Dilekçeler aşaması her hukuk davasının ilk aşamasıdır. Davacı bir dava dilekçesi ile davayı açar. Bunun üzerine davalı isterse cevap dilekçesi ile yanıt verir. Davacı da isterse cevap dilekçesindeki savunma nedenlerine karşı cevaba cevap dilekçesi verebilir.
HMK Madde 136 Gerekçesi
Dava ve cevap dilekçesinde bulunması gereken hususlar, niteliğine uygun düştüğü ölçüde, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesinde de uygulanır. Bu dilekçelerin verilmesiyle veya bunlara ilişkin sürelerin geçirilmesiyle, dilekçelerin verilmesi aşaması tamamlanır ve ön inceleme sürecine geçilir.
HMK' da ilk derece yargılamasında yazılı yargılama usulü beş aşamadan oluşacak biçimde düzenlenmiştir: 1-) Davanın açılması ve dilekçeler aşaması (md. 118, 126-136); 2-) Ön inceleme aşaması (md. 137-142); 3-) Tahkikat aşaması (md. 143-293); 4-) Sözlü Yargılama (md. 184-186); 5. Hüküm (md. 294).
Dilekçelerin Karşılıklı Verilmesi Aşaması (Dilekçeler Teatisi): Dilekçelerin usul ve mevzuata uygun bir şekilde düzenlenmesi ve davanın tarafları arasında karşılıklı tebliğ ve tebellüğ edildiği aşamadır. Tebliğ: Yazılı bildirim.
İlgili 30 soru bulundu
Dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra ön inceleme duruşması için gün verilir. Dilekçeler aşamasından sonra verilen duruşma günü ön inceleme içindir. Ön inceleme aşamasının tamamlanması ve gerekli kararların verilmesinden sonra ise tahkikat duruşması için gün verilir.
Yetkili idarî makam tarafından, bu şekilde yapılan başvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir. İşlem devam ediyorsa, sonucu hakkında ayrıca bilgi verilecektir.
Davayı kabul ise, davacının talep sonucuna, davalının kısmen veya tamamen muvafakat etmesidir. Davayı kabul, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri davalarda hüküm doğurur. Davada feragat ve davayı kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.
Dava süreci, savcılık ve yerel mahkeme aşaması ile başlar. Cezalarda adalet sistemi; soruşturma, kovuşturma (yargılama) ve infaz aşamalarından oluşur. Ceza davalarının soruşturma aşamasında davalı kişi ya da kişiler “şüpheli”, yargılama aşamasında “sanık”, infaz aşamasında “hükümlü” sıfatını alır.
Ön inceleme aşaması, mahkemenin dava şartlarını ve ilk itirazları incelediği, uyuşmazlık konularını tam olarak belirlediği, hazırlık işlemleri ile tarafların delillerini sunmaları ve delillerin toplanmaları için gerekli işlemlerin yapıldığı bir aşamadır.
Davacı, cevaba cevap dilek- çesi vermezse davalı da ikinci cevap dilekçesi veremez. Cevap dilekçesi ver- meyen davalının ise ikinci cevap dilekçesi vererek serbestçe yeni savunma sebepleri ileri sürme imkân ve ihtimali bulunmamaktadır.
İkinci cevap dilekçesi ile karşı dava açmak isteyen taraf karşı dava dilekçesini ikinci cevap dilekçesine eklemelidir. İkinci cevap dilekçesi verildikten sonra dilekçeler aşaması tamamlandığından hakim ilk müsait güne duruşma vermektedir. Yani ikinci cevap dilekçesinin verilmesi ile duruşmalar aşaması başlamaktadır.
İdare Mahkemelerinde cevaba cevap dilekçeleri 30 gün içinde İdare Mahkemesine verilir. Bu süre zorunlu haller dışında uzatılamaz.
Ön inceleme duruşmasında dava şartları ve ilk itirazlar ile sınırlı olmak üzere tanık dinleme, belge inceleme, bilirkişi görüşü alma, keşif yapma ve yemin teklif etme gibi işlemlerin yapılması öngörülmektedir.
Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir.
Dilekçelerin başında, başvurunun yapıldığı, makamın adı bulunur. Eğer gerekiyorsa başvurulan makamın adresi de yazılır. Hitap edilen makamın adı büyük harflerle; adreste yer alan kelimeler ilk harfleri büyük diğer harfleri küçük ve ortalanarak yazılır.
Açtığınız davanın niteliği, taraf sayısı ve konusunu bilmeden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir. Örneğin anlaşmalı boşanma davası 2 hafta ile 3 ay arasında bitebilmektedir.
İşveren alacağı mahkemenin verdiği karara bağlı olarak 7 ila 14 gün içerisinde ödenmelidir. Bu süreler içerisinde tutarlar ödenmiyor ise işçiler icra yoluna gidebilmektedir.
BEKLEME VE DAVA AÇMA SÜRELERİ 60 GÜNDEN 30 GÜNE İNDİRİLDİ.
Yargı Paketi olarak bilinen 7331 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 08/07/2021 tarihinde TBMM'de kabul edildi, 14/07/2021 tarih ve 31541 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Davanın kabulü, hükmün kesinleşmesine kadar yapılabilir ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hâllerinde, kabulün iptali istenebilir. Kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir.
Kabulün geçerliliği karşı tarafın muvafakatına da bağlı değildir. Kabul beyanı etkisini onu yapanın tek yönlü irade beyanı ile gösterir. HMK'nin 310. maddesine göre davayı kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.
Konusuz Kalan Davada Verilecek Karar
Konusuz kalan dava reddedilmez, karar verilmesine yer olmadığı kararı verilir. Tarafların dava tarihindeki haklılık durumuna göre de vekalet ücretine hükmedilir.
meb.gov.tr/” adresi üzerinden yapılmaktadır.
Dilekçe sorgulama hizmeti 28/09/2018 tarihinden itibaren e-Devlet (https://www.turkiye.gov.tr) üzerinden sunulmaya başlanmıştır.
Dava tarihinde yürürlükte bulunan 6100 Sayılı HMK.nun 128. maddesinde “Süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılır” hükmüne yer verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri