Dilekçe, bir şey istemek, şikâyet etmek veya bilgi vermek üzere kişilerden kurum ve kuruluşlara yazılan bir tür mektuptur. Çizgisiz beyaz 80 gram A4 kâğıdının ön yüzüne yazılır. Mümkünse bilgisayar ortamında yazılıp yazıcıdan çıkış alınır. Bu mümkün değilse, daktilo ile yazılır.
Dilekçe; ciddi, resmi, saygılı bir dil ve üslup ile hazırlanmalıdır. Talep edilen işlem ya da bilgi yasalara uygun olmalı; yasal çerçeve içerisinde açık ve anlaşılır bir şekilde istenmelidir. Şikâyet söz konusuysa, şikâyete konu olan belgeler mümkünse eklenmeli ve tanıklar dilekçede belirtilerek açıklanmalıdır.
Dilekçe Yazımında Temel İlkeler
Dilekçe dilinde ciddi, resmî, saygılı bir dil ve üslûp kullanılmalı, nesnel olunmalıdır. Sorun, durum ya da dilek kısa ve açık olarak ifade edilmelidir. Gereksiz ayrıntılara ve kişiselliğe yer verilmemelidir. İstenenler yasal çerçeve içerisinde olmalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Dilekçe hangi kurumu ilgilendiriyorsa ona hitap edilerek başlanmalıdır. Başlık ve konu eksiksiz olmalı ve sağ üst köşeye tarih atılmalıdır. Başlık tarihin alt kısmında yer almalı ve ardından metin yazılmalıdır. Dilekçeler yazım ve noktalama kurallarına uygun resmi bir dille olmalıdır.
NOT: Bir üst makama yazarken tıpkı dilekçe yazar gibi yazınızı “arz ederim” diyerek bitiriniz. Unutmayınız ki Üst makam alt makama “rica” eder. Alt makam üst makamdan “arz” eder.
Dilekçe metinlerinin, seçilecek yazı tipine göre 11-12 punto ile yazılması uygun olacaktır. Belirtmek gerekir ki Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik 6. maddesindeki hükme göre tüm resmi yazışmalarda 12 punto Times New Roman ya da 11 punto Arial kullanılması zorunlu tutulmuştur.
MADDE 6- (1) Elektronik ortamda hazırlanan belgelerde "Times New Roman" veya "Arial" yazı tipi normal yazı stilinde kullanılır. Harf büyüklüğünün Times New Roman için 12 punto, Arial için 11 punto olması esastır.
Dilekçe bitiminde sağ alt köşeye ad-soyad yazılmalı ve imzalanmalıdır. Sol alt köşeye açık adres yazılmalıdır.
Dava dilekçesinin altında, davacının veya varsa kanuni temsilci veya vekilin imzası bulunur (HMK m. 119/h). Hukuk ve Ticaret Mahkemelerinin Yazı İşleri Yönetmeliğine (m. 37'ye) göre, iş sahiplerinin her türlü istemlerinin imzalarıyla belgelendirilmesi (tevsiki) gerekir.
➢ Dilekçe yalnızca makamlara hitaben yazılır. Kişilere hitaben dilekçe yazılmaz.
Dilekçede adı soyadı bilgisi bulunduğu için bu kısımda “ben” zamirini kullanmaya gerek yoktur. Dilekçenin neden yazıldığı meram kısmında ifade edilmelidir.
Dilekçede bulunması zorunlu şartlar MADDE 4 — Türk vatandaşlarının Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yet kili makamlara verdikleri veya gönderdikleri dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı- soyadı ve imzası ile iş veya ikametgâh adresinin bulunması gerekir.
Yazının iki yetkili tarafından imzalanması durumunda üst makam Sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası sağdadır. İkiden fazla yetkili tarafından imzalanması durumunda üst makam sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası solda olmak üzere yetkililer makam sırasına göre Soldan sağa doğru sıralanır.
İlgide yer alan bilgiler bir satırı geçerse, “İlgi” kelimesinin altı boş bırakılarak ikinci satıra yazılır. İlginin birden fazla olması durumunda, a, b, c gibi küçük harfler yanlarına ayraç işareti “ ) ” konularak kullanılır.
- Başlık, 12 punto, beyaz ve büyük harf olmalıdır. Başlık ortadan hizalı olmalıdır. Metinde ana ve ara başlıklar kullanılabilir. Ana başlıklar 10 punto, büyük harf ve koyu olarak sola dayalı; ara başlıklar 10 punto, koyu ve küçük harf yazılmalı sola dayalı olmalıdır.
İYUK m. 3 gereği idari yargı dava dilekçelerinde hitap başkanlığadır. Örnek: ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA Ölçüt: - Tek hakimli mahkemelerde mahkemeye, çok hakimlik mahkemelerde başkanlığa hitap edilir. - Dava dilekçesi hariç her dilekçede hitap sadece mahkemeye yapılır.
Birden fazla kelimeden oluşan sayılar ayrı yazılır: iki yüz, üç yüz altmış beş, bin iki yüz elli bir vb. 3. Para ile ilgili işlemlerle senet, çek vb. ticari belgelerde geçen sayılar bitişik yazılır: 650,35 (altıyüzelliTL,otuzbeşkr.)
E-posta kapanışlarında “Bilginize” ifadesinden kaçınılmalıdır. Bunun yerine “bilgilerinize sunarım” ya da “bilgilenmeniz için paylaştım” gibi yüklemi olan cümle kullanılmalıdır.
a) Yazışma yapan makamlar arasındaki hiyerarşi yönünden alt makamlara “… rica ederim.”, üst ve aynı düzeydeki makamlara “… arz ederim.” ibaresiyle bitirilir. b) Üst, aynı düzey ve alt makamlara birlikte dağıtımlı olarak yapılan yazışmalar “…
hiyerarşi yönünden, alt makamlara "Rica ederim.", üst ve aynı düzeydeki makamlara "Arz ederim." ibaresiyle bitirilir. dağıtımlı olarak yapılan yazışmalarda "Arz ve rica ederim." ibaresiyle bitirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri