Vatozlar en bilindik yosun yiyen balıklardır. Vantuzlu ağızları sayesinde yosunları sökmekte çok başarılıdırlar.
Cüce Vatoz Balığı Genel Özellikleri
Diğer balıklardan artan ve dibe çöken yemlerle beslenebilirler. Akvaryum camına ve taşlara yapışıp buralardaki yosunları yerler. Taş ve bitki aralarına saklanmaktan hoşlanırlar.
Ayrıca birçok alg yiyicisinin aksine yeşil nokta yosununu çıkartabilir. Uygun bir türünü aldığınızda vatozlar, büyük bitkili akvaryumlar için çok iyi birer yosun temizleyicisi olabilirler.
Vatoz balıkları sadece yosun ile beslenmezler. Vatoz balığını akvaryuma ekleme amacı ne kadarda camdaki yosunları temizleme olsa da sadece yosun vatozlar için gerekli besinleri tek başına karşılamaz. Bu yüzden vatoz balığımıza dip yemleri, tablet yemler, pul yemler veya granül yemler de vermeliyiz.
PTERYGOPLICHTHYS GIBBICEPS (LEOPAR VATOZ BALIĞI) – YAPIŞAN DEV YAYIN BALIĞI. Büyük Zırhlı Yayın Balığı, yüksek hacimli akvaryumların müdavim sakinleridir. Güzel bir görünüme sahiptirler ve akvaryumdaki yosun kirlenmeleri yiyerek büyük fayda sağlarlar.
İlgili 32 soru bulundu
Tatlı ve tuzlu sularda yaşamasının dışında akvaryumda da yaşayabilen türleri mevcuttur. Akvaryumda yaşayabilen vatoz balığı türlerine bakıldığında cüce vatoz, leopar vatoz balığı, borneo kelebek vatoz balığı ilk sırayı alanlardandır.
Ağırlıklı olarak bitkisel beslenmesi gereken cüce vatoz türleri, etçil ağırlıklı beslendiğinde sindirim problemleri görülebilir. Otçul türler için beslenme genelde bitkisel cüce vatoz yemleri olarak tablet yemler ve pul yemler ile yapılır . Ayrıca arada bir sebze verilmesi de çok faydalıdır .
Sarımsağı olduğu gibi balıklara vermek
Su içindeki bakteriler öldürür, vatozlar ve lepistesler de sarımsaklı yemi yiyebilir.
En kolay elle yakalanır.Bir zararı dokunmaz ben elimle yakalıyorum biraz huylandırır okadar. Yukarıda bahsettiğim gibi elle yakalaması çok kolay, tabi elinize alabiliyorsanız. [QUOTE=mustafa34] Vatos lar geceleri aktif olurlar ,gece ışıklar kapandıktan sonra ,bir süre sonra el çabukluğuyla yakalaybilirsiniz.
Vatozlar solucanlar, istiridye ve karides gibi dipte yaşayan canlıları yer. Tatlı su vatozları da bölgesel olarak değişmekle birlikte genellikle böcekleri yer.
Deterjan ve sıcak su kullanarak fırçalamayla temizlemek, Karbonat ve limon suyu karşımı dökerek temizlemek, Kağıt ve gazete parçacıklarını depoya attıktan sonra ılık su döküp bekletmek ve temizlemek, Tazyikli su ve fırçalama ile temizlemektir.
Havuzda uygun kimyasal dengesi ve dezenfektan seviyeleri, yosunların büyümelerini büyük oranda engellemektedir. havuz suyu sıcaklığı Yüksek pH ve düşük klor seviyeliri yosun üremesini hızlandıran etkenlerdir (veya diğer dezenfektanlar) yosunlara karşı alınan önlemler arasında en basit ve etkili olarak görünmektedir.
Denizlerde sığ kıyılarda yaşayan, geniş ve yassı vücuda sahip vatozlar, yaz aylarında Antalya sahillerinde de sıklıkla görülmeye başlandı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altı araştırmaları için yaptığı dalışlarda vatozları inceledi.
Vatoz dikenlerinin batması ile 48 saate kadar devam edebilen, yaralanmadan sonraki 30-90 dakikada zirve yapan, şiddetli ağrı ve ödem görülür. Lokal şişlik, eritem ve siyanoz gelişir.
Bitki ve vatoz bulunan tanklarda tuz kullanılmaz.
Vatoz Balığı Eti Yenir mi? Vatoz balıklarının karın ve sırt kısmında kemikli dikenler yer alır. Vatoz balıklarının eti; belli bölümleri ayrıştırıldıktan hemen sonra tüketilebilir.
Ayrıca vatozlar gerekli yiyecek kirliliği olunca akvaryuma eklenir yoksa aç kalıp ölürler ve ardından etcil balık varsa yavaş yavaş tüketilirler.
Tuz da vatozları etkileyen bir faktördür eğer tuz atıyorsanız akvaryumunuza vatoz ölümleri kaçınılmaz olacaktır. Akvaryumunuzda yosunlaşma fazla olmuyosa vatozlar için bitkise dip yemi kullanın.aç kaldığında balığın bağışıklığı azalır ve hasta olup ölür.
Manta vatozu dışındaki tüm vatoz türleri bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Vatozlar, diken dışında elektrik üretme yeteneğine de sahiptir. Vücutlarındaki özel bir organ tarafından salgılanan bu elektrik, ölümcül derecede tehlikelidir.
Vatoz/Plecos, nesnelerin/dekorların altını kazarak saklanacak yerler yaratmayı seven balıklardır. Erkek Vatoz/Plecos sıklıkla dişilere işaret verir ve kuyruklarını tamamen uzatılmış olarak sallayarak kur yapar. Bunu yapan 8-10 cm bir vatoz/pleco zararsız gibi görünse de kuyruğu ile bitkiye zarar verebilir.
4- Vatoz olan akvaryumlarda kullanmak : Vatozlar tuzlara karşı hassastır bu yüzden vatoz olan akvaryumlarda tuz kullanmak vatozların ölmelerine neden olabilir.
Cüce vatozların en çok hoşlandığı sebzeler kabak, brüksel lahanası, marul ve ıspanaktır.
Vatoz balıkları bitkileri yemez sadece bitki üzerindeki yosunları yer.
Bir yaprağı haşlayın, akvaryuma atın, salyangozlar da varsa akvaryumda afiyetle yer bitirirler. Akşam atın, sabaha kadar dursun, kalan olursa çıkarıp atarsınız, ne kadar yedikleri belli olur. Yem vermeye gerek yok. Haftada 3 gün verebilirsiniz.
Temizlemeye bir şeyler bulup karnını doyurmaya çalışır. Cüce vatoz salyangoz yemez yani. Cüce vatoz ve Elma salyangozları birbirine zarar vermeden yaşıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri