1. Ameliyat sonrasındaburnunuzdan rahat nefes alamıyor olabilirsiniz. Bu dönem süresince ağzınızdan nefes almalısınız. Burnunuza tampon yerlestirilmişse, tampon çıkana kadar rahatsızlık hisediyor olmanız normaldir.
Burun estetiği ameliyatından sonra nefes alma ilk birkaç gün boyunca zor olabilir. Ancak, iyileşme süreci devam ettikçe burun dokuları da toparlar ve nefes alma genellikle birkaç hafta içinde düzelir.
Ameliyattan sonraki 3-6 ay içerisinde zaman zaman burnunuzda tıkanıklık, sabah kalktığınızda şiş, burun ucunuzda hissizlik, burun içinde kuruluk hissedebilirsiniz endişelenmeyin, hepsi zaman içerisinde geçecektir.
Tampon konulsa da konulmasa da ameliyattan sonraki ilk 3-4 gün ödem, şişlik ve pıhtılardan dolayı burundan nefes alınamaz. Bunu hastalarımızın bilmesi gerekmektedir.
Özellikle burun tıkanıklığı ya da burundan nefes alamama problemleri gibi sorunlar ameliyat olan kişinin hayat kalitesini ve psikolojisini de etkileyen konuların başında gelmektedir. Burun tıkanıklığı, rinoplasti ameliyatından sonra doğal olarak görülen bir belirtidir.
İlgili 43 soru bulundu
Burunda birçok sebepten ötürü tampon kullanılmaktadır. Bu tampon eskiden enfeksiyon endişesinden dolayı 2 gün kullanılmaktaydı. Fakat artık bu tamponlar 7 gün kullanılmaktadır. Tamponlar çıkarıldıktan sonra serum fizyolojik veya okyanus suyu ile fiziksel temizlik yapmaları önerilir.
Silikon tamponun çıkarılması sanıldığının aksine ağrı verici değildir. Kontrole çağırıldığınızda silikon tamponlar çıkarılır.
Silikon Burun Tamponu
Hastanın nefes almasını sağlamasının yanı sıra anatomik yapıların hareket etmesini de önler. Böylece cerrahi operasyonu da destekler. İşleme göre 3-5 gün veya daha fazla bir süre burunda kalır. Hasta, rahat nefes alması için tamponun içini tazyikli spreylerle temiz tutmalıdır.
Bu önlemlerden en önemlisi tamponu 4-8 saatten daha fazla vajinada tutmamaktır. İdeal olan hijyenik ped yerine tampon tercih etmemek, çok gerekli olmadıkça kullanmamak ve kullanıldığında en fazla 6 saat vajinada tutmaktır.
Yani estetik ameliyattan sonra 1 hafta boyunca ağızdan nefes almak zorunda değilsiniz. Burnunuzdan rahatça nefes alabilirsiniz.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
Burun estetiği sonrası hapşırma ve gülme konusu kadar merak edilen bir diğer husus ise eğilme konusudur. Ameliyattan sonra eğilmenin burunda bozukluk oluşturacağına dair yaygın bir kanı var. Hekimler, Burun ameliyatından sonra eğilmenin herhangi bir zararı olmadığını söylüyor. Yavaşça eğilmek burnunuza zarar vermiyor.
Ameliyat sonrası ilk 1-2 hafta burundaki iyileşmekte olan bölgeler, kabuklar ve biriken akıntı nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanabilir. Burun spreyi ve nemlendirici damlaları düzenli kullanmanız bu süreci rahat atlatmanızı sağlayacaktır. İyileşme süresince bu tıkanıklık azalacak ve burun normal sağlığına kavuşacaktır.
Ameliyat sonrası ilk saatlerde burundan iyi nefes alırken, burun içi ödem, şişlikler nedeniyle akşama burun tıkanıklığı başlar. ilk hafta bu beklenen ve doğal bir durumdur ve geçicidir. Burun içine günde 2 kez krem ve 3-4 kez sinomarin deniz suyu yapılmalıdır. Burun tıkanıklığına bağlı boğaz kuruluğu olacaktır.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
Kendini iyi hisseden hastaların dışarı çıkmasında da bir engel bulunmamaktadır. Burun estetiği ameliyatından 48 saat sonra normal hayata dönüşün ilk sinyalleri olarak hastanın ılık bir duş almasına izin verilmektedir.
Evet, tampon kullanarak denize girmek mümkündür. Tamponlar, regl dönemindeki kadınların kanı emerek sızıntıyı önlemek için kullandığı hijyenik ürünlerdir. Denize girmek için tampon kullanmak, regl sıvısının suya geçmesini engeller ve rahat bir deneyim sağlar.
Tamponu, baş ve orta parmağınızla ucundan tutarak rahat hissettiğiniz bir pozisyondayken yerleştirmeniz gerekir. Aplikatörü, parmaklarınız vücudunuza değene kadar vajina girişinden içeri itmelisiniz. Değiştirme aşamasında kolaylık sağlaması için tutma ipinin dışarıda kaldığından emin olmalısınız.
Doğru yerleştirildiği sürece tamponun varlığı hissedilmez.
Yavaşça eğilmek burnun asla zarar vermez. Burunda düşme yapmaz.
Sigara kullanıcılarını en çok sorduğu soruların başında ameliyat sonrasında içilebilir mi sorusu geliyor. Aslında sadece burun ameliyatı değil tüm cerrahi operasyonların sonrasında sigara içmek iyileşmeyi etkiler. Özellikle burun ameliyatlarında atel ve tampon kullanıldığı için sigara içmek doğru değildir.
Ancak buradaki küçüklük kemik miktarı küçüklüğüdür. Burun kemiği törpülendiği için fazlalık kemik alınmış ve çok daha düzgün – estetik bir burun görüntüsü ortaya çıkartılmış olur. Özetle temelde burun küçültülmez – küçülmez.
Tamponlar maksimum 5 gün boyunca burun içinde kalır. Doktorunuzun size biçtiği tamponla geçirilecek gün sayısından sonra sizi hem tamponları çıkarmak hem de son gelişmeleri kontrol etmek için çağıracaktır. Bu süre boyunca tamponlar burnunuzda kalmalı ve onları mümkün olduğunca hareket ettirmemelisiniz.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri