışkanlıklarından, huylarından vazgeçirmek mümkün değildir.
Atasözü [1] "İnsan, vücudu için gerekli olan gıdaları almak zorundadır. Onun yaşaması yemesi, içmesine bağlıdır. Boğazına bakmayan kişinin sağlığı hayati tehlikeye düşer."
Sözlükte “şiddetle tutuşmuş alevli ateş, kat kat yanan ateş, çukurda yanan büyük ateş” veya “derin vadi” gibi anlamlara gelir.
CÂBECÂ (ﺟﺎﺑﺠﺎ) zf. (Fars. cā “yer” ve be- ekiyle cā-be-cā) Yer yer: Çün vücûdun nûrdur ey sûret-i bedr-i kamer / Düşmese sâyen aceb midir zemîne câbecâ (Mihrî). Taştan sütunlar üzerine kondurulmuş bir kubbe, câbecâ sedef işlenmiş, halılarla döşenmiş sedirler…
cüda / cüdâ / جدا / جُدَا
Ayrılık, ayrılmış.
Hıristiyanlığın aksine, İslam'da cinler mutlaka şeytan değildir. Cinler de kötü (kâfir cinler) olabilseler de, şeytanlarla aynı şey değildirler. Cin ve şeytanlar; saf ateşten, yani, dumansız ateş alevinden ve havadan yaratılmış ruhani varlıklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri