Uygun şekilde planlanan tedavi ile pamukçuk hastalığı genellikle birkaç hafta içerisinde tamamen iyileşir.
Genellikle küçük bebeklere tedavi amaçlı ağız damlası verilir. Bu damla kısa sürede pamukçuğun geçmesine yardımcı olur. Eğer bebek antibiyotik kullanıyorsa, bu durum pamukçuğun iyileşme sürecini uzatabilir. 2 yaşından büyük çocuklara damla yerine ağız pestili de verilebilir.
Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçmez, bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat koyup gazlı bezle bebeğin ağzı günde 3-4 kere temizlenmelidir. Ardından mantara karşı damlalar 7-10 gün süre ile kullanılır.
Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçen bir hastalık çeşidi değildir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Pamukçuk yatkınlık yaratan durum ortadan kalktığında kendiliğinden düzelebilir. Ağız hijyenin sağlanması, dengeli ve sağlıklı beslenerek bağışıklığın güçlendirilmesi ya da ağza uygun olmayan protezin düzeltilmesi sonucu pamukçuk kendiliğinden geçebilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Ağız yaralarıyla birlikte gelen pamukçuğu geçirmek için karbonata başvurabilirsin. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yaparak iyileşmeyi hızlandırabilirsin. Tuzlu su ve soğuk su gargarası da ağız yaralarında başvurulan yöntemlerden.
Aslında bu mantar türü sağlıklı insanların ağzında da bulunur. Ancak bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmadığı dönemlerde Candida Albicans aşırı miktarda çoğalarak pamukçuk hastalığının gelişmesine yol açar. Bu nedenle bu mantar, 'fırsatçı mikroorganizma' olarak tanımlanabilir.
Bağışıklık Sistemi Zayıflamış Yetişkinlerde Oral Pamukçuk
Oral pamukçuk, akciğeri, karaciğeri ve sindirim sistemini etkileyerek vücudunuza yayılabilir. Eğer enfeksiyon bağırsaklara yayılırsa, bu durum beslenme bozukluğuna yol açabilir ve sizi zayıflatabilir.
Pamukçuk belirtileri
Kanamalar ve ülser benzeri yaralar tedavi edilmediğinde ağrılara yol açar. Bebekler ağızda pamukçuk nedeniyle emme isteğini kaybedebilir. Emmede ve yutmada güçlük çeken bebeklerde iştahsızlık ve kilo kaybı yaşanır.
Pamukçuk hastalığının en yaygın belirtisi, dilde, yanakların iç kısmında ve bazen damakta, diş etlerinde ve bademciklerde kremsi beyaz lezyonlardır. Bu lezyonlar hafif kabarık bir halde olabilirler. Bu lezyonların kazınması durumunda kanama görülebilir.
Genellikle bebeklerin diş etlerinde, yanak iç kısımlarında, dilinde görülebilir. Candida albicans isimli bir maya ya da mantardan kaynaklanan pamukçuk bebeklerde rahatsız edici ve ağrılı olabilen bir durumdur.
Bağışıklık sisteminin zayıflamasının ardından ağız içerisinde bulunan mantarlar çok fazla artarak enfeksiyona neden olmaktadır. Normal şartlarda dengede tutulan bu mikroorganizmalar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanılması ve yaşanılan farkı hastalıklara bağlı olarak meydana gelebilir.
Bu faktörleri şu şekilde maddeler halinde ayırabiliriz: Fiziksel Faktörler: Güneş ışınlar, dişlerle ilgili etmenler ( kötü ağız bakımı, kötü protezler kalitesiz diş macunları ), Yüksek ısı ( yanan sigaranın ucu ağız içine tutularak içilmesi ) Kimyasal Faktörler: Tütün, alkol, esrar, A ve B vitamin eksikliği.
TRİZOL, antifungal adı verilen ve mantar hastalıklarına karşı kullanılan bir grup ilaçtan biridir. Etkin madde flukonazoldür.
Oral (Ağızda) Pamukçuk Belirtileri
Dilde veya yanakların iç kısımlarında can sıkıcı beyaz lekelerin oluşması Bazen, bölgede beyaz lekeler görünmez, fakat bölge kırmızı ve ağrılı olabilir. Dişlerinizi fırçalarken veya yemek yerken lekeler üzerinde hafif kanamalar görülmesi.
Özellikle bağışıklık sistemi güçlü olmayan bebeklerde hastalık görece daha ağır seyreder. Bebeğin pamukçuk hastalığına yakalanmaması için düzenli olarak anne sütü ile beslenmesi tavsiye edilir. Bebekte pamukçuk hastalığının gelişmesi, anne göğsünün de enfekte olmasına yol açabilir.
Beyaz Dilin Tedavisi
Doğru bir ağız bakım rutini: Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanın. Dilinizin üzerindeki beyaz tabakayı temizlemek için nazikçe bir dil kazıyıcı kullanın. Ekstra ferah bir nefes için rutininize bir ağız gargarası da ekleyebilirsiniz.
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Mantar Bulaşıcı Mıdır? Mantar, doğrudan deri teması yoluyla ya da eşyaların ortak kullanılmasıyla bulaşabilen bir hastalıktır.
Bebeklerde pamukçuk damlası gibi ilaçlar hekimler tarafından verilir. Ortalama 1 hafta ila 10 gün arasında kullanılan damlalar, bölgeye etki ederek enfeksiyonu geçirir. Tedavi sürecinde anne de göğüs ucuna mantar önleyici krem ve merhemler sürer.
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar.
Pamukçuk bulaşıcı değildir; ancak pamukçuk, enfekte tükürük veya mukoza zarlarıyla temas yoluyla yayılır. Semptomlar dilde, yanakların içinde, diş etlerinde, ağzın çatısında ve dudaklarda beyaz lekeleri içerir.
Tedavinin temelini antifungal içerikli antibiyotik tedavisi oluşturur. Bu bağlamda, flukonazol, nistatin, klotrimazol veya itrakonazol B gibi çeşitli antifungal ilaçlar hastalara verilebilir.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Oral mantar enfeksiyonu genellikle zararsızdır, ancak çok rahatsız edici olabilir ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Mantar, zayıflamış bir bağışıklık sistemi ile kolayca yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri